Начало » Новини » Страната
28.04.2015 г.

Михаил Михайлов: Асоциацията на Абердин Ангуса и Херефорда ще се опита да подпомогне месодайното говедовъдство

Становище

Farmer.bg

По повод публикация за състоянието на животновъдството и причините, предизвикали липсата на суровина за месопреработвателната индустрия в страната, представени във Farmer.bg, изпълнителният директор на Съюза на говедовъдите в България Михаил Михайлов предостави своето становище по темата. Публикуваме мнението му с леки съкращения. В анализа се посочва, че броят на животните в страната е намалял дотолкова, че в най-скоро време наистина може да очакваме и обратния ефект от внос на месо и мляко на високи цени. Като се съгласява с това твърдение, Михайлов посочва ,че за съжаление, в анализа никъде не се посочват причините за това състояние. Майсторлъкът е да се покаже как при сегашните условия може да се да отглеждат животни, посочва още експертът.

Ако се направи анализ на сектора, а не само да се посочва статистиката, ще се види, че една от причините за многото нерешени въпроси в сектора месо са взаимоотношенията по веригата ферма-пазар, по-конкретно животни-кланница-месопреработвателно предприятие-пазар.

В момента на практика нямаме реална търговия на живи животни за месо. Оставили сме над 80% от изкупуването и продаването на животни в ръцете на мургавите бизнесмени, които владеят пазара. Те са хората които определят цените, оценяват животните, извозват, дори колят животните и изготвят съответните документи.

Пътят на животните до кланниците съвсем спокойно можем да го сравним с пътя на наркотика.Не можем да организираме реални пазари за животни, нямаме достатъчно кланници за едър рогат добитък. Например, от Бургаска област животните трябва да се колят най-близо в Сливен и Нова Загора и това е така, защото в страната има само 35 кланници с разрешително за клане на ЕРД/така е според статистиката/.

Важно е да се отбележи също, че и изкупните цени са изключително ниски. Затова и хората не усещат ефекта от отглеждането на животни за месо, което означава малко доходи, никаква възможност за инвестиране. Специализираните породи за месо все още са малък брой и не винаги намират съответстващото заплащане. Митът за пасищата също не можа да осигури добро изхранване на животните, което означава, че трябва да се търсят нови технологии при отглеждането.

В потвърждение на гореказаното е интересно да се погледне и друга статистика, на която би трябвало да се вярва. През 2013 г. в страната официално в кланници са заклани 27 хиляди говеда. В това число са 13 хиляди крави, телета и юници малко над 8 хиляди и угоени телета – 5 700. От тези животни се получава 5 877 тона месо, или на един български гражданин се падат по 850 грама родно произвоздство говеждо месо годишно.

Тук напълно съм съгласен с месопреработвателите, че положението е много зле.

Положението през 2014 г. е още по трагично - през кланниците са минали само 2 3150 говеда. Въпросът, който трябва да се зададе, е къде се колят останалите угоени телета и бракуваните крави, като нямаме нито кои знае какъв износ на живи животни, нито на месо.

Всъщност по веригата се губят над 150 хиляди животни. По статистика в стопанствата и от посредници са заклани 104 хиляди говеда с кланнично тегло от 13 229тона. Общо са произведени 19 106 т месо, или годишно на човек се пада по 2,7 кг говеждо.

Определено може да се каже, а то се и знае, че пазарът за живи животни повечето пъти не е подчинен на никакви закони и наредби, или с други думи си е направо сива икономика.

Разбира се, това става и с мълчаливото съгласие на фермерите , но какво да правят, как да продадат бракуваните животни или тези по необходимост. 

Още по-сложно е, когато умре животно и трябва да се изпрати на екирисажа.  Все пак решаващият фактор са изкупните цени и себестойността на продукцията. Ясно е ,че не сме готови да произвеждаме месо с ниска себестойност, а оттам и липса на печалба и в крайна сметка ликвидация на стопанството.

Широко рекламираното месодайно говедовъдство все още не дава своите „плодове”. Проблемите са много и трябва да се решат, за да се преодолее сегашното положение.

В тази връзка фермерите развъждащи породите Херефорд и Абердин Ангус се събират на 29 април в Сливен да създадат своя развъдна асоциация и вземат важни браншови решения. Националният съюз на говедовъдите приветства това тяхно решение и ги кани да участват в дейностите на Националния съюз защото всички заедно можем повече.

Михаил Михайлов: Асоциацията на Абердин Ангуса и Херефорда ще се опита да подпомогне месодайното говедовъдство
13750
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Ставките по десетте интервенции за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023
Кампания 2023 г.
Определени са ставките за преходната помощ за говеда и биволи, изплащат се до петък
Евростат: България с най-голям спад в поголовието на говеда и свине
Размерът на подпомагането е до 180 лв. на заклано говедо
До 20 януари ДФЗ приема документи за помощта за реализация на говеждо месо
Фонд „Земеделие”
Помощ от 1,4 млн. лева за реализирано на пазара говеждо месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини