Можете да си направите бонсай от гинко билоба, стига да спазвате много условия. Животът на дървото продължава над хиляди години, затова трябва няколко поколения да се грижат за уникалното дърво.
Процесът на работа започва в края на зимата. Избира се 5-6-годишна фиданка и се изважда много внимателно, без да се повредят корените. Наоколо трябва да е изчистено от треви и плевели. При изваждането обезателно се запазва полепналата пръст по корените. Дори се взема почва допълнително. Извадената фиданка се поставя в платнена торба и се извозва до градината или пренася невредима. Ако изпада почвата и корените се оголят, се смесва кал от естествен тор, вода и глина и се потапя коренът, за да се полепи нова пръст по него. При засаждането в съответния съд се спазват две условия: да има добър дренаж на дъното и да се спази законът за корелацията, тоест да има съответствие между короната и корена. Гинко билоба дава в естествено състояние много разклонения, които понасят подрязване. Най-напред се стягат клоните с медна жица или тел и след известно време се отрязват с овощарска ножица. Резитба се прилага и на част от кореновата система.
Малката фиданка се оставя на открито, но ако има продължителни по-ниски от -20 градуса температури, се заравят в градината заедно със съда. Гинко не се гледа в стая, а на открито. Дори стайните се гледат не в близост до прозорец, за да не прегарят от преки слънчеви лъчи. Не пресаждайте по време на вегетация и през лятото.
Проверете дупките на дренажа да не са запушени. Ако пресаждате закупеното дърво в друг съд, го направете през март, преди разлистването. Корените се подрязват леко. Това се прави ежегодно. Поливането да не е обилно, а вечер листата се напръскват с вода.
Ако някой реши да направи от семе бонсай, по-добре да се откаже, процесът се забавя още с много години, защото до 20-годишна възраст расте много бавно.