Начало » Новини » Страната
19.06.2015 г.

МЗХ даде указания за приспадане на разходи преди прилагане на намалението по директните плащания

Еврофондове

На официалния уебсайт на министерството на земеделието и храните в раздел „Актуално” е публикувана информация и документи за начина на приспадане на разходите за трудови възнаграждения, осигуровки и данъци, реално платени и декларирани от земеделския стопанин, преди прилагане на намалението по директните плащания съгласно направените пред Европейската комисия нотификации за плащанията по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за 2015 г. В публикувания PDF-файл освен кратки разяснения за земеделски стопани, които извършват само селскостопанска дейност, както и за такива, които извършват повече от една икономическа дейност, включително селскостопанска, са посочени кодовете на икономическите дейности с линк към описанието на дейностите (приложение 1), списък на длъжностите, заети с извършването на селскостопанска дейност, в рамките на националната класификация на професиите и длъжностите (приложение 2), уведомление по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда заедно с указания за попълването му при сключен, изменен или прекратен трудов договор (приложение 3), както и образец №3 от декларация пред Националната агенция по приходите (приложение 4). Ето какви са разясненията на министерството:

1. За земеделски стопани, които извършват само селскостопанска дейност

Земеделските стопани, които извършват само селскостопанска дейност и наемат лица за извършването на тази дейност, могат да приспадат разходите за заплати, осигуровки и данъци преди прилагането на намалението по директните плащания за всичките си работници и служители. Видовете селскостопанска дейност са посочени в Класификатора на икономическите дейности (КИД-2008) и се съдържат в Приложение №1.

Декларирането на икономическата дейност, в която са наети работниците и служителите на фирмата, се извършва от осигурителя чрез Уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда – Приложение №3.

В случай, че всички работници и служители на фирмата са наети за извършване на дейности, включени в Класификатора на икономическите дейности КИД-2008, посочени в Приложение №1, и това е отразено в клетка 16 на Уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда, тогава разходите за заплати, осигуровки и данъци за всичките работници и служители на фирмата се приспадат преди налагане на намалението по директните плащания без значение какъв е кодът на професията им, посочена в клетка 14 на Уведомлението по чл.62, ал.5 от Кодекса на труда.

2. За земеделските стопани, които извършват повече от една икономическа дейност, една от които е селскостопанска дейност, могат да се приспадат разходите за трудови възнаграждения, данъци и осигуровки преди прилагането на намаленията по плащанията само за работниците и служителите, които са назначени под КИД селскостопанска дейност съгласно посочените в Приложение №1, (вписан в клетка 16 от Уведомлението по чл.62, ал.5 от КТ) и едновременно с това попадат в списъка на професиите, заети с извършването на селскостопанска дейност, посочени в Приложение №2 от Националната класификация на професиите за длъжностите (вписан в клетка 14 от Уведомлението по чл.62, ал.5 от КТ).

Разходите за трудови възнаграждения, данъци и осигуровки, които действително са изплатени, се сумират на годишна база (за предходната година) за всички работници и служители (попадащи в обхвата на т.1 и т.2). Декларирането на разходите за заплати, осигуровки и данъци се извършва от осигурителите в месечните, индивидуално подадени в ТД на НАП Декларации образец 1 за всички осигурени лица – Приложение №4. Проверка на декларираните от земеделските стопани данни в Заявлението за подпомагане по отношение на разходите за заплати и осигуровки ще се извършва от Държавен фонд „Земеделие” чрез информация, служебно предоставена от Националната агенция по приходите. В случай на разминаване на данните, декларирани от кандидата в заявлението за подпомагане, и тези, постъпили от НАП, за целите на приспадане на разходите се използва информацията, постъпила от приходната агенция.

МЗХ даде указания за приспадане на разходи преди прилагане на намалението по директните плащания
5734
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини