Рекорден брой посетители се очакват за четвъртото издание на Балканския винен фестивал, който ще се проведе на 30 и 31 май в градината на Гранд хотел София, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Любителите на дионисиевата напитка ще имат възможността да дегустират над 600 вина, произведени от 60 изби на Балканите. Акцент в тазгодишното издание е турския винен регион Тракия ( Европейската част на Турция), който ще бъде представен с 10 изби. Силно участие ще има и от гръцката организация Wines of Athens , която ще представи 5 изби от регионът около гръцката столоца Атина. Няколко български изби също избраха Балканския винен фестивал за техен дебют.
Освен балканските участници във фестивала са поканени други 150 изби от Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони.
Вината ще бъдат оценявани отново от 13 световнизвестни имена във винения бранш, като за първи път в екипа на журито ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, сериозно име във винения бранш.
Балканският международен винен конкурс е един от малкото класации в Европа, които следват стандартите, методите на дегустация и точкуване на австралийски модел на оценяване – една прецизна и модерна система за оценка.
Церемонията по награждаване и гала-вечерята ще се състоят на 30 май. Тогава ще стане известнен носителят на голямата награда на престижния балкански международен винен конкурс.
Освен гранд трофей ще бъдат връчени и трофей за най-добро бяло, трофей за червено вино, трофей за розе, трофей за пенливо вино, както и трофей за десертно вино.
За втора поредна година специална комисия ще оцени и дизайна на бутилките с награда за най-добър винен етикет.
Поради големия интерес на вносители, търговци и консуматори към съкровищницата от местните винени сортове, с които държавите от региона могат да се похвалят, организаторите решиха да обявят и награда за най-добро вино от местен балкански сорт.
Ще бъдат връчени и златни, сребърни и бронзови медали на вината, които успеят да завоюват необходимите точки.
Майсторски класове ще изнесат представители от международното жури, като се акцентира на розетата.
По време на фестивала ще бъдат проведени лекции, свързани с етикетиране на вина, винен туризъм, като огромен интерес ще предизвика дегустацията на грузински вина от Кавказ, правени по древна технология «квеври».