Екип учени от Института по агрохимия и технология на храните към испанския Висш съвет за научни изследвания заедно със специалисти от Политехническия университет във Валенсия създадоха нов вид кисело мляко с високо съдържание на белтъчини и увеличена способност за засищане, става ясно от материал, публикуван в научното списание Food Research International. Според авторите на материала създаденото от тях кисело мляко „открива нови възможности в областта на контрола върху балансираното хранене и сдържането на апетита”.
„Можем дълго да обясняваме преимуществата на киселото мляко, разработено от нас, спрямо други продукти от същия вид, използвайки специфични термини и химични формули, които на обикновения читател обикновено не говорят нищо”, коментира публикуването на резултатите ръководителят на групата за микроструктури и химия на хранителните продукти в университета Изабел Ернандо. „Казано на достъпен език, успяхме да повишим концентрацията на белтъчини в продукта и до известна степен да увеличим съдържанието на нишесте в него. Това позволява да наситим организма с необходимото количество белтъчини и въглехидрати, без да предизвикваме процесите, водещи до затлъстяване”, добави Ернандо.
В момента групата работи върху създаването на „засищащи” добавки към сиренето и към други хранителни продукти, които са част от ежедневния хранителен режим на испанците.