Начало » Новини » Страната
05.12.2014 г.

Започва работа по подготовката на националния FSC стандарт за горите в България

Екология

Farmer.bg

Започна обществените консултации по националния FSC стандарт за горите в България, съобщиха от офиса на WWF България.  Той се разработва според процедурата за изготвяне на национални стандарти (FSC-STD-60-006 V1-2) на Съвета по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council). Съгласно процедурата на FSC, обществените консултации се провеждат в рамките на 60 дни. В този срок всички заинтересовани страни могат да изпращат своите писмени коментари по документа на следната електронна поща: standart@wwfdcp.bg или на адрес: София 1000, ул. Иван Вазов 38, ет. 2, ап. 3-4, офис на WWF България.

Самият документът може да бъде изтеглен от уебсайта на WWF България: https://www.wwf.bg/news_facts/publications/.

Изготвянето на национален FSC стандарт за България е инициирано и се подпомага от WWF България. Процесът се осъществява от работна група, регистрирана официално в отдел „Политика и стандарти“ на FSC  през август 2014 г. Съгласно процедурата на FSC e сформирана работна група от равен брой експерти от трите основни и задължителни сектора, които имат отношение към управлението на горите – социален, природозащитен и икономически. Експертите от работната група ще разгледат коментарите на заинтересованите страни и ще ги интегрират в стандарта съобразно тяхната релевантност и допустимост преди да започне разработването на втората чернова.

Втората чернова на стандарта отново ще бъде предоставена за обществени консултации.

FSC (Forest Stewardship Council) е международна  неправителствена организация, чиято основна цел е да създава и прилага инструменти за по-щадящо отношение към горите. FSC е етикет, лого, сертификат и набор от строги принципи и критерии за отговорно управление на горите. 

Горските стопанства и компаниите, сертифицирани според изискванията на FSC  демонстрират отговорно отношение както към околната среда, така и към социалните и културни нужди на хората, работещи и живеещи в горите. Ето защо FSC e един от най-уважаваните и разпознаваеми знаци сред отговорните потребителите на продукти от горите. Стандартът е използван и от най-големите природозащитни и социални организации. Все повече компании и стопанства в цял свят предпочитат да бъдат сертифицирани според принципите и критериите на FSC, за да станат част от отговорния бизнес и пазар. 

В света вече има около 185 милиона хектара  сертифицирани гори и  над 28 000 сертифицирани компании по веригата за търговия с дървен материал и производство на продукти от дървесина. Към момента в България са сертифицирани почти 20 % от горите и 100 компании за преработка и търговия с дървесина. Очаква се сертифицираните гори в България през 2015 г. да нараснат до 40% от общата площ на горите.

FSC има система за контрол на горите и компаниите, които са получили FSC сертификат. Ако една гора, търговец на дървесина или производител са сертифицирани, те  биват ежегодно  одитирани от независими международни сертифициращи и одитиращи компании  за спазване на принципите на FSC. 

Поради местната специфика и с цел да се повиши качеството на сертифицирането и одитирането на горите в България е необходимо международните общи индикатори на FSC да се адаптират за България, чрез изготвянето на национален FSC стандарт.

 

Започва работа по подготовката на националния FSC стандарт за горите в България
5212
 

Последни материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини