По официална версия антибиотиците в САЩ се влагат във фуражните смески, за да се предпазят животните от различни болести. Според специалистите обаче, основната причина за масовото прилагане на антибиотиците от американските фермери е стимулиране на бърз растеж и ударно увеличение на теглото на угояваните животни.
Авторитетното издание „FoodControl” алармира, че в животновъдния отрасъл на САЩ използването на антибиотици практически не се контролира. В Щатите няма ограничения и „антибиотиците се прилагат във всякакви дози и за най-различни цели”. На практика всичко решават собствениците на фермите. Анализът показва, че само половината от тях спазват медицинските препоръки.
Министерството на земеделието на САЩ констатира наскоро, че по-малко от половината на американските млекопроизводители се вслушват в съветите на ветеринарите по използване на антибиотичните препарати. Очевидно е, че млечните продукти с марка Made in USA не са безопасни за човешкото здраве. Учените предполагат, че една от основните причини за затлъстяването на населението в глобален мащаб е именно наличието на остатъци от антибиотици в месото и млечните продукти. Сега става ясно защо този проблем в най-голяма степен засегна именно Щатите, където затлъстяването придоби характер на епидемиологично бедствие. Фермерското лоби в Конгреса на САЩ е изключително силно и американското правителство полага огромни усилия за разширяване и насърчаване на износа най-вече за пазарите на Стария континент. Колко ли дълго европейските потребители ще успеят да задържат гарда? Всеки случай натиска ще се засилва, като в същото време според AgroNews американските производители категорично отказват да намалят използването на антибиотици.
@