Начало » Новини » Страната
03.02.2015 г.

Лидер в застраховането на риска навлиза на българския пазар

Финансови инструменти

Снимка: Euler Hermes

Компанията Euler Hermes, световен лидер в застраховането на търговски кредитен риск, отвори нов клон в България чрез представителството си Euler Hermes България. Компанията беше представена официално днес. „Нашите цели са да се разрастваме и да предлагаме на клиентите си защита при търгуването както на вътрешния, така и на експортния пазар“, каза Людовик Сенеко, шзпълнителен ширектор на Euler Hermes за Северна Европа. “За постигане на целите си Euler Hermes насочва своето внимание към икономики, които демонстрират потеницал за растеж и са експортно ориентирани, каквато е българската икономика. Разрастващите се пазари в Източна Европа представляват все по-голям интерес за основни наши клиенти от Европа. Новият клон в София ще ни позволи да предложим на клиентите си по-задълбочено познаване на местния пазар, което ще спомогне за сигурен, устойчив растеж на техния бизнес“, посочи Сенеко.

Euler Hermes прогнозира позитивно развитие на България в краткосрочен план. Според анализаторите след възстановяването на вътрешното потребление икономическият растеж се е увеличил от +1.1% през 2013 до очакваното ниво от +1.6% през 2014, докато външното потребление отчита спад под въздействието на вялото представяне на икономиката на Еврозоната, както и на събитията в Русия.

"Ние очакваме потреблението на домакинствата и инвестициите да се запазят стабилни през 2015, както и износът да се възстанови под влиянието на по-ниските цени на горивата и по-слабия български лев, предвид неговата обвързаност с еврото", каза още Людовик Сенеко. "Като резултат, постепенният икономически тренд нагоре би следвало да продължи и икономическият климат да се подобри.

Euler Hermes прогнозира +2% реален растеж на БВП за 2015, последван от +2.5% растеж през 2016.

Да утвърждава присъствието си на традиционните и да инвестира в разрастващите се пазари е основна част от географската стратегия на Euler Hermes.

България е част от Регион Северна Европа на Euler Hermes, който включва 14 страни: Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Унгария, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Швеция и Обединентото Кралство.

Как точно работи застарховането на търговски кредитен риск

Застраховането на търговския кредит покрива риска от неплащане, който съществува, когато една компания продава на друга с отложено плащане. В основата на застраховането на кредитния риск соти концепцията, при която чрез отпускане на търговски кредити компаниите всъщност представляват основен източник на финансиране помежду си. В периоди на икономическа несигурност и нестабилност, увереността и стабилността, която един бизнес е градил с години, могат да бъдат много бързо разрушени и да бъдат заменени от неплащане от контрагенти, последвано от банкрут.

Застраховането на търговски кредит предлага ценна защита на компаниите, докато те оперират на местните и експортни пазари или претърпят неочаквани събития или сътресения, като  предпазва от риска, възстановява неплатените дългове или компенсира за несъбрани вземания.

Полиците за застарховане на търговски кредитен риск са предназначени за компании, които търгуват на отложено плащане, без значение за техният размер, сектор или държава.

Euler Hermes извършва финансов и кредитен Риск анализ на компанията. Застрахованата компания продава и определя максимален кредитен лимит, който може да застрахова. По този начин, кредиторът (застрахованата компания) може да защити търговския кредит, който е отпуснал на своя клиент (платеца) срещу застрахователна премия.

В случай на неплащане от страна на платеца, кредиторът получава застрахованото търговско вземане от Euler Hermes, като същевременно предоставя на Euler Hermes по-нататъшното право за събиране на дълга от платеца. Размерът на кредитния лимит е изчислен на база няколко фактора, включително държавен риск, пазарна информация, икономически секторни анализи, история на плащане и др.

При стандартните условия, Euler Hermes покрива 85-90% от стойността на съответния търговски кредит. Застрахователната премия се изчислява на база процент от прогнозираните продажби, които ще бъдат направени на отложено плащане и може да варира между 0.2% и 1%.

Euler Hermes е глобален лидер в сферата на застраховането на търговски кредит и признат специалист в сферата на гаранциите и събирането на вземания. Компанията е листвана на стоковата борса Euronext Paris (ELE.PA) и е с рейтинг AA - определен от  Standard & Poor’s и Dagong Europe. Консолидирания оборот за 2013 г. е €2.5 милиарда, като общата експозиция на застрахованите транзакции по цял свят възлиза на 789 милиарда евро.

Лидер в застраховането на риска навлиза на българския пазар
7353
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Доклад на ЕИБ
Европейските банкери съветват България как успешно да финансира фермерите в бъдеще
Мониторингов комитет на ПРСР
Най-после кредитен фонд от 37 милиона евро по селската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини