Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.07.2014 г.

Пчелният восък – подценен пчелен продукт

Практика

д-р Наско Кирилов, двм
Известно е, че потенциалните възможности за отделяне и производство на пчелен восък (ПЧВ) са големи, но не се използват добре от пчеларите. Вече е почти изоставена утвърдената преди това практика да се предава вощина и троптина на изкупвателните фирми за преработване. Поради това ежегодно в страната ни се губи 150 тона ПЧВ.
Търсенето на ПЧВ и използването му в промишлеността и за лечение е много голямо. Той притежава ценни качества, заради които е намерил приложение не само в пчеларството, но и в редица отрасли на промишлеността. Използва се в едни от най-важните й клонове като металургията, жп транспорта, самолетостроенето, радио-телефонната техника, кожухарската, автомобилната, парфюмерийната, фармацевтичната, медицинската промишленост и др. От незапомнени времена с ПЧВ се задоволяват и църковните нужди в страната.
ПЧВ е много ценна суровина, която се получава при отглеждането на пчелните семейства. Изкупната му цена е по-висока, отколкото на меда. При правилното използване на восъкоотделянето на пчелите и избирането на най-ефективните методи за извличане на ПЧВ могат да се получат значителни материални приходи. Това може да се постигне, ако пчеларите упорито и системно прилагат ДЗПП.
Само силните пчелни семейства могат да произвеждат ПЧВ!
Това означава, че главните условия за восъкоотделянето на пчелите работнички са: наличие на много възрастни пчели, не по-стари от 18-20 дни; вътрешна температура в гнездото от 33 до 36 градуса С около пчелите, които ще отделят ПЧВ; изобилие от храна /нектар и цветен прашец/, която най-много помага за бързото изграждане на восъчните основи
Доброто общо и здравословно състояние на пчелните семейства до голяма степен зависи от качеството на пчелните пити. Редовната смяна на по-голям брой пити ще попречи те да бъдат постоянни огнища, източници на зараза и разпространение на заразни и паразитни болести. По този начин ще се гарантира жизнеността и здравето на семействата. Старите пити се явяват и като ефикасен акумулатор на остатъчните вещества от ветеринарномедицински и растителнозащитни продукти, прилагани за борба срещу болестите по пчелите и ентомофилните култури.
Замяната на старите пити с рамки с восъчни основи също допринася за снижаване изпадането на семействата в роево състояние.
Необходимо е ежегодно да се сменят най-малко 5-6 дадан-блатови плодникови пити и по 10-15 от многокорпусните кошери. Това се постига чрез бракуване на горепосочения брой пити и подлагането им на топене и пречистване на ПЧВ.
Един от пътищата за увеличаване производството на ПЧВ е своевременната и качествена преработка на восъчните суровини в пчелина.
Към изходната восъчна суровина се числят: питите, негодни за отглеждане на пило и складиране на мед и цветен прашец /старите, в които са се излюпили 12 и повече поколения пчели/; бракуваните по различни причини пити и такива, заразени от възбудителите на заразни и паразитни болести; питите в строителните рамки; восъчните далаци; остатъците от надградките, добити след почистване на рамките, преградните дъски и дъната на кошерите; срязаните маточници и килийките с търтеево пило; отпадъците от дъната на кошерите; останалите ивички от восъчни основи след монтирането на рамките.
Най-добрият, най-качественият ПЧВ след преработването му отново се връща при нас пчеларите чрез восъчните основи
Качеството на ПЧВ зависи изключително от пчеларя, от неговото отношение към следните ДЗПП: употреба на строителна рамка, редовно залагане на рамки с восъчни основи; правилно разпечатване на питите при центрофугиране на меда; редовно събиране и съхраняване на восъчните надграждания по рамките, преградните дъски и дъната на кошерите; своевременно отстраняване на дефектите по новоизградените пити; навременно отнемане на старите и дефектни пити; при подходящи условия поощряване на восъкоотделянето на пчелите; не на последно място – отглеждане в пчелина само на силни, здрави и жизнени пчелни семейства.
Качествен ПЧВ ще се получи и извличането му ще се увеличи, когато се спазват и следните изисквания на ДЗПП: предварително сортиране на восъчната суровина; използване на съдове от неръждаема стомана или емайлирани при топенето на изходната суровина и формирането на ПЧВ; употребата само на мека дъждовна или речна вода; тъмнокафявите, черни, сухи - без мед и пчелен прашец , с молци и плесени пити да се накисват предварително в хладка или топла вода /30-40 градуса С/ за 24 - 48 часа. Водата трябва да е течаща или да се сменя многократно, за да се отстранят невосъчните разтворими и оцветяващи вещества; старателно да се отстранява прополисът от ПЧВ, защото той влошава качеството му; извлеченият ПЧВ да се остави бавно да се формира в затворен съд няколко денонощия.
Независимо от начините на извличане, от по-тъмните восъчни пити се добива по-малко пчелен восък. Съдържанието му в новопостроените пити е 97-98 %; след еднократно излюпване на пилото е 70 %, след трикратно - до 63 %, а след деветкратно - до 50%.
Извличането на ПЧВ се осъществява посредством преработването на восъчните суровини. Чрез него се цели да се получи чист и висококачествен пчелен восък. Извършва се от самия пчелар на пчелина, в специализираните восъкопреработвателни фирми или в екстракционни заводи.
Методите за извличане на ПЧВ са следните: чрез слънчева восъкотопилка; чрез топене с използване на гореща вода /извличане с помощта на вряла вода и потапяне/; с вряла вода и восъчна преса; с пара; комбиниран метод за извличане с пара и преса; чрез центрофуга; чрез екстракция с помощта на химически разтворители./fermera.bg

Пчелният восък – подценен пчелен продукт
26116
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини