Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2005 г.

Розмаринът - билка и пикантна подправка

Това растение е било познато още на древните гърци

08-03-2005 г. С него са свързани много поверия, предания и легенди. В миналото са му приписвали чудновати магически и предпазни качества. Сега той се отглежда като лечебна билка и подправка. В листата му се съдържат 2 на сто етерично масло и още - дъбилни вещества, алкалоиди, киселини, ментол и др. Етеричното масло се употребява в ликьорената промишленост, в парфюмерията и козметиката, в хранително-вкусовата и сапунената промишленост. Като подправка у нас се използва в ястия от риба, дивеч, овче месо, карантия. Може да се прибавя по малко в салати от моркови и зеле. Подобрява вкуса на много сирена, на яйцата и е особено подходящ в съчетание с лук. Листата и връхчетата на младите клонки се използват в официалната и в народната медицина при главоболие, нервно разстройство, за стимулиране на растежа на косата и др. Розмаринът се отглежда нашироко в Южна Франция, Далмация, Крим, Кавказ, Италия, Испания, Португалия, Алжир, Тунис, Мароко, Индия. В тези страни се получава прекрасен на вкус и аромат розмаринов мед, който се цени високо на пазара. Растението цъфти продължително от втората половина на април до юни. Образува много цветове и пчелите го посещават през целия ден за нектар и прашец. Цялото растение издава специфична приятна миризма. У нас е разпространено главно по черноморското крайбрежие. Розмаринът е подходящ за укрепване на наклонени терени. Това е вечнозелено многогодишно растение, достигащо височина до 1 метър. Стъблото е четвъртито и разклонено, листата се тесни, почти без дръжки, разположени срещуположно. Цветовете са дребни, небесносини до виолетови или бели, събрани в къси гроздовидни съцветия. Размножава се главно по вегетативен начин - чрез разделяне на стари растения или от млади издънки.Може да се размножава и с резници, приготвени напролет от млади стъбла, които се засаждат на постоянно място. Те се нарязват на дължина 8-10 см и се засаждат на 50-60 см едно от друго. Възможно е и засяване на семена за получаването на разсад. През вегетацията разсадените растения се окопават и плевят редовно. На едно и също място розмаринът може да се отглежда 6-7 години, след което се премества. Растението не издържа на ниски температури. Предпочита рохкави и пропускливи почви със слабо алкална реакция. Може да се отгледа и в саксии на открити или застъклени балкони, а през зимата -в хладни стаи. Листата се берат по време на цъфтежа в топло и слънчево време. Изсушават се в сухо и проветриво помещение, като предварително се почистват от примеси и заболели листа. От 4-5 кг свежа маса се получава 1 кг изсушен розмарин. От в. Фермер

Розмаринът - билка и пикантна подправка
4651
 

Последни материали
Виж
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Паднали рога от благороден елен показаха държавни ловни стопанства от цялата страна
Инж. Георги Георгиев е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
ДФЗ
От 7 май се отваря втори прием за пчеларите
Общо събрание
Млади кадри влизат в управлението на АЗПБ
Агрометеорологична прогноза за периода 25 април – 1 май 2025 година
Понижение на температурите ще създаде условия за падане на слани
Свързани материали
Виж
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Паднали рога от благороден елен показаха държавни ловни стопанства от цялата страна
Инж. Георги Георгиев е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
ДФЗ
От 7 май се отваря втори прием за пчеларите
Общо събрание
Млади кадри влизат в управлението на АЗПБ
Агрометеорологична прогноза за периода 25 април – 1 май 2025 година
Понижение на температурите ще създаде условия за падане на слани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини