Начало » Новини » Страната
10.03.2014 г.

Приморско против изграждането на рибна ферма за ципура

Анти

Farmer.bg

На извънредно заседание общинските съветници от Приморско гласуваха декларация против изграждането на рибна морска ферма за отглеждане на ципура в акваторията на залива между града и Китен, тъй като противоречи на общия план за развитието на туризма в региона, съобщиха от общината.

 

За изграждането на изкуствените рибни съоръжения са подадени две инвестиционни намерения. В декларацията си местната власт призовава министерство на околната среда и водите да откажат издаването на разрешителното.

 

Общинският съвет ще внесе декларацията и в Народното събрание и Министерския съвет. Чрез нея съветниците от Приморско  настояват пред законодателя да извърши промени на Закона за водите, в който не е предвидено участието на местната общност и местната администрация при издаването на разрешителни за ползване на воден обект.

 

Според инвестиционното намерение едната от фермите за отглеждане на риба ще се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.

 

Според Германов предложенията не отговарят на плана за развитие на Приморско като туристическа дестинация. Инвестиционното намерение не е в съответствие с действащия общия устройствен план и с програмата за развитие на общината, заявиха тогава местните управници.

 

Против изграждането на изкуствени рибни развъдници застанаха и рибарите. Според тях подобни съоръжения ще нарушат естествената миграция на рибата, а това ще нанесе поражения върху и без това намаляващата популация на черноморска риба.

 

Ако бъдат изградени рибните ферми, в залива ще бъде забранено извършването на риболов и ще възпрепятства акостирането на плавателните съдове. Те се притесняват и от евентуално замърсяване на морската вода, тъй като рибата ще се храни с гранулирани смески.

 

Това би нарушило и променило изцяло развитието на популацията на всички видове организми и обитатели в района на рибната ферма, категорични са рибарите. Представители на дребния и едър бизнес заявиха, че освен водата ще бъдат замърсени и плажните ивици, което ще доведе до отлив на туристите. През посоченото от инвеститора място минава и трасето на Международната регата от Приморско до Китен.


Жителите на морската община изразяват категорично несъгласието си тук да бъдат изграждани рибни ферми. Те са готови да отстояват позицията си и да организират протест срещу намеренията в града им да се инвестира в неекологосъобразни производства.


Припомняме, че преди година в община Приморско постъпи инвестиционно намерение за изграждане на рибна ферма за отглеждане на дъгова пъстърва. Тогава, подкрепено от местната власт, населението организира протест и събра над 1500 подписа.

 

Приморско против изграждането на рибна ферма за  ципура
6623
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Трофеите подлежат на конфискуване, ако не са регистрирани по надлежния ред
Иззеха незаконни ловни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско
От нарушителите без ловни документи са иззети ловен автомат и 2 бойни фара
Задържаха ловуващи бракониери след среднощна гонка край Приморско
Още 6 драги бяха извадени от пристанището на Бяла
Заловиха бракониери на бяла пясъчна мида край Приморско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини