Начало » Новини » Страната
24.09.2014 г.

Незаконната сеч в горите налива 100 млн. лв. годишно в сивия сектор

Доклад на WWF България

Farmer.bg

Доклад на природозащитната организация WWF България сочи, че за периода от 2006 до 2013 г. незаконната сеч всяка година е била в размер на 2,4 млн. кубимески метра, което представлява една четвърт от общия добив в страната (6,9 млн. куб. м към 2012 г.).

Според изчисленията чрез незаконната сеч тодишно сивият сектор генерира приходи от над 100 млн. лева, върху които не се плащат данъци, а природата се унищожава.

Данните бяха оповестени от представители на международната организация в присъстието на експерти от министерството на земеделието и агенциято по горите, които разясниха последните мерки, предприети от държавата за намаляване на незаконната сеч.

Според експерти проблемите с контрабандната сеч в държавните гори се дължат на смесването на контролните функции и стопанския интерес в една и съща държавна институция - Министерството на земеделието и храните.

Допълнителни фактори са корупционните практики, политическия натиск, занижените изисквания за квалификацията на горските служители, размитата отговорност на участниците в дърводобива и неблагоприятните икономически условия и др.

Злоупотребите в горите се случват и заради несъвършената нормативна база, която позволява неточна инвентаризацията на горите, манипулации при определяне на добивите и най-вече неефективен контрол по цялата верига на планиране, маркиране, реализиране на сечта и транспорт на добитата дървесина. Критично ниска е и събираемостта на наказателните постановления за нарушения в горите - под 15%.

Нормативната уредба за дърводобив и експедиция позволява в рамките на точността на измерванията да бъдат документално „скрити” запаси и добив на дървесина в рамките на 10-30% от реалния запас.

Така при добив от около 7 млн. куб. метра годишно се позволява да бъдат потенциално добивани до 2 млн. куб. метра повече от официално декларираните обеми. Например, според изследване  на "Медиана" от 2010-2011 г., общо 1,5 млн. български домакинства ползват средно по 8,1 пространствени куб. метра дърва за огрев годишно, или 5 589 000 пътни куб. м., докато официалната статистика отчита годишен добив от малко над 4 млн. плътни куб. м дърва за огрев.

В доклада на WWF са описани подробно причините за нелегалния дърводобив.

1. Добив на немаркирани дървета в насаждения, предвидени за сеч

Незаконната сеч се прикрива и дори "узаконява", когато отсечените дървета бъдат маркирани след сечта от отговорния за обекта лесовъд или се маркират с фалшива марка от самите нарушители.

2. Манипулации при изчисляване на обема на маркираните за сеч дървета

Изчисляването на обема отсечени дървета се случва по метод, който позволява отклонение до 8,7%.  Това означава, че в документацията за планираната сеч се вписва по-ниска стойност от действителния обем на маркираните за сеч дърветата. Ако разликата между документиран и действителен обем бъде успешно скрита при експедицията на дървесината, тя на практика е незаконен добив.

3. Ползване на неверни данни за дървесните запаси от горскостопанските планове

Голям процент (80-90%) от насажденията се инвентаризират окомерно или чрез математико-статистически методи, а пълно измерване на всички дървета в едно насаждение се извършва в изключително редки случаи. Ако при маркирането се установи, че обемът на маркираните за сеч дървета при спазена интензивност на сечта (т.е. на определен % от запаса на гората) е значително по-голям от предвидените количества за сеч, тази разлика най-често се скрива.

4. Манипулации при изчисляване на обема на дървата за огрев и технологичната дървесина

При добива на дървата за огрев и технологичната дървесина нормативната уредба изисква в различните етапи на дърводобива  от сечището до крайния получател една и съща стока по вид и количество да се измерва, приема, заплаща и отчита в три различни мерни единици. При добива - от сечище до временен склад - в пространствени мЗ, при приема - от временен склад до натоварване и експедиция - в плътни мЗ, а при крайния получател - в килограми, установени от кантара на клиента. При тези измервания и преизчисления се допускат съществени грешки поради високата субективност, ползването на некоректен коефициент за превръщане и неотчитане различното тегло на дървесината спрямо произхода й.

В резултат се натрупва една разлика от около 30-40%, която не се отчита при заплащане на добива и при определяне размера на тарифната такса. На практика в тази разлика могат да бъдат скрити и обемите, които са добити извън разрешените количества чрез горепосочените схемите.

Така при добив и официална продажба на около 4-5 милиона плътни куб. м дърва за огрев и технологична дървесина годишно нормативната уредба позволява, без да бъде заплатено на собственика на гората, да бъде експедирна над 1,5 милион куб. м дървесина.

5. Скриване на незаконно добита дървесина при експедицията

Практичният опит показва, че незаконно добитата дървесина най-често се транспортира без да се описва в протоколите за приемане и освидетелстване на сечищата и без да се отчита коректно при експедицията на дървесината. Как се случва това можете да прочетете в доклада на WWF.

6. Манипулации при окачествяване на маркираните дървета

Заниженото окачествяване на дървесината не намалява обема й, но позволява злоупотреби, които водят до по-ниска от реалната парична стойност на добитата дървесина, в ущърб на собственика. От извършеният анализ на данните за добивите през 2013 г. се установи, че са занижени качеството и съответно цената на много по-голям брой стъбла, отколкото теоретично е възможно.

WWF има препоръки за административно и законодателно ограничаване на незаконните практики, които можете да намерите в доклада. „Имаме предложение за промени в Закона за годите, които се надяваме следващият парламент да приеме, които предвиждат и мерки за нарушителите като полагане на обществено полезен труд“, заяви Димитър Баталов, директор на дирекция „Опазване на горите и лов“ в агенцията по горите.

Електронният билет, който ще се въведе от догодина, също е способ за блокиране на злоупотребите при превозването на дървесина.

Незаконната сеч в горите налива 100 млн. лв. годишно в сивия сектор
5753
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини