Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.11.2014 г.

Лесен начин да осигурите качествени семена за биоземеделие

Практика

Farmer.bg

Според еврозаконодателството държавите-членки на Европейския съюз трябва да осигурят актуална база данни, в която да се регистрират  биологично произведените семена и семена от картофи. В тази връзка българската страна ще приложи лесната за използване база данни на швейцарския научен институт по органично земеделие (FiBL), чийто интернет адрес е OrganicXseeds, съобщиха от министерството на земеделието. OrganicXseeds е призната за официална база данни с еврорегламент от 2003 г. и се прилага успешно в държави като Белгия, Германия, Люксембург, Швейцария и  Великобритания. Тази база вече е попълнена и с вариант на кирилица, като всяка седмица предлага около 10 хиляди семена. Самият сайт се посещава от над хиляда потребители на седмица.

Кой може да извлече полза от базата данни

Използването на OrganicXseeds - България е безплатно за всички фермери и производители, които търсят семена. Единственото изискване е селекционерите и доставчиците на биосемена да платят една годишна такса, за да регистрират всички свои биологични семена в базата данни.

Как се работи с базата данни

Чрез базата данни в интернет може лесно да се потърсят всички налични биологични семена или чрез използване на систематична търсачка  по категории или чрез бърза търсачка на определен растителен вид или на сортове. Друга възможност е да се търси е чрез определен доставчик на семена или селекционер. С резултите от търсенето се предоставя и допълнителна информация, отнасяща се до конкретните семена и доставчика на семената.

Българският /кирилизиран/ вариант на базата данни

В  следващите дни българският вариант на OrganicXseeds ще се попълва с биологични семена, семена от картофи, а също и вегетативен посадъчен материал, които се предлагат в България. Фермерите и производителите, както и доставчиците на семена и селекционерите получават пълна прозрачност по отношение на наличностите от биологични  семена на пазара. Това е важно предварително условие за разумно развитие на пазара на биологични семена в страната.

Основавайки се на предложението за семена, показано в базата данни, инспектиращите органи или институциите по тази линия може да предоставят дерогация /изключение/ за използването на не-биологични семена, което не е възможно да стане вече без да се погледне базата данни.

Базата данни OrganicXseeds България е вече налична в Интернет и може да се намери или под името OrganicXseeds.com като се избере знаменцето на България, или под името OrganicXseeds.bg

Лесен начин да осигурите качествени семена за биоземеделие
12382
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти:
Българските биофермери имат отсрочка до 2020 г. да не купуват биосемена от европейски компании
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини