Начало » Новини » Страната
24.07.2014 г.

Разполагаме с точните хибриди за всяко отделно поле

Иван Костадинов, продуктов мениджър на

- Г-н Костадинов, каква беше целта на техническата среща на Пионер Семена България с фермерите, състояла се наскоро в Правец?
- Целта беше представяне на продуктовата листа на Пионер за периода 2014-2015 година при рапичните хибриди и акцентиране върху новостите и преимуществата на хибридите на Пионер. Разбира се, ще имаме още технически срещи, където ще обявим резултатите от получените добиви както от производствени площи, така и от демонстративните опити, но жътвата при рапицата още не е приключила(б.а. до момента от жътвите на рапиците на Пионер са отчетени за някои региони средни добиви около 470 кг/дка). Затова преценихме, че сега е моментът да запознаем фермерите с характеристиките на хибридите, които ще се продават през настоящия сезон.
- Какво ще предложите на българските фермери за предстоящия сезон?
- Ние разполагаме с хибриди и продуктови линии при всички познати технологии за отглеждане на рапица - както конвенционална високостъблена, така и високостъблена по Clearfield технология рапица, MAXIMUS конвенционални хибриди рапица, MAXIMUS хибриди по Clearfield технология. Разполагаме и с изключително разнообразно портфолио от хибриди и от технологии в зависимост от конкретните нужди на отделния фермер, дори за отделните условия на всяко едно поле.
- Да разбираме ли, че производителите ще имат по-добър и надежден избор, съобразно заплевеляването на полето?
- Да, има полета, които са сравнително чисти от проблематични плевели, така че на тях могат да се отглеждат конвенционални хибриди като PX104, PR44D06, PR45D03. Има и силно заплевелени полета, които имат много плевелни семена, останали от предходни култури като синап и други кръстоцветни плевели - на тях е препоръчително да се сеят хибриди по Clearfield технология рапица. Повечето фермери са фенове на MAXIMUS хибридите, т.е. нискостъблени хибриди рапица с изключително добра устойчивост на полягане и много добра зимо- и студоустойчивост. В този случай за тях предлагаме MAXIMUS хибриди по Clearfield технология, които гарантират изчистване на полето през есента от проблематични плевели и запазване на предимството на нискостъблените хибриди, а именно много висока студоустойчивост и устойчивост на полягане през вегетацията на културата.
- В какви групи по ранозрялост попадат високостъблените рапични хибриди на Пионер?
- За традиционалистите - тези, които предпочитат високостъблените хибриди, имаме в портфолиото си няколко предложения. Ще спомена ранния хибрид PR44W29, който е от ново поколение с много висок потенциал за добив и с високо маслено съдържание; средноранния PR44W14 и среднокъсния PR46W21- хибрид с много висок потенциал за добив и висок потенциал за добив на масло, който може да даде стабилен добив в сравнително чисти полета, където няма проблематични плевели.
- Имате ли нови хибриди при високостъблените рапица по Clearfield технология?
- При високостъблените хибриди по Clearfield технология към вече добре познатия и наложил се на пазара PT200CL, предлагаме и два нови хибрида. PT228CL е хибрид със сравнително по-нисък хабитус в сравнение със стандартните високи хибриди, така че в неговата характеристика е написано, че притежава много висока устойчивост на полягане, което го доближава по качества до MAXIMUS хибридите. Той е ранен, с високо маслено съдържание и много висок добивен потенциал. Второто ни предложение е PT229CL, типичен високостъблен хибрид с всичките предимства на тази генерация хибриди висок потенциал за добив, високо маслено съдържание и сравнително добра толерантност на някои икономически важни болести като фома и склеротиния.
PX111CL - също е нов хибрид, който допълва PX100CL, като при 111CL потенциалът за добив е по-висок, има по-добро задържане на разпукването на шушулките и неговата средна зрялост e по-дълга, което позволява разтегляне периода на жътва. Така се предоставя възможност да използваме хибриди с различна ранозрелост, което улеснява работата фермерите и е добра характеристика за рапицата.
За новото направление в генетиката на Пионер насочено към толерантността и устойчивостта на хибридите рапица към икономически важните болести, четете в следващия брой.
Интервюто взе Петър Кръстев, fermera.bg

 Разполагаме с точните хибриди за всяко отделно поле
9748
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Иван Костадинов, продуктов мениджър на „Пионер семена България”:
Търсенето на царевица за биогориво може да достигне 15% при сегашен дял от 5%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини