Някои китайски фермери изхвърлят хиляди прасета, умрели след заболяване, в реките, но гниещата плът не винаги плува до разлагането си. Техни сънародници успели да завъртят бизнес, вадейки заразеното свинско от водите и продавайки го на пазара, пише руското електронно издание „Великата епоха”. Цялата операция е станала възможна заради недостатъчен контрол върху качеството и благодарение на подкупи. На 8 април китайското електронно издание Sina съобщи, че кланица в провинция Фудзиен се специализирала в обработването на заразено свинско. Съд в провинцията установил, че тя е успяла да пласира 2 хил. тона свинско на стойност 7 млн. долара.
Двама жители на провинцията, Лин Шън и Лай Дзиенхуа, изтегляли мъртвите прасета от реката и ги продавали, като получили за тях общо 2 млн. долара. Друг техен съгражданин на име Лин пък купувал болни свине директно от фермерите срещу 16-18 долара на глава. „Купувах осакатени прасета, свине със забавен растеж заради болести, болни свине и наскоро умрели”, разказва Лин. Той работел за Джан Джъцян, управител на споменатата кланица. Разходите били около долар за фунт свинско. „Просто купувахме всичко, което можеше да се купи”, обяснява Лин.
В Китай фермерите често не знаят как да се отърват от болните животни, затова се обръщат за помощ към хора като Лин и Джан. У Шънжун гледа над 2 хил. свине. Всеки месец се разболяват около 30 от тях, а да се отървеш от негодното свинско е главоболна работа. В крайна сметка той и много негови колеги се принуждават да продават мъртвите прасета или да ги изхвърлят в реките. Някои от фермерите се оплакват, че безопасното унищожаване на свинете струва 30 долара на глава, докато местните власти отпускат само 12 долара за тази цел.
Повсеместната корупция в Китай води дотам, че често стандартите в хранително-вкусовата промишленост не се спазват. Инспекторът по кланиците Джан Шуейхуа е получавал подкупи от хора като Лин и Лай. Отношенията му с Лин били особено близки. „Свинското от Лин нямаше сертификати за произход или направени проверки, но аз му издавах сертификати, че месото отговаря на стандартите за качество. А Лин ми плащаше всеки месец по 2 100 юана” (340 долара), признава Джан. „Публична тайна беше, че Джан Джъцян често дава подкупи на инспекторите, а всички ние си затваряхме очите”, признава служител в инспекцията. Работниците в кланицата на Джан Джъцян пък споделят, че в никакъв случай не биха опитали месото, произведено там.
Продажбите не се ограничили само в провинция Фудзиен, а стойността им надхвърлила 9 млн. долара. Компания от Фуджоу за изкупуване на замразени продукти обяви, че са сключили сделка с Джан Джъцян на стойност 480 хил. долара, след като той им показал сертификати за качество. Собственик на ресторант в град Джанпин, провинция Фудзиен, твърди, че от 2010 г. досега е закупил от кланицата на Джан месо на стойност 10 хил. долара. „Понякога по доставеното месо имаше тъмночервени или черни петна”, заяви той.
Кланицата във Фудзиен не е единствената с подобен род дейност в Китай. Компания от провинция Хъбей изкупувала от селяните прасета, болни от шап. Местен ветеринар отказал да издаде сертификат за качество за тези животни, но те въпреки всичко били изпратени в кланицата. Един от селяните твърди, че някои инспектори оценяват животните само по техния външен вид, без да извършват други проверки. В провинция Шандун пък станал известен случай, в който състоянието на животното не отговаряло на написаното в сертификата. „Можете сами да си направите официален сертификат”, обяснява шофьорът, превозващ свинете.