Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.05.2015 г.

Над 100 т лавандулово масло годишно се произвежда у нас

Броят на желаещите да инвестират в лавандулопроизводството непрекъснато расте

Над 100 т лавандулово масло годишно се произвежда у нас през последните години, по данни на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК) , съобщават от пресцентъра на Българска стопанска камара. "Очакванията ни са за добра лавандулова кампания, което означава, че поне 100 т лавандулово масло ще се произведе и тази година. Друг е въпросът какво ще бъде неговото качество и къде ще бъде реализирано, защото пазарът на лавандула и на етерични масла изобщо не е безкраен и не количеството, а качеството е важно", посочва Николина Узунова, изпълнителен директор на БНАЕМПК.

"А обяснението е едновременно просто, прозаично и убийствено българско - няма официална статистика за това колко са засетите с лавандула площи у нас", коментира Узунова. По думите й броят на желаещите да инвестират в лавандулопроизводството непрекъснато расте и всяка изминала година все повече площи се насаждат с лавандула. Засилен интерес има дори в територии, за които не е характерно производството, като например Севeрна България. Това обаче поражда редица въпроси - доколко тези нови предприемачи имат опит в производството на лавандула, доколко са проучили и закупили подходящите сортове според почвата и доколко са проверени източниците на посадъчен материал, тъй като на пазара има такива, които не са лицензирани.

"Всички тези въпросителни без ясен отговор поставят прогнозата за произведеното количество лавандула, и оттук на произведеното количество лавандулово масло, в сферата на предположенията. Въпреки че според предприемачи всеки тип масло намира своя потребител и не трябва да се опасяваме за реализацията на продукцията", казва Узунова. Тя е категорична, че всеки тип производство изисква специфични познания. Затова споделя скептицизма на колегите си от бранша, че доста се рискува от страна на някои предприемачи, а техният риск се отразява върху целия сектор.

"Производството на некачествено масло рефлектира върху целия бранш и вреди на изграждания с години имидж. Затова защитавам тезата, че не количеството, а качеството е важно", подчертава Узунова. Според нея бързата печалба за едни означава множество и дългосрочни проблеми за тези, които имат намерение да останат трайно в този бранш. Основните пазари на родно лавандулово масло са Франция, Германия, Япония, САЩ, Нова Зеландия, Арабският регион. "Франция е важен и основен контрагент, но родното масло е търсено и на други пазари. Според експерти от бранша Франция не се и стреми да ни надмине по производство на лавандулово масло, където страната ни е безспорен лидер от години", коментира Узунова. По думите й французите произвеждат по 30-40 т лавандулово масло годишно, а през последните 5 г. България произвежда около 100 т.

"Ние не подбиваме пазара на Франция с количество, защото тя е производител на качествено, търсено и световно признато масло. Нашите компании трябва да си поставят за задача да произведат не повече, а по-качествено масло, за да са действителни конкурентни на основния ни конкурент Франция, а и да бъдат добре позиционирани на световния пазар", съветва Узунова. Тя е категорична, че родното лавандулово масло е качествено. Според нея политиката по качеството му е политика на всяка фирма и зависи от няколко основни компонента - да се изберат подходящите площи за засаждането на лавандула и сортовете, отговарящи на съответния тип почва, да се направят агротехническите обработки, които са пряко свързани с качеството на добиваната суровина и не на последно място - преработката й съгласно установените добри практики.

"Неспазването на закономерностите във всеки един от етапите на производство и преработка на суровина води до проблеми с качеството. Слава Богу, не мога да кажа, че имаме проблем с качеството на родното лавандулово масло, но е факт, че през последните няколко години на родния и световен пазар се предлагат масла с нетипични физико-химични показатели", коментира Узунова. Според нея въпросът за очакваните цени, на които ще се търгува маслото, е най-сложният, защото освен качеството е важно и какво количество масло ще се произведе.

"Очакванията са, че високите цени от последните години няма да бъдат запазени, тъй като предлагането се увеличава", прогнозира Узунова. В България не се внасят етерични масла в огромни количества, защото страната ни е по-скоро износител. През последните години у нас не се преработва мента, защото липсва търсене, а където все пак това се прави, става по предварителна заявка, обяснява Узунова.

Над 100 т лавандулово масло годишно се произвежда у нас
15357
 

Последни материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини