Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
17.06.2015 г.

Мощната нова серия трактори 4000 се присъединява към уникалната гама FASTRAC на JCB

Предимства

Снимка: JCB

Нов етап от историята на успеха на JCB Fastrac започва през 2015 г., когато стартира производството на тракторите от изцяло новата серия Fastrac 4000, съобщиха от компанията. С цел да навлезе във висококонкурентния сектор с водещи в класа функции и спецификации серията Fastrac 4000 обещава да вдигне летвата на производителността, използваемостта и удобствата за водача. По този повод Ричард Фокс-Марс, генерален директор на JCB Agriculture, съобщи, че "нашите инженери работиха дълго и усилено, за да разработят този нов Fastrac, който остава верен на оригиналната концепция по отношение на дизайна и мултифункционалността, но осигурява още по-голяма ефективност и нови възможности. В сравнение с излизащата от производство серия 2000 новите трактори са по-мощни, но и по-икономични, по-здрави, но по-подвижни, по-мултифункционални, но и по лесни за управление."

Изцяло новата серия Fastrac 4000 се основава на 25 години опит и експертни познания в проектирането, разработката и производството на най-функционалния и удобен трактор в света.

Серията надгражда основните функции на Fastrac като например многобройни точки за монтаж на прикачен инвентар и приспособления, усъвършенствано цялостно окачване за висока скорост по време на работа и спирачна система с отлични спецификации за безопасност, стабилност и комфорт.

Отново е на разположение управление на четирите колела, но с по-малък диаметър на завиване и избираемо съотношение на кормилното управление, а по-големите гуми подобряват проходимостта и сцеплението.

Усъвършенстваната система на окачването може да осигури самонивелиране както на лявата и дясната страна, така и на предната и задната страна, а също и възможност за "приклякване" под допълнително оборудване за по-бърза и по-лесна смяна на прикачените приспособления (пръскачки, торачки и др.)

Хидравличната система също е нова. Тя осигурява по-високи дебити на маслото по по-ефективен начин за боравене с изискващи по-голям дебит прикачени приспособления, и разполага с електронни хидроразпределители, които позволяват контрол с върха на пръстите и функции за таймер и дебит с възможност за регулиране от кабината.

Разбира се, на разположение е и по-голяма мощност до 240 к.с. (макс.) от водещия в гамата модел Fastrac 4220, както и нови начини за предаването й към колелата. Безстепенната трансмисия осигурява плавно ускорение и забавяне, възможно най-фино регулиране на скоростта и избираеми режими, които помагат на оператора да оптимизира производителността и горивната ефективност.

Като оставим новия стил настрана, най-видимата промяна в най-малкия Fastrac от гамата е кабината: дизайнът COMMAND PLUS предоставя цялото пространство, видимост, комфорт и контролни функции, с които водачът би желал да разполага.

Гамата

На разположение ще са три нови модела от серията Fastrac 4000, като всички са захранвани от 6,6-литров шестцилиндров двигател AGCO Power, който отговаря на най-новите правила за емисии на отработени газове Stage 4 (ЕС) и Tier 4 Final (САЩ) благодарение на доказана SCR технология с нисък разход на гориво.

Fastrac 4160 осигурява 158 к.с. при номинална скорост 2100 об./мин с възможност за до 180 к.с., когато пълният производителен потенциал на двигателя се използва под товар. Следва Fastrac 4190 с номинална мощност от 189 к.с. и максимална мощност от 210 к.с., а Fastrac 4220 задава нови нива на производителност с 218 к.с. при номинална скорост и максимум от 240 к.с.

Добавки по избор към стандартната спецификация включват управление на четирите колела, опция с готовност за GPS, усъвършенствана система на окачването и цялостен пакет от мощни LED работни светлини. Опциите за CommandPlus кабината включват прозорец на покрива, хладилна кутия, MP3 връзка и луксозна отопляема седалка с въздушно окачване за водача.

Скорост и използване

Въпреки че новите и подобрени функции на Fastrac 4000 са впечатляващи сами по себе си, ефектът от съчетаването им е това, което осигурява на машината истинско предимство по отношение на производителността в сравнение с конвенционалните трактори.

Ричард Фокс-Марс посочи, че "серията Fastrac 4000 е проектирана, за да работи с инвентар и приспособления, прикачени отпред и отзад, и да използва продуктивно зоната на задната платформа зад кабината. Пренасянето на допълнителни 2,5 – 3 тона семена или тор на задната платформа с капацитет 4 тона има огромно значение производителността. Същото важи и за увеличения капацитет на резервоара на пръскачката.

Ако съберете ползите за производителността от бързото придвижване по пътищата и възможността за 40% по-бързо обръщане в края на браздата в сравнение с триточковото обръщане за разораване и култивиране, тогава скоро ще получите спестяване на значим брой дни за една година.“

Трансмисия и спирачки

Новата безстепенна трансмисия осигурява оптимално използване на мощността и въртящия момент с плавно ускорение и доставяне на мощност, идеални скорости за всяка ситуация и ултрапрецизен контрол на скоростта за най-високо качество на работа с прикачени приспособления за почвообработка и други приложения.

Различните стратегии за управление на трансмисията и двигателя могат да бъдат лесно приложени с помощта на сензорния екран за управление на Fastrac. Тези стратегии приоритизират мощността и продуктивността, икономията на гориво, фиксираната скорост на двигателя/отвеждането на мощността и ниския разход на гориво при движение по пътя.

При извършване на работа с прикачени за теглич приспособления, изискващи висока тяга, функцията ACTIV TRACTION променя изходящата мощност на въртящия момент на двигателя, за да запази сцеплението на гумите за максимална теглителна сила с минимално износване.

Освен това, верен на името си, Fastrac работи бързо на полето благодарение на цялостното си окачване и се придвижва с висока скорост по пътищата – но вече с по-ниски скорости на двигателя. Можете да постигнете 60 км/ч при само 1600 об./мин или да карате с 50 км/ч при по-малко от 1400 об./мин на двигателя за максимална икономия на гориво.

Външно монтираните дискови спирачки на всяко колело предоставят безопасна и сигурна спирачна мощност, допълнени от функцията за спиране със защита от блокиране и поднасяне върху трудни повърхности извън пътя и по магистралите за пазарите, на които се предлага ABS.

Усъвършенствано кормилно управление

Независимо дали е оборудван със стандартното двуколесно управление, или с опционалното управление на четирите колела, новият Fastrac 4000 е по-маневрен благодарение на проектираното по нов начин шаси и по-късите оси на завиване.

Всъщност с гуми 540/65 R30 на всички колела тракторът Fastrac 4000 с управление на четирите колела може да завие на по-малко от 10 м, което позволява бързо обръщане в края на браздата за по-висока скорост на работа.

На разположение са пет режима на управление, както и по-рано – двуколесно управление; пропорционално управление 4WS, при което предните колела завиват на 2 градуса за всеки градус на завиване на задните колела; функция за реално следене, при което задните колела следват предните (идеално за приложения при редови посеви); управление 4WS със закъснение; и страничен ход.

Освен това, когато в спецификацията се включва опционалната система RapidSteer, операторът може да избере едно от две съотношения – стандартно съотношение за управление по път и обща полева работа и високо съотношение за само две завъртания от край до край при работа в ограничено пространство в края на браздата или с челен товарач.

Ново окачване

В новата серия Fastrac 4000 уникалното самонивелиращо се окачване на задната ос на JCB е съчетано със самонивелиращо се окачване на предната ос, което поддържа правилна височина на движение, където и да е монтирано прикаченото приспособление.

Окачването бързо възстановява височината на движение, хода на колелата и стабилността с помощта на по-твърда пружинна константа за поддържане на допълнителното тегло от закачване на ново приспособление, повдигане и снижаване на приспособлението в работни условия или напълване на бункера за семена или резервоара на пръскачката.

Опционалното двойнодействащо окачване също така позволява на трактора да "прикляква" и да се плъзга под пръскачка, машина за разпръскване на тор или бункер за семена с допълнителни резервоари/бункери, монтирани на задната платформа за по-бързо и лесно превключване между различни задачи.

Ричард Фокс-Марс каза:  "Това е съществено предимство за Fastrac, което осигурява по-добро управление на окачването във всякакви ситуации, издигайки стабилността, контрола, комфорта на возене и управлението до невиждани по-рано нива в селскостопанско превозно средство. По-специално, уникалното цялостно активно нивелиране спомага за максимална стабилност, увереност на водача и производителност."

В съчетание с проектираното наново по-здраво шаси серията Fastrac 4000 вече се характеризира с 30% по-високо максимално допустимо тегло на превозното средство, стигащо до 12 тона (с допускане на до 4 тона на товарната платформа), за да се увеличи производителността чрез използване на по-големи прикачени приспособления.

Мощна хидравлика

Изцяло новата серия Fastrac 4000 изпреварва предшественика си с по-мощна, по-усъвършенствана хидравлична система.

Пакетът със система тип "затворен център", осигуряваща поток при поискване, включва аксиално-бутална помпа с дебит 148 л/мин, която доставя толкова масло, колкото е необходимо на връзка или прикачено приспособление, за да се пести енергия и да се намали износването и амортизацията на системата, като в същото време специализирана зъбна помпа осигурява нужния дебит за кормилното управление във всеки един момент.

Триточковата система за прикачване също е подобрена – тя вече разполага с 30% по-голям капацитет за задно повдигане, равняващ се на 8000 кг, и 20% по-голям капацитет за предно повдигане, равняващ се на 3500 кг. Това осигурява достатъчно мощност за работа с тежки прикачени приспособления и оборудване, а в контролната система за задно прикачване са вградени амортисьори, които допълват окачването на осите, осигуряващо плавно возене по време на придвижване на прикачени приспособления извън и на пътя.

Настройките и функциите на хидравликата, както и опцията за помощ при обръщане в края на браздата, могат да бъдат програмирани лесно от терминала на цветния сензорен екран.

Кабина CommandPlus

Новата кабина CommandPlus осигурява пространство, комфорт, практичност в изобилие с минимум 10% по-голяма площ за оператора в сравнение с кабината на водещия конкурент и седалката за пътник в пълен размер.

Подкрепящата тялото седалка за водача се предлага в стандартен и луксозен вариант, може да бъде тапицирана с кожа и се върти с 50 градуса надясно и 20 градуса наляво, така че наблюдението на монтираното отзад и теглено оборудване вече да не причинява болки във врата.

Можете да поръчате хладилна кутия по избор за поддържане на свежестта на храни и напитки, а след това да получите и форми за съхранение на кутия за сандвич и манерка от задната страна на пътническата седалка.

Ричард Фокс-Марс добави: "Издадената напред структура на кабината не само допринася за целеустремения външен вид на трактора, но и подобрява видимостта и достъпността до кабината. Предното стъкло е почти вертикално, което намалява поглъщането на топлина в слънчево време."

Тесният капак на двигателя, дълбоко поставените стъкла на вратите и страничните прозорци, както и широкото ниско предно стъкло осигуряват чудесна предна и задна видимост, а отварянето на задните странични прозорци осигурява естествена вентилация.

Климатична система се предлага като стандарт, за да осигурява прохлада на оператора при всякакви метеорологични условия и да премахва бързо сутрешния конденз от прозорците. Опция за фиксиран прозорец на покрива позволява проникването на повече светлина и подобрява видимостта нагоре за товарните дейности.

Цялостен набор от работни светлини поддържа видимостта около трактора при работа рано сутринта и късно вечер, а опционален LED пакет, който включва общо 18 светлини, осигурява максимална осветеност за операторите на трактора, които работят често в тъмните часове от денонощието.

Ричард Фокс-Марс каза:  "Приятна черта е това, че светлините остават включени за кратко след паркирането на трактора, за да осветят пътя на водача, докато излиза от гаража на трактора или прекосява двора, след което се изключат автоматично.

Това допринася за привлекателността на трактора за водача, която вярваме, че увеличава производителността, продуктивността и ефективността", добави той. "С високи нива на използваемост, конкурентоспособни разходи за експлоатация, лесна поддръжка и високи стандарти за производство и покритие на боята, които водят до големи остатъчни стойности, тракторите от новата серия Fastrac 4000 ще бъдат разумна инвестиция за фермери и предприемачи, които имат нужда от трактор в този клас на мощност", посочи Факс-Марс.

Мощната нова серия трактори 4000 се присъединява към уникалната гама FASTRAC на JCB
6582
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород
С карта JCB LiveLink получавате цялостен контрол върху вашите машини
JCB празнува производството на 1000-ния електрически мини багер
С новите Fastrac и Loadall, JCB поставя топ стандарти за качество при тракторите и товарачите (ВИДЕО)
JCB разширява своята гама LOADALL с новия телескопичен товарач 538-70
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини