Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.01.2015 г.

С Pioneer Protector® добивите при слънчогледа са сигурни и при суша, и в киша

Иновативната марка включва уникални и устойчиви на болести и паразити хибриди, даващи високи добиви

Световният лидер в семепроизводството Pioneer винаги е предоставял водеща генетика с висок потенциал за добив и иновативни решения, които са от изключително значение за успеха на земеделските производители. От миналата година Пионер Семена България предлага на българските си клиенти хибридни семена слънчоглед от марката Pioneer Protector®. Тази иновативна марка включва пакет от уникални и устойчиви на икономически важни болести и паразити хибриди при маслодайната култура. Въвеждането на марката Protector® още веднъж доказва лидерскитете позиции на Pioneer в селскостопанския сектор. Компанията категорично заявява своето съзидателно мислене, което е фокусирано единствено върху улесняване работата на производителите, защото характеристиките на Protector® хибридите намаляват рисковете при отглеждане на културата, осигуряват високи и устойчиви добиви. Всичко това води до сигурна гаранция за успеха на фермерите.
За новия сезон Пионер Семена България предлага на земеделските производители две марки хибриди от групата Pioneer Protector® при слънчогледа:
PIONEER PROTECTOR® СИНЯ КИТКА и PIONEER PROTECTOR® МАНА
- Pioneer Protector® синя китка слънчогледови хибриди са изпитани от DuPont Pioneer и сравнени с водещи конкурентни хибриди в продължение на три години на опитни полета с висок инфекциозен фон от синя китка (Orobanche spp.) в Румъния и Турция. Pioneer Protector® синя китка хибридите ясно показват предимството си от гледна точка на устойчивост към този паразит (оценката е направена на база брой издънки синя китка в парцел) в сравнение с водещи търговски стандарти.
- Pioneer Protector® мана слънчогледови хибриди са изпитани от DuPont Pioneer за устойчивост на най-агресивните раси мана по слънчогледа (Plasmopara halstedii), познати до момента в Европа, чрез прецизна фенотипна оценка в лабораторни условия. Pioneer Protector® мана слънчогледови хибриди показват пълна устойчивост на тези раси.
Качествата на хибридите Protector® синя китка осигуряват най-висока степен на защита, която предлага пазара. Пакетът с качествата на Protector® мана осигурява най-високата степен на резистентност към мана срещу най-голям брой от нейните раси, т.е. най-добрата устойчивост, която до момента се предлага.
Този сезон Пионер предлага на българския пазар няколко слънчогледови хибрида с характеристиките на Pioneer Protector® синя китка и Pioneer Protector® мана.
Pioneer Protector® за устойчивост към мана и към синя китка едновременно притежават вече утвърдените хибриди P64LE25, P64LE20, P63LE75, P64LC53, които се наложиха на пазара с изключително високите добиви, безпроблемно отглеждане и много висока масленост. От по-новите хибриди с тези характеристики са хибридите P64LE99 и P64LC108, показали при изпитванията отлични добиви и устойчивост.
Protector® синя китка притежава конвенционалния хибрид PR63F73.
P64LE19, който е с характеристиките на Pioneer Protector® мана, е най-предпочитаният в райони, където няма проблем със синята китка, дава стабилни и високи добиви.
Благодарение на високите нива на толерантност или устойчивост на болести и паразити, хибридите от Pioneer Protector® синя китка и мана значително намаляват риска при отглеждането на културата. Залагайки на тях, фермерите получават сигурност, която им дава само най-новата и иновативна генетика в света днес.

НАЙ-ТОЧНИЯТ КРИТЕРИЙ
Мнението на производителите за слънчогледовите хибриди на Пионер. Фермерите оценяват изключително високо семената на компанията, защото те доказват качествата си при реални полски условия
Жечко Андрейнски - "Агрофаворит" ЕООД, Видин
- Какви хибриди слънчоглед отглеждате на Пионер?
- През последните две години отглеждам няколко хибрида. Тази година отглеждах P64LE25 на 2000 дка и средният ми добив беше 340 - 360 кг/дка в зависимост от технологията. Може да се каже, че добивът беше стабилен, посевът беше много добър. Произведените семена се отличаваха и с по-висока масленост спрямо другите слънчогледи, които отглеждах средната масленост беше 45 - 46%. Това ми дава увереност, че през следващата година площите, които ще отглеждам със слънчоглед, ще бъдат увеличени, а хибридите, които ще сея естествено на Пионер.
- Този слънчоглед покрива ли критериите за хибридите от групата Pioneer Protector® за устойчивост на мана и синя китка? Как извеждате борбата с плевелите?
- Да, нямах никакви проблеми с мана или синя китка при хибрида, който отглеждах. За борба с плевелите използвам технологията ExpressSun®. Първо пръскам с почвен хербицид и след това в 5-и-8-и лист с Express®. След това, ако има балур или друг плевел, който изисква балурицид, използваме допълнително друг хербицид, но синя китка не се появява.
Илиян Койманов - земеделски производител в района на Брегово
- Как оценявате потенциала за добив на хибридите от Pioneer Protector®?
- По-добри са от другите хибриди. Изпробвал съм ги и при пропаднали площи от рапица над 600 декара. В сушава година ми даде около 260 кг/дка, което беше над средния добив за региона. Тази година земята е доста разнородна и оттам имаме разлика и в добивите, но хибридите на Пионер са превъзходни. Определено ще заложа на хибридите от Pioneer Protector® и през следващата година, защото дават освен сигурност срещу мана, и сигурни добиви. Тази технология е много успешна.
Петьо Христов - арендатор от Червен бряг
-Обработвам около 20 000 дка в община Червен бряг. Слънчогледови семена на Пионер сея от 5 - 6 и повече години. Отглеждам около 5 хиляди декара слънчоглед с хибрида P64LЕ25, който е Express® толерантен. Много съм доволен от него, за нашия район дава много добри добиви, независимо от времето суша, киша, той винаги се представя добре. Аз обработвам сиви горски почви, при които добивите са по-ниски, отколкото на черноземните, но от този хибрид добивите ми винаги са над 300 кг/дка почти всяка година.
Мирослав Георгиев - агроном във фирма Агро сантино с. Тотлебен, общ. Плевен
- Със слънчогледовите хибриди на Пионер сме започнали да работим от пет години. Използваме Express® толерантни хибриди P64LE19, P64LE20 и от две години обработвам с P64LE25. След влизането на P64LE25 преминахме изцяло на него, защото е изключително устойчив на мана. От самата технология ExpressSun® сме доволни, защото хербицидът при нея покрива изцяло всички важни плевели, с които имаме проблеми. Правим едно допълнително комбиниране с противожитен хербицид, за да контролираме и житните плевели. Мога да кажа, че добивът от P64LE25 беше 340 - 350 кг. Маслеността също беше висока - 49%, като пробата беше взета от независима сертифицирана лаборатория./Петър Кръстев, fermera.bg

С Pioneer Protector<sup>®</sup> добивите при слънчогледа са сигурни и при суша, и в киша
11061
 

Последни материали
Виж
С насърчаване на вътрешното производство на маслодайни култури
Индия ще намалява вноса на растителни масла с милиардна инвестиция
Сумите не могат да надхвърлят 80 на сто от стойността на проекта
Субсидират фермерите в Молдова с до 40 000 евро за инвестиции в почвена защита
В Момин проход е съставен акт за 7 кубика немаркирани дърва за огрев
Задържаха джип и каруца с незаконна дървесина в Самоковско
От БАБХ припомнят на ловците да изпращат проби от месото за изследване
Открива се груповият лов на дива свиня и на местен дребен дивеч
Заради несъответствия с нормативните изисквания в областта на храните
ОДБХ-Враца спря дейността на кулинарен магазин в града
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
Свързани материали
Виж
С насърчаване на вътрешното производство на маслодайни култури
Индия ще намалява вноса на растителни масла с милиардна инвестиция
Сумите не могат да надхвърлят 80 на сто от стойността на проекта
Субсидират фермерите в Молдова с до 40 000 евро за инвестиции в почвена защита
В Момин проход е съставен акт за 7 кубика немаркирани дърва за огрев
Задържаха джип и каруца с незаконна дървесина в Самоковско
От БАБХ припомнят на ловците да изпращат проби от месото за изследване
Открива се груповият лов на дива свиня и на местен дребен дивеч
Заради несъответствия с нормативните изисквания в областта на храните
ОДБХ-Враца спря дейността на кулинарен магазин в града
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини