Начало » Важно за фермера » Пчеларство
07.04.2015 г.

Кошерът - чудо

Flow Hive – автоматизиран кошер за производство на мед чрез технология щадяща пчелите

Двама австралийци са разработили кошер, който ще направи трудоемкото събиране на мед бързо и лесно. За разлика от досегашната практика за събиране на меда, кошерът не е необходимо да се отваря.
Така и пчелите са изложени на по-малко стрес. Тайната на системата се крие в модифицираните изкуствени килийки на питите.
Значението, което имаше изобретяването на машината за доене за млекопроизводителите, сега може да се сравни със значението на автоматичния кошер за пчеларите. Той е наречен „Flow Hive“ и е измислен от австралийците Стюарт и Сийдър Андерсън.
За пчеларите достигането до меда е дълга и упорита работа. Сега, двамата откриватели – баща и син – обещават извличането на мед само с едно движение.
Не е необходимо преместване на пчелите
Към момента, при събиране на меда, пчелите трябва временно да се преместват в друг кошер. След това, медът се остъргва от меките восъчни пити, а това обикновено е труден и продължителен процес. И накрая, питите трябва да се почистят от останалите следи от меда. При използването на новата система пчеларите няма да се нуждаят от предпазни костюми.
Трикът с разделените килийки на питата
Принципът, по който е създаден кошера звучи много просто, но изисква от разработчиците дългогодишни тестове. Предварително създадени от изкуствен материал пити се поставят в кошера, а пчелите сами ги изграждат с восък. През прозрачна преграда пчеларите виждат кога е произведено достатъчно количество мед.
Кое е различното?
Всяка от килийките на изкуствената пчелна пита е шестоъгълна, но за разлика от естествените килийки, не е напълно затворена. Между горния и долния ъгъл има много малка празнина, която е почти незабележима и пчелите бързо я запълват. Тази празнина позволява механично изместване на страничните стени. В резултат на това, намиращите се една под друга килийки се трансформират в последователен канал. Единствено и само чрез силата на тежестта, медът започва да тече. Добивът му се осъществява чрез кранчета, които наподобяват маркучи.
По-малко стрес за пчелите
Според изобретателите, механизмът на потичане на меда не пречи на пчелите. Този начин за извличане на мед дори ги щади, за разлика от обичайните процеси. Конвенционалните методи са свързани с отваряне на кошера, което се отразява негативно на пчелите. Ето защо, методът на двамата австралийци може да се определи като неинвазивен. Въпреки това, той ще трябва да се наложи и сред независимите пчелари.
Източник: https://derhonigmannsagt.wordpress.com/2015/03/19/flow-hive-automatischer-bienenstock-fur-tierschonende-honigproduktion-nochmals-auf-deutsch/


Ето и българския коментар
Лесният мед
Тодор Найденов, пчелар на България №1 за 2004 г. В. Търново
Имам две внучета-Стефан на 8 г и Йоан - Йоко на 3 г. Йоко много обича мед. Един ден, когато в кухнята нямало никой, Йоко се качил на стола и взел буркана с мед от масата. Паднал от стола и счупил буркана. За да не се получава друг път така, сложих един кошер на терасата. Направих  кранче на задната страна за да си точат внучетата мед.
Това не е сън
Такава е програмата на INDIEGOGO „Поток мед от кошер”, в която е показано как се точи наливен мед от кошера директно в буркана. Автори на проекта са Стюарт и Сийдър Андерсън - баща и син.
Сийдър обяснява, че „Поток от мед“ е революционно изобретение в кошера, най-сериозната иновация в пчеларството от 1852 г насам. То ви позволява да събирате меда без да отваряте кошера и минимално да дразните пчелите.
Как работи
Рамките са пластмасови стандартни ЛР, с частично създадени килийки, на които пчелите заклейват с восък отворите отстрани, после ги пълнят, запечатват. Когато пчеларя реши премахва капачката на чучура отдолу, завърта отгоре ръчката на 90 градуса също надолу, килийките се отварят и меда изтича от каналите  в буркана.
Изобретението е тествано с много специалисти пчелари по света. Разработва се през последните 3 години, като са изработвани много прототипи. Сега екипът работи с австралийски производители, за да го направят по добър. Събират и дарения чрез интернет за да го пуснат в масово производство.
Създателите му казват - ако решите да сложите един такъв кошер в градината, сега е момента. Кошерът е стандартен ЛР, като горният корпус е касетъчен. Той е самото изобретение. Струва 600 долара. Рамките могат да се ползват и самостоятелно в стандартен корпус, като например в 10 рамков между нормалните пити се поставят 3-4 и т.н., като за 3 касети със всички чаркове цената е 230 долара, 350 за 6 касети, 400 за седем. Целият проект може да се види на видео: https://www.indiegogo.com/projects/flow-hive-honey-on-tap-directly-from-your-beehive

Източник: fermera.bg

Кошерът - чудо
42362
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
През СЕУ за пропусналите срока с подписани договори с ДФЗ
Отварят допълнителен прием на заявления за плащане по интервенциите в пчеларството
Етикирането е проблемът при продажбата на български мед
Бюджетът по интервенциите за тази година е в размер на 10 091 365 лева.
До 2 октомври пчеларите могат да подават заявление за плащане по интервенциите в сектор „Пчеларство“ чрез СЕУ
Кандидатите трябва да са регистрирани в системата за електронни услуги
Приемат заявления за подпомагане на пчеларите от 17 до 26 юли
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
По проект на ЕС
Фермери от Азербайджан с интерес към пчеларството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини