Начало » Новини » Страната
10.02.2015 г.

До 211 евро за хектар ще се дават за стопанства в 119-те зони от НАТУРА

Програмен период 2014 - 2020 г.

Farmer.bg

Фермери, чиито ниви попадат в екологичната мрежа НАТУРА 2000 и които изпълняват екологичните изисквания за опазването на птиците и ценните растения в тези зони, ще бъдат компенсирани по новата програма за селските райони за това, че изпълняват еконормите. Размерът на субсидиите и условията за тяхното отпускане са разписани с проекта на наредба за прилагане на мярка 12 от новата програма за селските райони 2014 – 2020 г., представен за обсъждане с бизнеса. Общият бюджет на тази мярка за седемте години до 2020 г. е увеличен на 139 млн. евро при предварително заложените 62 млн. евро, посочи преди дни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Помощта се отпуска само на регистрирани земеделски производители с минимален размер на декларираните за субсидии площи от 3 декара и минимален размер на единия парцел от поне един декар, се посочва в наредбата. Помощта се отпуска главно за спазване на забрани и за отказ от селскостопанска дейност. Евросредствата по тази мярка са предназначени като компенсации за фермерерите, които не могат да развиват земеделието в нивите, попадащи в защитените зони.

Какво не могат да извършват фермерите в своите ниви?

Забранено има е да променят предназначението или начина на трайно ползване на ливадите, пасищата,поляните, мерите, мочурищата, водоемите, водните течения и пясъчните дюни, ако попадат в земеделски и горски имоти. Изключение има само в случите, при които промяната е свързана с изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, на съоръжения за третиране на отпадъците, на съоръжения за укрепване на свлачища; пътища и други елементи (обекти) на техническата инфраструктура; реализация на други ППП и ИП, за които към датата на одобряване на заповедта в „ДВ” има завършена процедура по реда на Закона за опазване на околната среда.

Фермерите не трябва да премахват и различни елементи от ландшафта (синори, единични и група дървета).

До първи юли на годината за тях е забранено да косят ливадите. Забранено е още косенето на ливадите от периферията към центъра с бързодвижеща се техника преди 15 юли. Забрането е още използването на неселективни средства за борба с вредителите по горите и в селското стопанство. Не могат да използват пестициди и минерални торове в пасища и ливади.

В наредбата са посочени и компенсациите, които стопаните ще получават в различните зони от НАТУРА. Така за оризищата край пловдивското село Цалапица например субсидиите при спазването на първата забрана за непромяна на предназначението на терените ще се отпускат по 48 евро на хектар обработваема площ. При задълженията за запазване на особеностите на ландшафта за хектар площ ще се дават по 128 евро, а за третата забрана, свързана с косенето на ливадите след 15-и юли, субсидиите ще бъдат по 176 евро за хектар.

В зоната от НАТУРА, известна като комплекс Стралджа пък, субсидиите за спазването на първата забрана за непромяна на предназначението на терените е 211 евро за хектар, докато за останалите две забрани – съответно 87 и 77 евро. 

За ниви, попадащи в зоната Адата край Тунджа, компенсаторните плащания са съответно 210 евро за хектар при не промяна на предназначението на земите, 130 евро за хектар – пир запазване на ландшахта и 179 – при спазване на изискванията за косене.

В наредбата са описани подробно всички видове субсидии, които ще се дават на стопаните в различните 119 зони, попадащи в НАТУРА. Сред тези зони са още Средна гора, Рилски манастир, Централен Балкан - буфер, Балчик, Варенско-Белославското езеро, Камчийската планина, Западна Странджа и др. Списъкът с всички зони е качен на интернет страницата на агроминистерството www.mzh.government.bg.

 

До 211 евро за хектар ще се дават за стопанства в 119-те зони от НАТУРА
20834
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини