Най-рано узряват плодовете от ореховите сортове Кукленски, Преславски и Перущенски, а по-късно Сливенски, Дряновски и Извор 10. При сушави години орехите узряват по-рано. Същото важи и за дървета, които са нападнати от болести и неприятели.
ПЛОДОВЕТЕ СЕ ПРОСУШАВАТ НА ПРОВЕТРИВО МЯСТО
Ако сте обрали орехите преди разпукване на зелената месеста обвивка е необходимо да ги разстелете на един пласт на проветриво, но сенчесто място за 4-5 дни. След този срок зелената обвивка се отделя лесно. Ако плодовете престоят по-дълго време с обвивката цвета на кожицата на ядката потъмнява. Възможно е дори по нея да се развият плесенни гъбички, които са вредни за здравето.
ДОБРЕ ИЗСУШИНИ, ОРЕХИТЕ СЕ ЗАПАЗВАТ ДО НОВА РЕКОЛТА
След брането и почистването на зелената обвивка, плодовете трябва да се изсушат. Обикновено след брането те съдържат около 30% влага и не са готови за трайно съхранение. Обраните орехи се просушават на сянка в сухо и проветриво място. Ако не са добре изсъхнали ядките стават черни и с влошено качество. Орехите могат да се разстелят на под или друго подходящо място. Най-добре е, ако имате възможност да ги поставите върху сита на проветриви места в един ред. След изсушаване се слагат в платнени торби пропускащи въздух или касетки, в които могат да се съхраняват до нова реколта. Подходящи места са таванските помещения, а не влажни мазета и изби./fermera.bg