Начало » Новини » Света
18.06.2015 г.

Рекордно производство, потребление и запаси от пшеница в света през маркетинговата 2014-2015 г.

Състояние

Farmer.bg

През маркетинговата 2014-2015 г., приключила на 31 май, световното производство, потребление и запасите от пшеница достигнаха рекордни стойности, обявиха от Американската пшенична асоциация, цитирани от електронното издание Expert Agro. Увеличаването на реколтата в държавите-членки на Европейския съюз, Русия и Китай е компенсирало спада в САЩ, Канада и редица други страни. Хладното и влажно време, което се запази в държавите-членки на ЕС през периода, когато пшеницата растеше, доведе до повишаване на добивите и даде възможност за прибиране на рекордна зърнена реколта. В сравнение с маркетинговата 2013-2014 г. световното производство на пшеница е нараснало с 1,5% до 726 млн. тона, сочат данни на министерството на земеделието на САЩ. Като се вземе предвид ръстът от 6% на преходните запаси от пшеница спрямо маркетинговата 2013-2014 г., те вече достигат 913 млн. тона, уточняват от министерството.

За съжаление в много страни ръстът на количествените показатели е постигнат за сметка на понижаване на качеството на зърното, затова на световните пазари имаше дефицит на пшеница с високо белтъчно съдържание, отбелязват от асоциацията. Състоянието на посевите от пшеница в САЩ, Канада и страните от Черноморския регион бе доста обещаващо до момента, в който дъждовете, излели се буквално в навечерието на жътвата, предизвикаха рязко понижаване на качеството на зърното и на стойностите за съдържание на белтъчини в пшеницата. Проблемите с качеството на пшеницата бяха най-остри във Франция – основния производител в ЕС. По данни на компанията за пазарни анализи Strategie Grains през маркетинговата 2014-2015 г. само 64% от прибраните във Франция 37,5 млн. тона пшеница са отговаряли на мелничните стандарти, докато през последните 3 години показателят не е падал под 90%. По северозападното тихоокеанско крайбрежие на САЩ пък посевите от бяла пшеница пострадаха от горещото и сухо време, което доведе до високо съдържание на белтъчини при зърнената култура, която се цени от потребителите точно заради обичайното си ниско съдържание на белтъчини.

На фона на повишаването на валутния курс на щатския долар производството на пшеница в Китай и Аржентина през маркетинговата 2014-2015 г. е довело до свиване на износа на зърнената култура от САЩ.

Пшеничната реколта в Китай достигна 126 млн. тона. Ако се оправдаят прогнозите за потребление от 124 млн. тона, вносът на зърно ще намалее 2 пъти в сравнение със средния показател за последните 5 години, достигайки 1,5 млн. тона. През последните години потреблението на зърно в Китай традиционно надхвърляше произведените количества. За попълване на държавния резерв от пшеница през маркетинговата 2013-2014 г. Китай внесе 6,77 млн. тона зърно, надхвърляйки внесените рекордни количества през маркетинговата 1995-1996 г.

През маркетинговата 2014-2015 г. в Аржентина бяха прибрани 12,5 млн. тона пшеница след 2 поредни сезона на слаби реколти, когато правителството на страната водеше политика на ограничаване на износа на пшеница и той намаля до 5,8 млн. тона за двете години. Тази политика обаче постави в доста затруднено положение партньорите на страната от блока МЕРКОСУР. Така например Бразилия бе принудена да се обърне към САЩ с молба да осигурят ежегодните нужди на страната от внос на пшеница в размер на 7 млн. тона. Заради политиката на управляващите в Аржентина през маркетинговата 2014-2015 г. пазарният дял на САЩ на бразилския пазар скочи до 68% от едва 7% преди това. Реколтата от последната маркетингова година обаче даде възможност на Аржентина да възстанови частично пазарния си дял, след като правителството разреши износа на 5,5 млн. тона пшеница.

Повишаването на курса на щатския долар до най-високото му ниво за последните 12 години доведе до по-голямо свиване на износа на пшеница от САЩ, отколкото прогнозираха от министерството на селското стопанство на страната, понижавайки конкурентоспособността й в сравнение със зърното на останалите износители. Негативните прогнози на министерството бяха свързани с очакванията Китай да заложи на собственото производство на пшеница, а Бразилия да разчита на доставки от Аржентина. През май 2014 г. предвижданията на ведомството бяха за износ на 25,9 млн. тона американска пшеница през маркетинговата 2014-2015 г. Данните обаче сочат, че износът е намалял до 23,4 млн. тона – най-ниското му ниво за последните 12 години. Въпреки това благодарение на традиционно високото качество и надеждност на доставките на американска пшеница много държави предпочитат да внасят зърно от САЩ.

Въпреки рекордния ръст на потреблението на пшеница през маркетинговата 2014-2015 г., обемите на световната търговия се свиха с 2% в спрямо предишната, достигайки 162 млн. тона. Световният износ обаче надхвърля с 11% средните количества за последните 5 години.

През последните 10 години рекордните показатели за търсене и предлагане на пшеница бяха подобрявани нееднократно, а по всичко личи, че тенденцията ще се запази и през маркетинговата 2015-2016 г. 

Рекордно производство, потребление и запаси от пшеница в света през маркетинговата 2014-2015 г.
11064
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини