Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
09.07.2014 г.

Прецизно земеделие с GPS навигационните системи на John Deere

EGNOS е добро решение за начинаещи оператори, които за пръв път използват технология за ръчна навигация.

В днешно време все повече се акцентира на ползите от навигацията в земеделието. В България се увеличават фермерите, които улесняват своята работа използвайки сателитна навигация. Предимствата й са доказани, ясни и незабавни – тя допринася за намаляване разходите за гориво, разходите за препарати за растителна защита и торове поради по-прецизното им използване и гарантира по-висока производителност и рентабилност.

John Deere въвежда навигацията при земеделските машини преди 15 години, като инвестира в непрекъснатото й развитие и усъвършенстване. През 2010 г. в Германия беше открит Европейския център за технологии и иновации на компанията, където над 100 инженери, компютърни специалисти, техници и други служители, работят както върху усъвършенстване на навигационните решения, така и върху нови разработки в тази област.

Като официален дистрибутор на John Deere, Мегатрон започва да предлага тези решения на българския пазар през 2005 година, а през 2006 в полетата на страната вече работят първите земеделски машини оборудвани със системи за навигация John Deere.

Днес компанията предлага широк диапазон от навигационни продукти - от лесното ръчно управление до напълно автоматизираните системи. Освен това навигационните системи работят и с други марки машини, така че земеделските производители със смесен машинен парк също могат да се възползват от системите за навигация на John Deere. Нещо повече – системите са напълно интегрирани.  Може да се започне с базова система, която постепенно да се ъпгрейдва.

Компонентите необходими, за да работи системата за навигация са приемник StarFire, който предлага 4 нива на точност и дисплей GreenStar, с който се контролират, проследяват и документират извършваните дейности. В зависимост от потребностите, фермерите могат да избират между следните четири сигнала:

- EGNOS е добро решение за начинаещи оператори, които за пръв път използват технология за ръчна навигация. Този европейски безплатен коригиращ сигнал предоставя по-ниска степен на точност ± 40 см. Предимства: без такси за лиценз, без абонаментни такси.

- SF1 е следващия по точност сигнал по скалата на прецизността. Той е отличен старт за почвообработка (култивиране, продълбочаване), торене, пръскане. Предимства: ± 23 см точност;  без такси за лиценз, без абонаментни такси.

- SF2 предоставя още по-голяма точност на сигнала от SF1, и е подходящ за дейности изискващи по-висока прецизност. Този сигнал е отличен при жътва, пръскане, сеитба на пролетни и есенни култури, косене, окопаване и всички обработки, които се извършват със сигнал SF1. Предимства: ± 5 см точност; гъвкави периоди на активация, достъпен във всяка една точка на полето, простота при използване без допълнителни настройки, независимост от 3-ти страни.

- RTK сигналът осигурява възможно най-висока прецизност предоставяйки отлични резултати при сеитба на редови култури, оформяне на лехи, сеитба на слята повърхност, напояване и всяка контролирана дейност, свързана с движение. Предимства:  ± 2,5 см точност с повторяем сигнал, базова станция RTK - работи със собствената станция на клиента или с RTK мрежата на дилъра, сигналът RTK Extend на John Deere поддържа точността, дори ако временно прекъсне сигнала, безплатен резервен сигнал SF2, ако се работи извън обсега на RTK.

Разбира се трябва да се избере и подходящ приемник, според точността на сигнала който ще се използва. John Deere предлага два вида приемници:

- Приемник StarFire 300. Този приемник осигурява входно ниво и е само за сигнал EGNOS. Изисква 12V мощност и е съвместим на практика с всякаква техника, както и с всеки дисплей GreenStar. Когато се комбинира с GreenStar Lightbar, ви осигурява наистина лесно ръчно управление.

- Приемник StarFire 3000 Приемникът StarFire 3000 работи безпроблемно с всички нива на точност (сигнал SF1, SF2 и RTK) и навигационни системи на John Deere – от ръчното кормилно управление (Parallel Tracking) до интегрираното автоматично управление (AutoTrac).  Той е с подобрена устойчивост при засенчване - дори при отслабване на сигнала, приемника StarFire 3000 поддържа курса благодарение на подобрената сателитна връзка. В допълнение към GPS сигналите, той също така може да използва руските сателити GLONASS и е толкова чувствителен, че намира дори сателитите, които са само 5 градуса над хоризонта.

Друг важен компонент са дисплеите на John Deere.

- Дисплей GreenStar 2 1800 е 18 см. с цветен екран, с предварително инсталирана система за базово водене на документация, възможност за паралелно следене (Parallel Tracking) на John Deere и поддържа ISOBUS виртуален терминал, за да управлява различен прикачен инвентар. Ако се търси по-голяма прецизност, дисплея GreenStar 1800 може да се ъпгрейдва, така че автоматично да направлява машината и да управлява секциите на инвентара с марка John Deere.

- GreenStar 3 2630 е 26 сантиметров сензорен дисплей, който дава възможност пълноценно да се следят и контролират всички интелигентни решения, които се използват в трактора, комбайна, силажокомбайна или пръскачката John Deere. Той е лесен за разбиране и работа и е оборудван с възможности и характеристики увеличаващи производителността. От документирането и проследяването на производителността до навигацията и усъвършенстваните ISOBUS възможности, включително контрол на секциите и автоматично откриване на инвентара, GreenStar 3 2630 задава нови стандарти за удобство и ефективност.

- GreenStar 3 CommandCenter е първият дисплей при тракторите, който е с интегрирани възможности за прецизни земеделски обработки. Той е с 18 сантиметров цветен екран и перфектно въвежда операторите в навигацията, предоставяйки им възможностите за постепенно увеличаване на функционалността й.

Навигационните системи са в основата на разработката на много други интелигентни решения, като синхронизацията на машини, която Мегатрон демонстрира по време на изложението БАТА Агро през 2013. Това решение е особено полезно по време на жътва, защото оптимизира логистиката и комбайна не спира да работи, за да изчаква пристигането на ремарке за да разтовари. Ето как работи системата:

Синхронизацията на машините координира операциите на няколко машини на полето, посредством обмен на данни в движение и позволява на оператора на комбайна да поема контрол над трактора и ремаркето по време на разтоварването. На своя екран операторът на трактора може да вижда точното местоположение на всички комбайни и на други трактори/ ремаркета на нивата. Той също така може да следи нивото на зърното в бункерите на комбайните, докато системата MachineSync изчислява кой е следващият комбайн за разтоварване и го показва на екрана. Междувременно операторът на комбайна може активно да повика определен трактор с ремарке, за да започне подготовката им за разтоварване. Веднага след като операторът на трактора приеме искането за подготовка, всички други трактори/ремаркета, които работят на полето, се изключват от района на този комбайн. След като тракторът и ремаркето достигнат на предварително определено разстояние от комбайна, активираната опция Machine Sync позволява на оператора на комбайна да поеме контрол върху скоростта на движение и управлението на трактора и да го направлява успоредно на комбайна. Сега комбайнът и тракторът/ремаркето следват един и същ курс и поддържат еднакво разстояние помежду си, движейки се в абсолютен синхрон.

Прецизно земеделие с GPS навигационните системи на John Deere
34258
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Системата See and Spray на John Deere открива и унищожава ефективно плевелите
John Deere преустановява доставките за Русия и Беларус
Стрелбата на окупаторите е повредила поне 6 силоза със зърно
Руснаци откараха в Чечения задигнати в Украйна машини на John Deere за 1 милион евро
Компанията е първа по ръст в индустриалния индекс от началото на годината
Цената на акциите на John Deere стигна рекордно високо ниво
JOHN DEERE РАЗШИРЯВА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ С KRAMP В ЕВРОПА
Работете интелигентно, свършете повече
Представяме изцяло нова серия трактори 6R на John Deere
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини