Начало » Новини » Интервю
22.05.2014 г.

Калифорнийските червеи не търпят нашенските измамници

Ако количеството им във фермата е малко, биохумусът е менте

Димитър Димитров, председател на Националната асоциация на младите фермери в България и производител на биохумус, пред вестник "Гласът на фермера".
Интервюто взе Ангел Върбанов
- Господин Димитров, Вие сте един от пионерите в отглеждането на калифорнийски червеи и производството на биохумус в България. Дълги години като че ли нямахте особена конкуренция и изведнъж страната полудя. Всички започнаха да кандидатстват за подпомагане с проекти за калифорнийски червеи. С какво ще обясните този бум?

- На първо място увеличението на фермите за калифорнийски червеи е поради това, че се повиши и потреблението на биохумус в България. Това увеличение на потреблението е вследствие на бурното увеличение на биологичните ферми в България, които са основният потребител на биохумуса.

Обстоятелството, че много фермери кандидатстваха по програмата "Млад фермер" с калифорнийски червеи - е обусловено от икономически причини. Най-важното е, че вложението за стартиране на една такава ферма ипечалбата, която то носи, са значително по-добри в сравнение с това да сесъздаде някаква друга ферма - било тя животновъдна, или растениевъдна.

Не е без значение и фактът, че ферма за калифорнийски червеи може да се създаде в рамките на няколко седмици, докато при другите този период е значително по-дълъг.За съжаление, кандидатстването по "Млад фермер" при някои претенденти е свързано и с възможността да се правят измами. Имам предвид случаите, когато се закупуват значително по-малко от необходимото количество червеи, които се разполагат на необходимата за отговаряне на условията на мярката площ. По този начин кандидатите мамят най-вече себе си, защото компрометират още в самото начало бизнеса си, от който иначе биха могли да печелят много добре.

Този казус обаче е в компетенциите на ДФЗ и се надявам оттам да разкриват измамите и да не допускат за одобрение такива кандидати.

Да, като че ли фермите за калифорнийски червеи станаха прекалено много, но бих искал да изтъкна две много големи ползи от това производство за България.

На първо място, колкото повече биохумус се произвежда и употребява в страната, толкова по-голяма част от зеленчуците и плодовете, произведени унас, ще са по-екологично чисти и по-здравословни. А това означава, че всички ние ще консумираме по-здравословни храни.

Второто, немаловажно предимство е екологичният ефект. Фермите за калифорнийски червеи са вид пречиствателни станции за
животински торове, който са най-големият замърсител в света. Мога да дам нагледни примери заплюсовете и минусите и от екологична, и от практическа гледна точка.

В селата, в които няма ферми за калифорнийски червеи , но се отглеждат животни, т.е. има органични замърсители, каквито са животинските торове, се случва следното. Този тор или се мие директно в кравефермата и се изхвърля в канализацията за отпадни води , а оттам попада в реките и замърсява водите, или се извозва и се изхвърля безразборно покрай пътища, ниви и дерета, като пак замърсява околната среда. В най-добрия случай животинският тор се извозва до регламентираното за това сметище, но това пак не разрешава проблема за неговото "обезвреждане" като вредител на околната среда.

Когато обаче в селото има ферма, или още по-добре ферми, за калифорнийски червеи, то този тор се взима директно от фермите за крави например и се извозва до фермите за калифорнийски червеи и се преработва от тях до един не само незамърсяващ околната среда, но и много полезен тор, с който се произвеждат качествени, чисти и здравословни храни.

- Какво е състоянието днес в бизнеса с отглеждане на калифорнийски червеи? Действително ли има такова голямо производство и такъв голям пазар?

- Да, наистина вече в България се произвеждат големи количества биохумус, но и големи се употребяват. Основните потребители са биопроизводителите, а те се увеличават. Като цяло пазар за биохумуса има. Аз лично нямам непродадени количества. Много колеги обаче не могат да си продадат продукцията. Намирането на пазар зависи най-вече от качеството на продукцията. За да има ефект от нея и да си заслужава цената, тя трябва да е качествена. В момента има много измамници, които продават биохумус на ниски цени, но това не е истински биохумус. За да е такъв, той трябва да се състои 100% от екскременти на червеи. А за да е така, трябва да има необходимото количество червеи в лехите. Много малко клиенти обаче обръщат внимание на това. Повечето гледат в интернет най-ниската цена или най-близкия до него продавач, но най-често при тези случаи парите им са хвърлени на вятъра за нещо, от което няма да имат необходимия ефект.

- Смятате ли че европейските програми за субсидиране са направени по най-подходящия начин за българските условия?

- Като цяло рамката за европейските програми се пише в Брюксел и тя е най-изгодна за големите държави, които са с най-силното лоби. Ще се конкретизирам. Защо тютюнопроизводителите няма да получават европейски субсидии? - Ами защото големите държави не произвеждат тютюн и нямат полза от това.След като се напишат обаче регламентите, изцяло от нас зависи как ще представим нашата ПРСР и наредбите, от което зависи дали ще са най-подходящи за българските условия. Именно затова е много важно, когато те се пишат, да се вслушват в гласа на българския фермер и на тези, които го представляват, а именно на асоциациите и съюзите.

- Вие сте председател на "Националната асоциация на младите фермери в България". На какво разчитат младите ви колеги у нас и какво трябва да направи държавата за тях?

- Смятам, че не трябва само да чакаме какво държавата ще направи за нас, по-важно е ние какво ще направим за нея.Като цяло обаче младите фермери в Европа са малко и затоваси има причини, най-вече икономически. Именно затова има мярка за привличане на млади фермери, която се прилага в цяла Европа. Това е бившата мярка 112. Ние като асоциация смятаме, че бюджетът по тази мярка през новия програмен период 2014 - 2020 г. е много малък и че той трябва да се увеличи поне двойно.

Другото много важно нещо е как ще се разпише мярката и наредбата, за да се финансират само реални млади фермери, които трайно да се занимават със селско стопанство./fermera.bg

 Калифорнийските червеи не търпят нашенските измамници
16434
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини