Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.04.2014 г.

Фитокамери за бързо отглеждане на оранжерийни зеленчуци

Иновации

Farmer.bg

За ранно производство на оранжериен разсад може да се използват нови технологии, които с изкуствена светлина позволяват бързо отглеждане на растенията.

 

В този случай добър помощник се явяват камерите с изкуствено осветление и отопление, известни под наименованието фитокамери или фитотрони. В Япония, в подземията на големите супермаркети, е организирано производството на пресни зеленчуци през зимния период от годината в такива съоръжения. Естествено такова едно производство е свързано с големи разходи и не е рентабилно за условията в нашата страна.

 

Български учени от института „Никола Пушкаров” също са създали подобна камера, подходяща за използване с нисък разход на енергия.

 

Предимството й пред стандартните съоръжения, предлагани на пазара от различните фирми - производителки на фитотрони, е, че по време на светлия период от денонощието отоплението на полезния обем се осъществява за сметка на отделената топлина от лампите. По този начин изразходваната енергия за осветление се използва и за отопление.

 

През тъмния период от денонощието се включва електрически нагревател, който поддържа зададената температура.

 

Съоръжението е сравнително малко по обем и е предназначено за работа само при зимни условия. То се помества в неотопляемо помещение при температури от минус 5 градуса до плюс градуса по Целзий.

 

Горната граница на температурата се определя от това каква температура се желае да се поддържа в камерата. Тази разлика трябва да бъде не по-малка от 10 градуса. Ако в работния обем на камерата се поддържа 20 градуса, то външната може да бъде не по-висока от 10 градуса.

 

Това изискване се налага от факта, че охлаждането на въздуха в камерата се осъществява чрез въздухообмен с околната среда, а не с хладилна машина, с което също се спомага за икономичността на съоръжението.

 

В тази фитокамера за 27 денонощия бяха отгледани 300 растения за разсад от маруля сорт "Paris Island cos" при общ разход на електроенергия 142 kWh. През периода на отглеждането на разсада температурата в помещението се движеше от 4 до 10 градуса.

 

По време на отглеждането му температурата в помещението се движеше от 7,5 до 12 градуса, като общият разход на електроенергия възлезе на 116 kWh.

 

 

Фитокамери за бързо отглеждане на оранжерийни зеленчуци
18807
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини