Начало » Новини » Страната
13.12.2023 г.

Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас

Лек напредък
Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас

sinor.bg

Днес бяха открити два нови пътни надлеза по железопътната линия Пловдив-Бургас, изградени със средства от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС. В изграждането им са вложени 3,3 млн. евро от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, съобщиха от пресофиса на българското представителство на ЕС в София.

Надлезите се намират в участъка "Черноград-Българово" на километър 253+520 и 260+921 и са част от цялостната рехабилитация на линията. ЖП-линията Пловдив-Бургас е приоритет в националната железопътна система и нейната модернизация допринася за повишаване качеството на предлаганите услуги и намаляване на транспортните разходи. Наред с това линията е ключова част от основната трансевропейска транспортна мрежа и коридора Ориент/Източно Средиземноморие в България.

Ръководителят на отдел „България, Унгария, Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия Анес Монфре изпрати поздравителен адрес за церемонията по случай откриването на обектите. В него се казва, че ЕС ще продължи да подкрепя железопътния сектор през програмния период 2021-2027 г. и 40% от инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ ще допринесат за привличането на пътнически и товарни превози към ж.п. транспорта чрез подобряване на качеството на железопътната инфраструктура.

Анес Монфре подчертава и необходимостта да се работи за транспортна инфраструктура, която да е устойчива на изменението на климата и да се намали зависимостта на сектора от изкопаеми горива. Транспортният сектор е вторият най-замърсяващ в Европа, а Европейският зелен пакт поставя амбициозната цел за намаляване на емисиите на CO2 от транспорта с 90% до 2050 година.

Европейските инвестиции в железопътния сектор в периода 2014-2020 г. възлизат на около 700 млн. евро и са насочени към строителство, модернизация, рехабилитация, електрификация и внедряване на сигнализация и телекомуникации на железопътните участъци. Също така са реализирани мерки за техническа помощ за инвестиционни проекти по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа.

Откриха нови надлези по ж.п. линията Пловдив-Бургас
2199
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини