Начало » Новини » Интервю
10.03.2014 г.

Притеснително е, когато от администрацията се отстраняват експерти с 15-годишен опит

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България

Farmer.bg

Преди повече от месец членовете на Асоциацията на земеделските производители в България избраха за свой председател Венцислав Въбранов, бивш министър на земеделието от кабинета Костов в периода 1997 - 2001 г. и настоящ фермер.

 

Поемайки ръководството на асоциацията, бившият политик обяви готовност неправителствените организации от сектора да активизират дейността си в полза на хората от реалния сектор.

 

Пред Farmer.bg Върбанов представи позицията на организацията по актуални въпроси, свързани с прилагането на общата селскостопанска политика през програмния период 2014 - 2020 г.

 

 

 

Г-н Върбанов, кои приоритети ще следва асоциацията в своето развитие и как ще бъдете полезни за бизнеса?

 

- Работим в няколко посоки. Досега асоциацията е имала само две регионални представителства, което пречи за нормалната комуникация с производителите по места. Нашата идея е в новия период да разкрием представителства във всички областни центрове, а в по-натоварените райони да има дори няколко.

 

Обаждат ми се от цялата страна с подобни предложения, защото хората имат нужда да им помагаме с информация, с изработване на проекти, с обсъждане на важни за тях нормативни документи, по които асоциацията изработва становище.

        

Каква е членската маса на асоциацията в момента?

 

Ние не гоним членска маса като брой, а искаме да обединим производители от всички браншове. За разлика от останалите асоциации при нас членуват хора от почти всички сектори - животновъдство, растениевъдство, преработватели на селскостопанска продукция и др. Имаме дори и колективни членове като организацията на птицевъдите например.

 

Нашите членове са от най-малките биопроизводители до големите зърнопроизводители. Затова и целта ни е да представим общата визия на отрасъла и да работим за неговото развитие.

 

Ще настъпи ли времето, когато всички асоциации да се обединят, така че и българският фермер да бъде представен в европейската организация на браншовите съюза КОПА - КОДЖЕКА?

 

- Това е другата ни цел България да има представителство в европейската асоциация. Още при избирането ми за председател на асоциацията, а и по-късно на националната конференция, която се проведе през февруари в "Златни пясъци", се обърнахме с послание към всички неправителствени организации в нашия сектор с предложение за сътрудничество.

 

Важно е да изработим единна позиция по няколко общонационални приоритета и да я отстояваме. През следващия програмен период страната ще разполага със сериозен ресурс, който би могъл да се усвои добре, без да се допускат предишните грешки с неусвояване на средствата.

 

Затова е необходимо всички заедно да изработим обща програма. Ако преди се намираха извинения за пропуски в прилагането на политиките, сега ще бъде недопустимо България да връща средства само защото не сме се организирали добре и не сме разработили ефективен проект за подпомагане на сектора.

 

Така ще бъдем от полза не само за своите членове, но и за администрацията, защото освен коректив ние можем да сме и помощник в прилагането на аграрната политика.

 

Да, но администрацията едва ли работи в същата посока, след като точно преди началото на новия период направи масовите кадрови промени във фонд "Земеделие". Каква е вашата оценка на тези действия?

 

- Всеки скандал води до негативни оценки. Много се надявам проверките във фонда да приключат бързо и ако има някакви злоупотреби, да се отстранят.

 

За нас е без значение кой ще работи във фонда. Важно е администрацията да се чувства нормално. Естествено е, когато една политическа сила получи доверието на гражданите, да постави на политическите постове свои хора. Целта е обаче, с този ход да не се нарушава работата в самата структура.

 

Точно тук са нашите притеснения. Защото ако на мястото на хората, които се освобождават, идват подготвени експерти, тогава няма проблем. Но специално във фонд "Земеделие" трудно се намират подготвени специалисти, които да познават спецификата на европейското и национално подпомагане, които сасвързани с многобройни нормативи, които трябва да се познават в детайли.

 

 

От информацията, която получавам по места, разбирам, че се освобождават специалисти, които са назначавани по мое време (1997 - 2001 г.) преди 15 години. Когато създадохме фонда, по препоръки от Европейската комисия назначавахме с конкурс млади мотивирани хора, които с течение на времето се развиваха.

 

Още тогава от Брюксел ни посочиха, че в тези структури не трябва да има политически назначения.

 

В сегашните експерти на фонда са инвестирани много средства и затова не може с лека ръка тези хора да бъдат отстранявани. Да не говорим, че много от съкратените хора не са обвързани политически. Затова моят съвет е да се огледа ситуацията.

 

Ако в един момент се оголи фондът и структурите се окажат без подготвени специалисти, може да има негативен ефект.

 

Защото, за да се усвоят евросредствата, е необходимо да има работеща администрация, която да бъде оперативна.

 

Каква е позицията на асоциацията по предложените промени за новата селскостопанска политика, по-специално по допълнителното подпомагане на първите декари?

 

- Искахме новите предложения да бъдат представени на базата на анализ, който да покаже какви ефекти се гонят с новата политика. Самите ние възложихме подобен анализ и той показа, че по схемата за преразпределително плащане на първите 30 хектара, ще има насърчения за малките и средни фирми в областта на зеленчукопроизводството и овощарството.

 

Няма обаче индикация, че това подпомагане ще бъде от особена полза за развитие на животновъдството. По-скоро специализираната програма за животновъдство ще подпомогне сектора.

 

Колкото до предстоящото обсъждане дали да има таван на плащанията, ние сме за мащабна дискусия по темата. Ако се наложи поставянето на таван, е важно да се обяви къде ще се пренасочат средствата, акумулирани от това намаляване на директните плащания.

 

Това са важни политически решения, които трябва да бъдат взети до края на август 2014 г. Защото те ще маркират особеностите в развитието на сектора до 2020 г.

        

Нашата асоциация още не е изработила окончателната позиция по въвеждането на таваните. За нас е много важно да се прецени ефектът от вземането на подобно решение, защото това не е никак лесно.

 

Знаете, че самите преговори по новата политика вървяха изключително трудно и в Европейския парламент повече от година се обсъждаха предложенията. Накрая стигнаха до по-най-добрия вариант, при който всяка държава-членка сама да прецени кой от доброволните варианти за подпомагане да избере. Защото досегашният начин на субсидиране на хектар доведе до дисбаланс в подкрепата, който сега трябва да се превъзмогне.

 

От партия ГЕРБ изразиха притеснение за огромния ресурс от 150 млн. евро, който е предвиден за консултантски услуги през следващия период в програмата за селските райони. Какво е вашето становище?

 

Без консултантски услуги няма да се усвоят парите. Дори мои колеги, крупни производители, които имат възможности да назначават хора за подготовка на проекти, имат нужда, да ползват услугите на консултантските агенции.
 
Отдавна отпаднаха и фирмите-измамници, които в първите години извършиха маса поразии при подготовката на проектите. Пазарът отдавна се изсветли, сегашните фирми се наложиха и имат успеваемост.
От друга страната самите фермери вече са на друго ниво по подготовка. Да, има малки стопани, за които е трудно да потърсят информация, но и те вече се оринтират и намират източници, които да ги насочат.
 
Не се притеснявам, че няма да могат да се подготвят качествени проекти, защото това няма да стане. Напротив, познавам хора, които вече имат готови ивмесдтицонни бизнеспланове и само очакват програмата да се отвори.


Единствените ни опасения са, че администрацията няма да има капацитетът да обработи тези проекти.

 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Притеснително е, когато от администрацията се отстраняват експерти с 15-годишен опит
13148
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Ивайло Тодоров, учредител и дългогодишен член на УС на асоциацията вече няма да бъде част от нейното ръководство
Венцислав Върбанов бе преизбран за председател на АЗПБ
Позиция
Венцислав Върбанов: Десислава Танева е добър избор за земеделски министър
Преразпределителното плащане е политическо решение
Първите декари на площ ще вдигнат субсидиите на 95% от фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини