08-03-2005 г. С него са свързани много поверия, предания и легенди. В миналото са му приписвали чудновати магически и предпазни качества. Сега той се отглежда като лечебна билка и подправка. В листата му се съдържат 2 на сто етерично масло и още - дъбилни вещества, алкалоиди, киселини, ментол и др. Етеричното масло се употребява в ликьорената промишленост, в парфюмерията и козметиката, в хранително-вкусовата и сапунената промишленост. Като подправка у нас се използва в ястия от риба, дивеч, овче месо, карантия. Може да се прибавя по малко в салати от моркови и зеле. Подобрява вкуса на много сирена, на яйцата и е особено подходящ в съчетание с лук. Листата и връхчетата на младите клонки се използват в официалната и в народната медицина при главоболие, нервно разстройство, за стимулиране на растежа на косата и др. Розмаринът се отглежда нашироко в Южна Франция, Далмация, Крим, Кавказ, Италия, Испания, Португалия, Алжир, Тунис, Мароко, Индия. В тези страни се получава прекрасен на вкус и аромат розмаринов мед, който се цени високо на пазара. Растението цъфти продължително от втората половина на април до юни. Образува много цветове и пчелите го посещават през целия ден за нектар и прашец. Цялото растение издава специфична приятна миризма. У нас е разпространено главно по черноморското крайбрежие. Розмаринът е подходящ за укрепване на наклонени терени. Това е вечнозелено многогодишно растение, достигащо височина до 1 метър. Стъблото е четвъртито и разклонено, листата се тесни, почти без дръжки, разположени срещуположно. Цветовете са дребни, небесносини до виолетови или бели, събрани в къси гроздовидни съцветия. Размножава се главно по вегетативен начин - чрез разделяне на стари растения или от млади издънки.Може да се размножава и с резници, приготвени напролет от млади стъбла, които се засаждат на постоянно място. Те се нарязват на дължина 8-10 см и се засаждат на 50-60 см едно от друго. Възможно е и засяване на семена за получаването на разсад. През вегетацията разсадените растения се окопават и плевят редовно. На едно и също място розмаринът може да се отглежда 6-7 години, след което се премества. Растението не издържа на ниски температури. Предпочита рохкави и пропускливи почви със слабо алкална реакция. Може да се отгледа и в саксии на открити или застъклени балкони, а през зимата -в хладни стаи. Листата се берат по време на цъфтежа в топло и слънчево време. Изсушават се в сухо и проветриво помещение, като предварително се почистват от примеси и заболели листа. От 4-5 кг свежа маса се получава 1 кг изсушен розмарин. От в. Фермер