Начало » Новини » Коментари
02.09.2014 г.

Осигурена е „гореща връзка” с фермерите по проблеми с доброволните споразумения

Взаимоотношения

Farmer.bg

Служебният министър Васил Грудев е назначил човек от администрацията, който е в постоянна връзка с браншовите организации при възникване на проблеми по сключването на доброволните споразумения за комасация на земята.

Това съобщи пред Farmer.bg Румяна Ангелова, председател на асоциацията на зърнопроизводителите. Браншовиците са настояли за постоянния консултант още при първата си среща с министър Грудев.

„На много места общинската администрация е неподготвена да решава сложни казуси, възникнали при подписването на тези споразумения, а времето до края на септември ни притиска, затова получихме тази помощ от съветници, които при нужда помагат на колегите”, обясни още Ангелова.

На първи октомври изтичат всички възможни срокове, в които по закон арендатори могат да се подписват тези споразумения. Те имат силата на правен документ, без който от март следващата година стопаните не биха могли да кандидатстват за субсидии.

Поради различията между картите на възстановената собственост и данните в общинските поземлени регистри често се получават неточности при доказване на собствеността върху различните парцели, което затруднява арендаторите при доказване на собствеността. 

Грешките лъсват особено ясно при очертаването на парцелите от софтуерните компании, без които фермерите не биха могли да комасират земите си. През последната година няколко подобни компании разработиха електронни приложения, които да бъдат в услуга на земеделските стопани.

Благодарение на тях много фермери установиха грешки в очертаването, които могат да се решат единствено от земеделските служби по места. Най-често тези грешки са свързани с разминавания в парцелите, които даден фермер обработва в определено землище.

Примерно той има документите за собственост за парцел в долния край на това землище, а обработва парцел в горния край, което поради разминаванията в регистрите и некомпетентността на чиновниците по места това не се засича. Тогава споразумението за комасация няма да се признае за правно основание и той няма да получи субсидии, поясниха експерти.

След кадровите чистки в системата при предишния кабинет голяма част от експретите с опит бяха отстранени от земеделските служби, което затрудни сегашната работа.

За да не изпаднат в ситуация през следващата пролет фермерите да заявят земеделска земя, за която нямат правно основание за ползване, те спешно се нуждаят от експерти в поземлените отношения, поясниха браншовиците.

Затова новият земеделски министър е назначил администратори, които да бъдат „горещата връзка” на земеделските производители с централното управление на агроведомството и които експертно да решават сложни казуси, възникнали по места.

Осигурена е „гореща връзка” с фермерите по проблеми с доброволните споразумения
11719
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини