Начало » Новини » Интервю
24.03.2014 г.

Търсенето на царевица за биогориво може да достигне 15% при сегашен дял от 5%

Иван Костадинов, продуктов мениджър на „Пионер семена България”:

Farmer.bg

По инициатива на компанията за проектиране и доставки на напоителни системи "Аквамат 2000" през седмицата в Старосел беше проведен семинар за земеделските производители, на който бяха представени нови решения за повишаване на добивите от царевица.

 

Сред лекторите бяха експерти от три компании "Пионер Семена България", водеща в селекцията, производството и търговията със семена, "Аквамат 2000" и "КВС Агро България", производител на торове за почвено приложение, предсеитбено третиране на семена и листно подхранване.

 

Пред Farmer.bg продуктовият мениджър на "Пионер семена България" Иван Костадинов представи спецификите и тенденциите в предлагането на хибридни семена на българския пазар.

 

 

 

 

Г-н Костадинов, към какъв тип продукция се насочват българските фермери през последните години?

 
Българските фермери имат една много положителна страна, а именно - обичат да експериментират. И когато им бъдат предложени нови технологии, които са адаптирани към местните условия, те много бързо и интуитивно използват предложенията и ги въвеждат в практиката при отглеждането на културите.


 
Затова и на този семинар ние презентирахме една модерна технология за получаване на максимални добиви от царевица за зърно и силаж, която елиминира ограничаващите фактори в производството като липса на достатъчно влага или хранителни вещества, основно азотни торове.
 

Колегите от "Аквамат 2000" представиха различни системи за напояване, колегите от "KBC и Агро България" запознаха присъстващите с подходящите торове за царевица, а ние предложихме възможно най-добрите и адаптирани към условията хибриди царевица за максимален добив, подходящи както за Северна, така и за Южна България.
 

Акцентирахме върху продуктовата линия Optimum® AQUAmmax®. До момента подчертавахме основно нейните предимства като устойчивост срещу засушаванията. Но днес обърнах внимание на това, че тези хибриди биха могли да се използват и за максимален добив, защото те са с много добър биологичен потенциал и когато се осигурят максимални условия за тяхното отглеждане, то резултати са налице.

 

Представихте предимствата на тези семена и като суровина за биометан. Какви са предпочитанията на клиентите и какво е съотношението в търсенета на царевица за зърно и за силаж?

 

До миналата година по данни, които имаме от специализирана фирма за маркетингови проучвания на пазара, разпределението "зърно-силаж" при царевицата беше 95% за зърно към 5% - за силаж.


 
Но през последните 1-2 години упорито се налага тенденцията към завишено търсене на семена за силаж, от които се произвежда бигориво.
 

Според нас тази тенденция ще се засилва, защото броят на инсталациите за производство на екологично гориво беше увеличен.
 

Прогнозите ни са, че търсенето на царевица за силаж ще расте с 1% до 3% на година и в следващите години това търсене да достигне до 10-15% от продажбата на семената.
 

В това отношение "Пионер" разполага с много подходящи хибриди, затова бихме могли да сме полезни за производителите.

 

Какви сортове бихте препоръчали от продуктовата линия за тази година?

 

За Южна България бих препоръчал един подходящ хибрид с добър капацитет за производство на биометан, P 1921 - 710, който има много висок потенциал за добив на енергия и добър тонаж като листна маса. Съотношението "енергия листна маса" при него е много благоприятно.


 
За Северна България такъв хибрид е P 1114, P 0412 и P 0216. И трите хибрида са с добър потенциал и високи добиви не само за зърно, но и за листна маса.  

 

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

 

Търсенето на царевица за биогориво може да достигне 15% при сегашен дял от 5%
13950
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Иван Костадинов, продуктов мениджър на
Разполагаме с точните хибриди за всяко отделно поле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини