Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
06.06.2014 г.

Търговците отчитат двоен спад в продажбите на комбайни спрямо 2013 г.

Пазари

Farmer.bg

Мартенските прогнози на търговците на селскостопанска техника, че 2014 г. ще бъде по-слаба по отношение на продажбите, се сбъднаха и в началото на юни резултатите показват сериозен спад, особено в покупките на комбайни. От контролно-техническата инспекция съобщиха за Farmer.bg, че през първото тримесечие на 2014 г. са регистрирани едва 23 зърнокомбайна. Статистиката се води на всеки три месеца, затова и експертите не разполагат с данни към началото на юни.

По данни на дилърските компании търсенето на зърноприбираща техника е намаляло повече от два пъти спрямо май-юни 2013 г. „Земеделците очакваха министерството на земеделието да започне прием на проекти по новата програма за селските райони, затова се въздържаха от покупки и това се отрази сериозно върху пазара”, коментира генералният директор за земеделска и градинска техника на „Мегатрон” Стефан Христов.

Последните информации, че средствата за модернизация вероятно се пуснат от следващата година, са попарили надеждите на фермерите и тези от тях, които неотложно се нуждаят от нова техника, са започнали да купуват. От месец се усеща леко раздвижване на пазара, което се обяснява с наближаването на жътвената кампания и необходимостта от повече техника, посочи Христов.

Заради валежите и полегналите посеви стопаните предпочитат да инвестират в модерна техника, която поне отчасти би компенсирала загубите, причинени от валежите, коментираха още експертите. Самите търговци също правят необходимото в полза на клиентите, като предоставят изгодни схеми за разсрочено плащане, така че те да се снабдят с необходимите машини.

Въпреки раздвижването на пазара обаче, към края на годината търговците очакват над 20% спад в продажбите на комбайни. С около 10-15% вероятно ще спаднат оборотите и при тракторите.

На този етап търсенето на трактори и товарачи не е спаднало така много, както при зърноприбиращата техника. По данни на държавната инспекция от януари до април в страната са регистрирани почти 300 трактора и още 67 челни и телескопични товарачи.

Точната бройка на тракторите е 294, като по традиция най-предпочитаните марки са  „Джон Диър” (Jonh Deere), „Ню Холанд” (New Holland), „Кейс” (Case) и др. Най-голямо е търсенето в Пловдивско, София – град, Разградско и Русенско.

При комбайните също най-големите продажби са от марките „ „Класс” (Claas), „Кейс” (Case) и Джон Диър” (Jonh Deere). Търсенето е било най-активно във Варненско и Велокотърновско.

При товарачите най-търсените марки са на JCB, MANITOU, BOBCAT и др. От регистрираните 67 товарача 51 са телескопични. Най-голямо е било търсенето в Пловдивско, Добичко и Силистренско, сочи статистиката от контролно-техническата инспекция.

 

Търговците отчитат двоен спад в продажбите на комбайни спрямо 2013 г.
10519
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Втора част
За и против обработката на почвата
Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини