Начало » Новини » Страната
30.11.2014 г.

Близо 70 защитени дървета и билки растат в природен парк „Сините камъни”

Годишнини

Farmer.bg

В края на ноември се навършиха 34 години от обявяването на „Сините камъни” за природен парк, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. През 1980 г. българското правителство оценява забележителното биоразнообразие и характерния ландшафт в тази част на Стара планина, като предприема  действия за опазването й. През 2002 г. площта на парка се  увеличава, като в момента достига 113 хиляди декара. Наименованието на парка „Сините камъни” идва от специфичния синьо-зелен цвят на скалите над Сливен. Обяснението за цвета на скалите е в техния геоложки състав – това е едно от най-големите находища на кварцпорфир в Европа.

Част от територията на парка - местностите Гребенец-Стидово, попадат в широкия миграционен фронт на птиците Via Pontica. В парка има 6 природни забележителности – Халката е една от най-известните – представлява скален феномен и поради близостта си до града е любимо място за туристите. В границите на природен парк „Сините камъни” попада и резерватът „Кутелка” – обявен е през 1986 година с площ от 708 хектара, с цел запазване на съобществата от мизийски бук и на скалните местообитания на много грабливи птици.

Природният парк е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви – за птиците и за местообитанията.

Независимо от малката си територия природен парк „Сините камъни” се характеризира с голямо биологично разнообразие. Установени са 97 вида низши растения. Висшите растения са общо 1027 вида и 29 подвида. До момента на територията на парка са известни 70 вида и 7 подвида ендемични, редки, защитени видове, между които урумово лале, давидов мразовец, арабска етионема, лудо биле и др.

През годините десетки специалисти от парковата дирекция, доброволци, природолюбители и  приятели на парка дават грижата и труда си за изграждането на хижи, алеи, чешми и заслони, залесяват обезлесените територии, почистват любимата си планина.

Днес, Дирекцията на ПП „Сините камъни” обновява и поддържа инфраструктурата на защитената територия. Поставят се нови кътове за отдих и туризъм.

Особена роля в дейността на експертите от парковата администрация е отредена на работата с деца от всички възрастови групи. Провеждат се традиционни ученически състезания, открити уроци и зелени училища. В Информационно посетителския център на природния парк, децата ежедневно могат да разгледат изложените растителни и животински видове и да посетят интересни местности, придружени от приятелите си от парка.

 Дирекцията продължава работа по двата европейски проекта „Възстановяване на местообитанията и опазване на биологичното разнообразие в Природен парк “Сините камъни” и проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Сините камъни” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. 

Близо 70 защитени дървета и билки растат в природен парк „Сините камъни”
24263
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Национален парк Рила отбелязва 32 години от обявяването му за защитена територия
Обнародван е плана за управление на ПП „Русенски Лом“
Изложение в София
На природен газ са 74% от компаниите, само 37% от тях могат да намерят алтернатива
Назначени са директорите на четири дирекции на природни паркове
Еколози призовават премиера Герджиков да върне проектоплановете за Пирин, Витоша и Рила
Защитени територии
Правителството прие плана за управление на природен парк Беласица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини