Начало » Новини » Страната

Да ви е честит Трифон Зарезан!

Празникът на лозата и виното
Синор.БГ / 14.02.2015 г.

Farmer.bg

Трифон Зарезан е един от малкото празници, в който езическите обичаи съжителстват с християнската регилия от векове. На 14-и февруари, когато Българската православна църква отбелязва паметта на свети Трифон, тържествено празнуват професионалния си празник лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Празникът се нарича още Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Обичаите повеляват на този ден да се омеси хляб — пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката, се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение.

„Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар, а лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща.

Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“.

След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият.

Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

На 14-и февруари трапезата трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората ѝ.

Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка с ориз или булгур.

Да ви е честит Трифон Зарезан!
9410
 

Последни материали
Виж
На Био Фест бяха припомнени интервенциите за сектора
Георги Тахов връчи приза Биопроизводител на годината на пчеларя Владимир Кънев
80% от средствата ще бъдат гарантирани от държавата
Полша обмисля да подпомогне зърнопроизводителите с евтин заем, вместо със субсидии
Няма да е септември, няма да е есента
Стартирането на първия Магазин за хората се отлага за края на годината
Среща в МЗХ с браншови организации
Започна обсъждане на промени в Закона за собствеността на земята
Жителите на с. Крива бара събират пари
29-годишен фермер влезе в огъня, за да спаси селото си и ... остана без трактор
Закъснели сме
Утре да започне ваксинирането срещу шарка по овце и кози, призова шефът на Съюза на ветеринарите
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честит празник на лозари и винари!
Християнски празници
На Трифон Зарезан да е честит празникът на лозарите!
Празници
Преди сто години Трифон Зарезан се е празнувал цели три дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини