Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.09.2014 г.

Ветеринари с ултиматум за отделяне на службата от агенцията по храните

Предупреждение

Farmer.bg

Ветеринарните лекари настояват за отделяне на бившата Национална ветеринарно-медицинска служба от системата на Агенцията по безопасността на храните с мотива, че ръководството на агенцията не се справя със задълженията, в резултат на което епизоотичната обстановка в страната се влошава и поражда заплахи за здравето на хората.

В декларация до служебния премиер Георги Близнашки  и министъра на земеделието Васил Грудев, която ще бъде внесена днес в Министерскя съвет, ръководството на Българския съюз на ветеринарите поставя искането частнопрактикуващите и държавните лекари да бъдат под една шапка, за да могат да изпълняват задълженията по начин, по който 120 години бившата ветеринарна служба го е правила.

За днес ветеринарите насрочват национален протест, за да поставят за пореден път исканията си, които не бяха чути от предишните правителства.

Пред БНР ветеринарният лекар Мирослав Първанов припомни, че преди години българската ветеринарна служба е послужила като модел за изграждане на контролните служби в цяла Европа.

„Със създаването на агенцията по храните ветеринарите бяха подложени на силен натиск, бюджетът за профилактични дейности е орязан, в резултат на което ситуацията в страната е критична”, посочи още Първанов.

Освен големия провал с разпространението на болестта „син език”, която се разпространи в почти цялата страна без 6 области, от 2012 г. агенцията не предприема и никакви действия за пресичане на туберкулозата по едрите преживни животни.

Лекарите нееднократно предупреждават, че поради неефективен контрол и липса на средства за профилактика под заплаха са много млечни крави в страната. При масово заболяване на животните туберкулозата може да се пренесе върху хората чрез млякото, предупреждават още експертите.

Затова с декларацията си, която съюзът ще внесе в Министерския съвет, от съюза настояват „най-късно до 10 септември да се промени тарифата за цените, по които се извършват мерките от държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.

От съюза настояват да се потърси отговорност от длъжностните лица в министерството на земеделието и агенцията по храните, които  не са изпълнили законовите изисквания и са допуснали нарушения, довели до тежкото състояние на здравеопазването на животните в страната,

Ветеринарите искат още да бъдат отменени всички незаконосъобразни според тях заповеди на изпълнителния директор на агенцията, свързани с изпълнението на държавната профилактична програма.

Не на последно място от съюза изискват ръководството на агенцията да „преустанови всички репресивни мерки – заплахи, принуда, натиск спрямо практикуващите ветеринарни лекари и ветеринарните лекари-държавни служители”.

В тази връзка лекарите са поискали и оставката на изпълнителния директор на агенцията Пламен Моллов.

Ветеринари с ултиматум за отделяне на службата от агенцията по храните
8084
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Честито!
На 14 декември поздравяваме ветеринарните лекари с професионалния им празник!
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Управителен съвет ДФЗ
Ветеринарите получават 18 млн. лева за имунопрофилактиката
Фонд „Земеделие”
С 9,2 млн. лева се уверичава бюджетът за имунопрофилактика на стадата
БАБХ и БВС се споразумяха за Програмата за профилактика на болестите по животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини