Начало » Новини » Страната
26.02.2015 г.

В кои случаи субсидиите се намаляват при неспазване на площта за зелени плащания

Кампания по директните плащания 2015 г.

Farmer.bg

Експерти от министерството на земеделието са подготвили текстове, информиращи стопаните за предстоящите санкции при неправилно деклариране на обработваемата земя, за които ще се се отпускат „зелени плащания”. Предварителната информация е необходима за избягване на евентуални грешки при очертаването, обясниха от министерството. Според предварителните обещания приемът на заявленията ще започне веднага след празниците на 4-и март. Първото, което стопаните трябва да знаят е, че основа за калкулация за зелените плащания е размерът на декларираната земя. В случаите, когато обявената площ по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) надвишава установената при проверките площ, за основа на калкулацията за зелени плащания ще се използва установената площ. И обратно - ако бъде констатирано, че установената площ по СЕПП е по-голяма от декларираната, за зелените плащания ще се изчисляват въз основа на декларираната от фермера площ.

В общия случай основа за калкулация за зелени плащания е установената площ по СЕПП - площта на парцелите, отговаряща на определението за допустим хектар, идентифицирана посредством административни проверки или проверки на място.

Второто, което администрацията ще проверява, е свързано с разнообразяването на културите, така наречената диверсификация, където ще се изчислява коефициент върху раззликата.

При неспазване на изискването за диверсификация на културите се изчислява доколко има превишаване на площта за основна култура – максимум 75% от общата площ, или за основната и втората култура – максимум 95% спрямо дела на оставащите култури. При неспазване на изискването за поддържане на екологично насочени площи (ЕНП) се изчислява като съотношението на недостигащата ЕНП и изискваната ЕНП.

Общо намаление за неспазване на зелените изисквания

След определяне на установената площ по СЕПП се проверява кои зелени изисквания са приложими за конкретното стопанство и дали е спазено всяко от тях. При констатиране на неспазване на едно или повече от приложимите за конкретното стопанство зелени изисквания се изчислява размерът на намалението за всяко неспазено изискване по отделно. Общото намаление на установената площ по СЕПП заради неспазване на приложимите зелени изисквания е сума от намаления за всяко неспазено изискване.

Административини санкции за наддеклариране

Процентът на наддеклариране се определя като общото намаление за неспазване на зелените изисквания се отнесе към площта, която е резултат от намалението на установената площ по СЕПП.

За кампании 2015 и 2016 в зависимост от неизпълнението само се намалява площта, за която се отпуска зелено директно плащане и не се налагат административни санкции за наддеклариране.

След 2017 година обаче започва налагане и на административни санкции за наддеклариране като алгоритъмът е аналогичен на административните санкции по СЕПП от програмен период 2007 – 2013 г. (наддеклариране до 3%, между 3% и 20%, между 20% и 50%, и над 50%).

При наддеклариране над 50% се налага допълнителна административна санкция за бъдещ период, която се формира като произведение на площта на общото намаление за неспазване на изискванията и размера на подпомагането за единица площ.

Санкциите за бъдещ период се удържат в рамките на следващите три календарни години след календарната година на констатацията от полагащите се плащания по всички схеми и мерки, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Административни санкции за поддеклариране

В случай че кандидатът не декларира цялата си обработваема земя, за да избегне задължение за спазване на изискванията за диверсификация на културите и/или поддържане на ЕНП, а също и в случай че не заяви всичките си екологично чувствителни ПЗП, и ако поддекларираната площ е по-голяма от 0.1 ха, площта, която е резултат от намалението на установената площ по СЕПП, се намалява допълнително с 10%.

В кои случаи субсидиите се намаляват при неспазване на площта за зелени плащания
18966
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини