По повод публикация за състоянието на животновъдството и причините, предизвикали липсата на суровина за месопреработвателната индустрия в страната, представени във Farmer.bg, изпълнителният директор на Съюза на говедовъдите в България Михаил Михайлов предостави своето становище по темата. Публикуваме мнението му с леки съкращения. В анализа се посочва, че броят на животните в страната е намалял дотолкова, че в най-скоро време наистина може да очакваме и обратния ефект от внос на месо и мляко на високи цени. Като се съгласява с това твърдение, Михайлов посочва ,че за съжаление, в анализа никъде не се посочват причините за това състояние. Майсторлъкът е да се покаже как при сегашните условия може да се да отглеждат животни, посочва още експертът.
Ако се направи анализ на сектора, а не само да се посочва статистиката, ще се види, че една от причините за многото нерешени въпроси в сектора месо са взаимоотношенията по веригата ферма-пазар, по-конкретно животни-кланница-месопреработвателно предприятие-пазар.
В момента на практика нямаме реална търговия на живи животни за месо. Оставили сме над 80% от изкупуването и продаването на животни в ръцете на мургавите бизнесмени, които владеят пазара. Те са хората които определят цените, оценяват животните, извозват, дори колят животните и изготвят съответните документи.
Пътят на животните до кланниците съвсем спокойно можем да го сравним с пътя на наркотика.Не можем да организираме реални пазари за животни, нямаме достатъчно кланници за едър рогат добитък. Например, от Бургаска област животните трябва да се колят най-близо в Сливен и Нова Загора и това е така, защото в страната има само 35 кланници с разрешително за клане на ЕРД/така е според статистиката/.
Важно е да се отбележи също, че и изкупните цени са изключително ниски. Затова и хората не усещат ефекта от отглеждането на животни за месо, което означава малко доходи, никаква възможност за инвестиране. Специализираните породи за месо все още са малък брой и не винаги намират съответстващото заплащане. Митът за пасищата също не можа да осигури добро изхранване на животните, което означава, че трябва да се търсят нови технологии при отглеждането.
В потвърждение на гореказаното е интересно да се погледне и друга статистика, на която би трябвало да се вярва. През 2013 г. в страната официално в кланници са заклани 27 хиляди говеда. В това число са 13 хиляди крави, телета и юници малко над 8 хиляди и угоени телета – 5 700. От тези животни се получава 5 877 тона месо, или на един български гражданин се падат по 850 грама родно произвоздство говеждо месо годишно.
Тук напълно съм съгласен с месопреработвателите, че положението е много зле.
Положението през 2014 г. е още по трагично - през кланниците са минали само 2 3150 говеда. Въпросът, който трябва да се зададе, е къде се колят останалите угоени телета и бракуваните крави, като нямаме нито кои знае какъв износ на живи животни, нито на месо.
Всъщност по веригата се губят над 150 хиляди животни. По статистика в стопанствата и от посредници са заклани 104 хиляди говеда с кланнично тегло от 13 229тона. Общо са произведени 19 106 т месо, или годишно на човек се пада по 2,7 кг говеждо.
Определено може да се каже, а то се и знае, че пазарът за живи животни повечето пъти не е подчинен на никакви закони и наредби, или с други думи си е направо сива икономика.
Разбира се, това става и с мълчаливото съгласие на фермерите , но какво да правят, как да продадат бракуваните животни или тези по необходимост.
Още по-сложно е, когато умре животно и трябва да се изпрати на екирисажа. Все пак решаващият фактор са изкупните цени и себестойността на продукцията. Ясно е ,че не сме готови да произвеждаме месо с ниска себестойност, а оттам и липса на печалба и в крайна сметка ликвидация на стопанството.
Широко рекламираното месодайно говедовъдство все още не дава своите „плодове”. Проблемите са много и трябва да се решат, за да се преодолее сегашното положение.
В тази връзка фермерите развъждащи породите Херефорд и Абердин Ангус се събират на 29 април в Сливен да създадат своя развъдна асоциация и вземат важни браншови решения. Националният съюз на говедовъдите приветства това тяхно решение и ги кани да участват в дейностите на Националния съюз защото всички заедно можем повече.