Начало » Новини » Страната
17.09.2014 г.

Кабинетът одобри програмите за сътрудничество с 5 съседни държави

Финанси

Farmer.bg

Правителството одобри програмите за трансгранично сътрудничество в страната с Румъния, Гърция, Сърбия, Турция, и Македония преди официалното им представянето в Европейската комисия, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Изпълнението им ще протече в периода 2014-2020 г., така че чрез реализиране на проекти съвместни трансгранични региони да се насърчи партньорството между съседните държави.

Програмата Румъния-България  ще функционира чрез шест приоритетни оси – „Добре свързан регион”, „Зелен регион”, „Безопасен регион”, „Квалифициран и приобщаващ регион”, „Ефикасен регион” и „Техническа помощ”.

Общият й бюджет е 258 504 125 евро, от които 215 745 513 евро са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Националното съфинансиране е в размер на 13% от одобрения бюджет на българските партньори по проекти.

 Териториалният обхват на програмата Гърция-България включва регионите от ниво 3 по NUTS, разположени на границата между двете държави – областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за територията на България, и префектурите от ниво 3 по NUTS – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес за територията на Гърция.

Програмата ще функционира чрез пет приоритетни оси – „Конкурентен и иновативен трансграничен регион”, „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, „Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност”, „Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване” „Техническа помощ”.

Общият бюджет на програмата е 129 695 569 евро, от които 110 241 234 евро е еврофинансирането. Националното съфинансиране е в размер на 15 на сто.

 Програмите за трансгранично сътрудничество с Турция, Сърбия и Република Македония се финансират по инструмента за предприсъединителна помощ. Техният размер е съответно 29 642 984 евро (22,19 млн. евро от ЕС), 34 102 251 евро (28,98 млн. евро от ЕС) и 19 461 687 евро (16,54 млн. евро от ЕС). Националното съфинансиране е 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти по програмите.

Програмата България-Турция ще функционира чрез три приоритетни оси „Околна среда”, „Устойчив туризъм” и „Техническа помощ”.

Програмата България-Сърбия ще се изпълни  в четири направления - „Устойчив туризъм”, ,;Младежи”; ,;Околна среда” и ,;Техническа помощ”. Програмата България – Република Македония – чрез четири „Околна среда”, „Туризъм”, „Конкурентоспособност” и „Техническа помощ”.

Целевите групи и основните типове бенефициенти и по петте програми са национални, регионални и местни власти, публични и неправителствени организации, културни институти и образователни институции.

 

 

 

 

Кабинетът одобри програмите за сътрудничество с 5 съседни държави
7080
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Видин с проект за трансгранично сътрудничество с Румъния
Решения на Министерския съвет
Регионалното министерство ще отговаря за трансграничното сътрудничество с Македония, Сърбия и Турция
Решения на Министерски съвет
Отпускат се 29,6 млн. лв. за трансгранично сътрудничество с Турция
Среща
Български и сръбски ветеринари с общ проект срещу болестта „син език”
Форум
Новата програма за селските райони ще подкрепя оперативни групи за иновации и сътрудничество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини