Проведеният в края на септември фестивал на селската кухня в Раковски привлече кулинари от региона и даде заявка да се превърне в традиция, съобщиха от Местната инициативна група в града.
Фестивалът „Вкусовете от вчера” беше организиран от Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група – Раковски” в партньорство с австрийската група „Elsbeere Wienerwald LAG”.
Събитието беше проведено в рамките на проекта “Вкусовете от вчера – валоризация на кулинарно наследство”, финансиран по мярката за транснационално сътрудничество от Програмата за развитие на селските райони.
Фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера” е своеобразна витрина за представяне и възстановяване на традициите в кулинарното изкуство на община Раковски.
В 20 шатри бяха изложени вкусни гозби и ястия, сред които традиционните пълнени чушки, фасул с праз, сладка баница, тиквеник и други. Представени бяха още уникални местни рецепти като гозба с нахут, надутички, салатна баница, гизик, базлами, гуши, тава чорба, момински тутманик, масленица и много други.
Една от атракциите на фестивала беше Юнашкият тиган, изработен от 78 килограма специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см. и височина 20 см., с който бяха атакувани рекордите на Гинес преди години.
Само с него бяха приготвени 450 порции от традиционна българска гозба кебап с пилешко месо и зеленчуци. Имаше и домакини, които на живо спретваха катми започитателите на селската кухня.
През 2015г. предстои да се изгради и мрежа от производители и ресторантьори – местни мрежи и транснационална мрежа, подкрепена от регламент за качество, които съвместно ще преоткрият и съхранят познанията, традициите и уменията, свързани с храната като ценен елемент на историческото и културно наследство на цялата територията на община Раковски.