Начало » Новини » Света
24.04.2015 г.

Китайци продали месо от болни прасета за 7 млн. долара

И това го има

Farmer.bg

Някои китайски фермери изхвърлят хиляди прасета, умрели след заболяване, в реките, но гниещата плът не винаги плува до разлагането си. Техни сънародници успели да завъртят бизнес, вадейки заразеното свинско от водите и продавайки го на пазара, пише руското електронно издание „Великата епоха”. Цялата операция е станала възможна заради недостатъчен контрол върху качеството и благодарение на подкупи. На 8 април китайското електронно издание Sina съобщи, че кланица в провинция Фудзиен се специализирала в обработването на заразено свинско. Съд в провинцията установил, че тя е успяла да пласира 2 хил. тона свинско на стойност 7 млн. долара.

Двама жители на провинцията, Лин Шън и Лай Дзиенхуа, изтегляли мъртвите прасета от реката и ги продавали, като получили за тях общо 2 млн. долара. Друг техен съгражданин на име Лин пък купувал болни свине директно от фермерите срещу 16-18 долара на глава. „Купувах осакатени прасета, свине със забавен растеж заради болести, болни свине и наскоро умрели”, разказва Лин. Той работел за Джан Джъцян, управител на споменатата кланица. Разходите били около долар за фунт свинско. „Просто купувахме всичко, което можеше да се купи”, обяснява Лин.

В Китай фермерите често не знаят как да се отърват от болните животни, затова се обръщат за помощ към хора като Лин и Джан. У Шънжун гледа над 2 хил. свине. Всеки месец се разболяват около 30 от тях, а да се отървеш от негодното свинско е главоболна работа. В крайна сметка той и много негови колеги се принуждават да продават мъртвите прасета или да ги изхвърлят в реките. Някои от фермерите се оплакват, че безопасното унищожаване на свинете струва 30 долара на глава, докато местните власти отпускат само 12 долара за тази цел.

Повсеместната корупция в Китай води дотам, че често стандартите в хранително-вкусовата промишленост не се спазват. Инспекторът по кланиците Джан Шуейхуа е получавал подкупи от хора като Лин и Лай. Отношенията му с Лин били особено близки. „Свинското от Лин нямаше сертификати за произход или направени проверки, но аз му издавах сертификати, че месото отговаря на стандартите за качество. А Лин ми плащаше всеки месец по 2 100 юана” (340 долара), признава Джан. „Публична тайна беше, че Джан Джъцян често дава подкупи на инспекторите, а всички ние си затваряхме очите”, признава служител в инспекцията. Работниците в кланицата на Джан Джъцян пък споделят, че в никакъв случай не биха опитали месото, произведено там.

Продажбите не се ограничили само в провинция Фудзиен, а стойността им надхвърлила 9 млн. долара. Компания от Фуджоу за изкупуване на замразени продукти обяви, че са сключили сделка с Джан Джъцян на стойност 480 хил. долара, след като той им показал сертификати за качество. Собственик на ресторант в град Джанпин, провинция Фудзиен, твърди, че от 2010 г. досега е закупил от кланицата на Джан месо на стойност 10 хил. долара. „Понякога по доставеното месо имаше тъмночервени или черни петна”, заяви той.

Кланицата във Фудзиен не е единствената с подобен род дейност в Китай. Компания от провинция Хъбей изкупувала от селяните прасета, болни от шап. Местен ветеринар отказал да издаде сертификат за качество за тези животни, но те въпреки всичко били изпратени в кланицата. Един от селяните твърди, че някои инспектори оценяват животните само по техния външен вид, без да извършват други проверки. В провинция Шандун пък станал известен случай, в който състоянието на животното не отговаряло на написаното в сертификата. „Можете сами да си направите официален сертификат”, обяснява шофьорът, превозващ свинете.

Китайци продали месо от болни прасета за 7 млн. долара
5320
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини