Начало » Новини » Интервю
14.05.2014 г.

Открит ден в Садово на 29 май

С Иван Алексиев, гл. асистент в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков» - Садово, разговаря Яна Брезовска, гл. редактор на сп. сп. „Практично земеделие”.

сп. „Практично земеделие”

 -Г-н Алексиев, по традиция, всяка година ИРГР "К.Малков"- Садово изгражда демонстрационни полета с различни сортове земеделски култури, селекция на института и в началото на юни кани производители и аграрници от цялата страна да се запознаят с резултатите от изпитването на сортовете. Какви са намеренията ви за тази година, какви постижения от селекционната дейност на института ще демонстрирате, с какви иновации ще се запознаят фермерите?

 

-Смисълът за изграждането на  мрежа от Демонстративни полета в страната е фермерите да могат да видят как се държат различните сортове в техните региони, на Откритите дни да установят пряк контакт със създателите на сортовете и разбира се, да се запознаят с последните научни постижения. Едно от Демонстративните полетата в нашата мрежа е това в Садово. Тук нашите гости могат да се докоснат до всички сортове пшеница, създадени в Института, от които предстои да се предлагат семена. Ще демонстрираме изключително пластичните сортовете със стабилни добиви по години, подходящи като „основни” за всеки производител – Садово 1 st., Диамант, Боряна и Фермер, за търсещите качественна пшеница ще представим силните пшеници от Група А - Победа st. и Момчил, както и високодобивните сортове КМ 135, Царевец, Гея 1, Садово 772, Юнак и Мургавец, който е единствениат ни осилест сорт.

Освен пшеници ще покажем и типично зимния пивоварен ечемик сорт Поток, твърдата пшеница Деница, изключително търсения, вече и в Турция, сорт тритикале Рожен. Само тук могат да се видят и единствената в сортовата ни листа българска ръж сорт Милениум, първите и еднствени в листата български голозърнести сортове овес, съответно пролетен сорт Мина и зимен сорт ИРГР Марина, спечелил конкурса за иновации на АГРА`2011, както и високодобивния зимния плевест овес Калоян. Единствени в листата са и зимните фуражни сортове грах за зелено Мир и Весела.

Не сме забравили и увеличаващите се любители на биологичното земеделие и през тази година освен демонстрация на еднозърнес и двузърнест лимец сме изградили специално поле, където може да се запознаят с генетичното разнообразие при тези видове. Предвиждаме посещение и на специализираната ни ботаническа градина, където може да се срещнем със стари, позабравени, но алтернативни култури, като сусам, просо, памук, фацелия, сминдух, аегилопс, многогодишна ръж, ерука, лалиманция, лен, артишок, рицин, камелина, бяла лупина, секирче, бурчак, фий и др, както и със съхраняващите се там in vivo ендемични видове от червената книга на България и Балканите, като  Родопско лале, Родопска дива ръж, Родопска детелина, рехинбахов ирис, теснолистен божур, крамбе, фестука, еспарзета и дори еделвайс, и др. Ще разгледаме и най-голямата на Балканския полуостров национална генбанка, известна още като Ноевият ковчег на България, където се съхраняват над 60000 семенни растителни образеца при над 2500 вида, както и Музея на Института демонстриращ, защо трябва да се гордеем с нашата история.

Разбира се, ще зарадваме и тези, които очакват да видят нещо съвсем ново. Ще представим за първи път признатия през  2012 г. пластичен и „икономичен” сорт пшеница Гизда. Един универсален сорт с отлична сухоустойчивост, който може най-ефективно да използва направените вложения и да се отглежда на по-слаби почви, но може да дава и високи добиви при добри условия. Подходящ е за отглеждане както за добиви над 850 kg/da, така и за биологично производство. За първи път ще се види и признатия през същат година пшеница сорт Николай. Той е с много висок потенциал за добив и е нормално от него да се получават резултати над 800 kg/da в производството. Притежава много добра студоустойчивост, на нивото на сорт № 301. Устойчив е на причинителя на кафява ръжда и е с висока устойчивост към причинителя на стъблена ръжда. Сорт Николай може да се използва и за екологично земеделие. Най-новото постижение на садовската селекция е пшеница сорт Никибо признат през 2013 г. и спечелил конкурса за иновации на АГРА1`2014. Той е изключително високопродуктивен, като резултат от много едър и добре озърнен клас, в съчетание с добра продуктивна братимост и формиране на плътен посев. Зърното не прораства на клас и сорт Никибо на естествен инфекциозен фон е високо устойчив към фузариум по класа, а това са два фактора, които силно влошават хлебопекарните качества на зърното при появата им. По  студоустойчивост е  на нивото на Безостая. Препоръчва се за богати почви при балансирано торене, като се отплаща с много високи добиви. Сорт Никибо е един от най-високодобивните сортове създавани в България.

 

- Ще имат ли възможност и тази година земеделските производители, още по времето на проявата, да сключат договори с института за закупуване на семена от сортовете, които предлага?

 

- Една от целите за организирането на Демонстративни полета и Открити дни е производителите да се запознаят с разнообразието от сортове, да могат да ги сравнят и да изберат най-подходящите от тях за собствените им полета. Така че, няма нищо по естествено, при направени консултации със селекционерите и специалисти от Института и при избор на правилния сорт, веднага да може всеки фермер да заяви необходимите му семена и да знае, че този проблем за тази година вече е решен. Все пак това са едни от малкото останали у нас автентични семена с гарантирано качество и семеконтролен документ издаден от ИАСАС.

 

- Моля, информирайте нашите читатели, които се занимават със земеделско производство, какви са възможностите  фермерите да сключат контракти за съвместно семепроизводство с Института?

 

-Да, такава възможност ще бъде предоставена на сериозни семепроизводители и тази година. Със съжаление може да кажем, че за разлика от останалите институти, които се занимават със селекция на житни култури, ИРГР Садово разполага с много малко земя, а като допълним и факта, че при семепроизводството на пшеница е задължително предшественика да е нежитен, то ние може да използваме едва половината от нашата земя, което е крайно недостатъчно. Така, че и сега ще предложим на фирми подобни на СС Търговище, СС Разград, ЕТ „Вихър” от Ямбол и др., с които работим от години, да организираме на базата на договор съвместно семепроизводство.

На нашия Открит ден, който ще се проведе на 29 май са добре дошли всички фермери, които желаят да се запознаят от извора с всички сортове, които ИРГР Садово предлага, да се срещнат със създателите на тези сортове, да разберат какво е най-новото и перспективното,  да направят заявка, за да са им гарантирани предпочитаните семена, всички които се интересуват от съвместно семепроизводство, от биологично земеделие и екология и всички, които желаят техния земеделски бизнес да е печеливш. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Научете повече - www.praktichnozemedelie.com. 

 

 

Открит ден в Садово на 29 май
19516
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера
Фонд „Земеделие”
Платени са всички обезщетения за пострадалите от градушката в Садово
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
И фермерите с частично пропаднали площи и без застраховки ще получат компенсации
Отпускат 700 000 лева за покриване на щетите от градушката в Садово през май
Премиерът и агроминистърът на полето
До месец в Садово ще се изплатят всички компенсации - не само за 100% щети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини