Начало » Новини » Страната
09.05.2014 г.

Агроведомството прави последен опит да си върне дяловете в оранжериите „Гимел"

Юридически казус

Farmer.bg

Пет години след като участието на държавата в акционерното дружество „Оранжерии Гимел” беше намалено от 19,54% на 0,399%, министерството на земеделието се е решило на последен опит да си върне собствеността.

 

През март месец 2014 г. със заповед на министъра на земеделието Димитър Греков чрез ускорена процедура за обществена поръчка е възложено на адвокатско дружество „Цветкова и партньори” да обжалва пред Апелативния съд последното съдебно решение февруари т.г. С него Софийският градски съд отхвърля досегашните искове на агроминистерството срещу намаляването на държавния дял.

 

Това се посочва с решението за възлагане на поръчката, качено на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки.

 

Историята започва през ноември 2009 г., когато с решение на съвета на директорите на "Оранжерии Гимел" АД капиталът на дружеството се увеличава от 50 000 лв. на 3 050 000 лв. чрез издаване на налични поименни акции с право на глас с номинална стойност от 10 лв. всяка.

 

За да се емитират тези акции, в едномесечен срок е трябвало акционерите да направят парична вноска за сметка на дружеството. В указания срок  единствено акционерът "Гимел" АД е депозирал вноска в размер на 2 400 000 лв., докато агроминистерството не го е направило.

 

На „Гимел” е било издадено временно удостоверение за 240 000 акции и на 12.11.2009 г. това обстоятелство е вписано в книгата на акционерите.

 

В резултат на това още в същия ден съвета на директорите е взел решение за поредно увеличение на капитала на дружеството чрез издаване на нова емисия от 240 000 акции.

 

„Така държавното участие пада от 19,54 % на 0,399%, с което се увреждат интересите на държавата”, се посочва в мотивите на агроминистерството, с които се оспорва това действие.

 

Според Закона за приватизацията и следприватизационния контрол не се допуска намаляване на държавното участие в търговските дружества с държавно участие без съгласието на Агенцията за приватизация и следприватизационния контрол.

 

Затова и агроведомството започва съдебни дела срещу основният акционер. С решение № 223/05.02.2014г. на Софийския градски съд предявените искове на държавата срещу "Оранжерии Гимел" АД се отхвърлят, а министерството трябва да плати и 1000 лв. разноски по делото.

 

В 14-дневен срок агроведомството е трябвало да обжалва пред Апелативния съд в София, затова възлагат делото на адвокатската кантора, като стойността на обществената поръчка е 50 хил. лева.

 

Изборът на „Цветкова и партньори” е обясним, тъй като дружеството е детайлно запознато със сложността и обширна проблематика по казуса. Същите адвокати са водили процесуалното представителство пред първата инстанция – Софийския градски съд.

 

Агроведомството прави последен опит да си върне дяловете в оранжериите „Гимел
12299
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Българско председателство
Европейските министри на земеделието посетиха биостопанството „Гимел органик“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини