В света съществуват различни начини за обработка на почвата, включително и практиката да се прилага нулева обработка, т.е. земята да не се обработва. За нашата страна можем да кажем, че земеделските производители са традиционалисти или дори консерватори, които в по-голямата си част се придържат към старата практика за основна обработка на почвата да прилагат дълбока оран. Въпреки съществуващите вече различни теории, изпитани в практиката, дълбоката оран е най-често използваният начин за основна обработка на почвата. У нас тя се смята за изпитано средство, което повишаване плодородието на почвата, поради причината, че други начини не се прилагат.
За основната обработка на почвата няма универсална рецепта и тя се извършва в зависимост от почвения тип, предшественика и климатичните условия в отделните агроекологични райони. Своевременно извършената дълбока оран е предпоставка за повишаване на почвеното плодородие и осигуряване на висока продуктивност не само на пролетните, но и на следващите култури.
Плюсове и минуси на дълбоката оран
Като всяка практика, и дълбоката оран има своите плюсове и минуси. Ако трябва да отбележим положителните страни на операцията те се изразяват в следното:
- чрез нея се създава дълбок орен пласт и се подобрява структурата на почвата;
- тя е най-мощното средство за водене на борба с плевелите;
- осигурява запасяването на почвата с повече влага от есенните, зимните и пролетните валежи;
- оказва голямо влияние за подобряване на хранителния режим в почвата;
- улеснява внасянето на органичните и минералните торове;
- допринася за унищожаването на много болести и неприятели по растенията.
Отрицателните страни на дълбоката оран са:
- създава се плужна пета (уплътнен почвен слой, в който корените трудно могат да проникнат, задържа се вода и др.) от работните органи;
- чрез обръщането на орния пласт се унищожава микрофлората и микрофауната, които се изваждат на повърхността на почвата;
- увеличава севетровата ерозия на почвата, поради липса на растителни остатъци;
- създават се условия за преовлажняване на почвата от задържане на вода от плужната пета и др.
Петър Кръстев, fermera.bg