От 23 до 25 април във Вършец ще се проведе семинар за директните продажби от фермите.
Дискусията се организира от екипа на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и в него ще участват представители на 28-те областни дирекции на агенцията по безопасността на храните и на министерството на земеделието.
Сред поканените са заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев и изпълнителният директор на агенцията по храните Пламен Моллов.
На семинара се очаква да бъдат представени промените в наредба 26, регламентираща директните продажби, която се очаква да бъде обнародвана в „Държавен вестник”.
Тези промени бяха подготвени съвместно с представители на бизнеса.
Другата цел на семинара е да бъде споделен и проучен европейският и швейцарският опит в областта на семейното фермерство.
Сред лекторите ще бъдат д-р Пол Бос, ръководител на Инспектората по храните в швейцарския кантон Берн. Той е отговорен за екип от 35 служители, които работят директно с 28 хиляди ферми от кантона.
Основната обсъждана тема ще бъде за малките производители и необходимостта европейските регламенти да се прилагат гъвкаво за тях.
Ще бъдат представени и прилаганите в Швейцария процедури по регистрация, одобрение и последващ контрол на малки обекти за производство на храни, като ще бъдат дадени и практически примери от ферми, посещавани от група български специалисти, посетили Швейцария през февруари 2013 г.
Предвижда се да бъдат посетени и две ферми в община Берковица, които са в процес на регистрация по Наредба 26 за преработка на овче мляко. Фермерите участваха в учебно посещение в Швейцария преди седем месеца и са запознати с хигиенните изисквания и контрола на фермерските обекти в Швейцария и в България.
Четиригодишният българско-швейцарски проект „За Балкана и хората“ започна през септември 2012 година. Голямата му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда.
Проектът се изпълнява в партньорство от четири швейцарски и шест български партньори (включително и Министерството на земеделието и храните) в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина.
Проектът се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и на обща стойност 4,2 млн. швейцарски франка (около 7 млн. лв.).
Една от специфичните цели е да бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми от района на проекта, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.), както и да бъдат организирани фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово, които да предлагат качествени храни, произведени от фирми, ангажирани в проекта.