Начало » Новини » Страната
13.12.2023 г.

Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас

Лек напредък
Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас

sinor.bg

Днес бяха открити два нови пътни надлеза по железопътната линия Пловдив-Бургас, изградени със средства от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС. В изграждането им са вложени 3,3 млн. евро от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, съобщиха от пресофиса на българското представителство на ЕС в София.

Надлезите се намират в участъка "Черноград-Българово" на километър 253+520 и 260+921 и са част от цялостната рехабилитация на линията. ЖП-линията Пловдив-Бургас е приоритет в националната железопътна система и нейната модернизация допринася за повишаване качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. Наред с това линията е ключова част от основната трансевропейска транспортна мрежа и коридора Ориент/Източно Средиземноморие в България.

Ръководителят на отдел „България, Унгария, Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия Анес Монфре изпрати поздравителен адрес за церемонията по случай откриването на обектите. В него се казва, че ЕС ще продължи да подкрепя железопътния сектор през програмния период 2021-2027 г. и 40% от инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ ще допринесат за привличането на пътнически и товарни превози към ж.п. транспорта чрез подобряване на качеството на железопътната инфраструктура.

Анес Монфре подчертава и необходимостта да се работи за транспортна инфраструктура, която да е устойчива на изменението на климата и да се намали зависимостта на сектора от изкопаеми горива. Транспортният сектор е вторият най-замърсяващ в Европа, а Европейският зелен пакт поставя амбициозната цел за намаляване на емисиите на CO2 от транспорта с 90% до 2050 година.

Европейските инвестиции в железопътния сектор в периода 2014-2020 г. възлизат на около 700 млн. евро и са насочени към строителство, модернизация, рехабилитация, електрификация и внедряване на сигнализация и телекомуникации на железопътните участъци. Също така са реализирани мерки за техническа помощ за инвестиционни проекти по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа.

Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас
2420
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини