Начало » Новини » Страната
05.08.2014 г.

Служебният кабинет с амбициозна програма за следващите месеци

Професор Георги Близнашки е новият премиер

Farmer.bg

Сключване на споразумението за партньорство с Европейския съюз (ЕС) за следващия програмен период 2014-2020 г. и начало на преговорите за влизане на страната в Единния европейски надзор на ЕС (задължителен етап от приемането ни в Единния банков съюз на ЕС) са двете основни задачи, които предстоят пред служебния кабинет, ръководен от професора по коституционно право Георги Близнашки. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при официалното представяне на правителството, чийто мандат започва от 6-и август.

Поради важността на поставените задачи министър председателят ще има четирима заместници, които ще отговарят съответно за икономическата политика (Екатерина Захариева, която ще бъде и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране), за социалните въпроси (Йордан Христосков, министър на труда и социалната политика), за правосъдието, вътрешния ред и сигурността (Христо Иванов, министър на правосъдието) и Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

Останалите членове на кабинета са Васил Грудев, министър на земеделието и храните, Васил Щонов министър на икономиката и енергетиката, Мирослав Ненков, министър на здравеопазването, Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи, Румен Порожанов, министър на финансите, Николина Ангелкова, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Румяна Коларова, министър на образованието и науката, Велизар Шаламанов, министър на отбраната, Даниел Митов, министър на външните работи, Мартин Иванов, министър на културата, Евгения Раданова, министър на младежта и спорта и Светлана Жекова, министър на околната среда и водите.

Новите министри ще имат нелеката задача да направят пълен „анализ на заложените парамерти и досегашното изпълнение на бюджет 2014 г. перо по перо”, за да се намерят резервите, необходими за решаване на неотложни цели като изпълнението на оперативните програми, свързани с усвояването на еврофондовете.

Плевнелиев припомни, че спешно трябва да се заделят средства за подпомагане на бедстващите райони, които пострадаха от природните бедствия през последните два месеца. В последните поправки в бюджета, направени от сегашния парламент, за целта се заделят 50 млн. лв.

Като припомни нежеланието на определени политически сили да актуализират бюджета, в които бяха заложени нереално високи очаквания за бюджетни приходи от 2 млрд. лв., Плевнелиев обясни, че основна задача на служебното правителство ще бъде да направи нужната актуализация, така че тя да бъде гласувана от следващия парламент.

Сред приоритетите на кабинета ще бъдат още подготовката на закон за електронно управление, без който бизнесът не би могъл да продължава да работи ефективно. За решаване на неотложинте проблеми в енергетиката ще бъде създаден енергиен борд с участието на чуждестранни партньори.

По отношение на проекта „Южен поток” президентът обясни, че той ще продължи да бъде замразен, докато „Европейската комисия не даде зелена светлина за неговото осъществяване”.

Кабинетът ще поддържа тясна връзка и с българското общество, като в подготовката на изборите за следващ парламент към Министерския съвет ще бъде създаден „граждански борд за свободни и честни избори”, посочи още президентът.

Служебният кабинет с амбициозна програма за следващите месеци
10106
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Предаване на щафетата
Служебният кабинет на Стефан Янев поема управлението от днес
Служебен кабинет
Новият земеделски министър обеща до две седмици точен финансов анализ на сектора
След среща на бизнеса и синдикатите при президента
Двама вицепремиери ще отговарят за икономиката и социалните проблеми в служебния кабинет
Причинно-следствена връзка
Куп задачи се трупат на гърба на служебния министър на земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини