Начало » Новини » Света
18.02.2014 г.

Опасения от ценови кризи след отпадането на млечните квоти в ЕС

България може да бъде залята от европейско мляко и цените да паднат, предупреди зам. министърът на земеделието Бюрхан Абазов

Farmer.bg

С отпадането на квотната система през април 2015 г. производството на мляко в някои европейски държави може да се увеличи и това да предизвика внос в България, което ще се отрази негативно на вътрешните цени.

 

Тези опасения е изразил зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов пред заседанието на агроминистрите в ЕС, което се проведе вчера в Брюксел, съобщиха от земеделското министерство.

 

Свръхпроизводството може да доведе до спад в изкупните цени на млякото в България, което ще се отрази негативно върху животновъдството.

 

Според Абазов млекопроизводителите трябва да модернизират и окрупнят производството си, което би намалило разходите им за производство и ще увеличи тяхната конкурентоспособност.

 

За ефективното справяне с бъдещи пазарни кризи страната ни ще подкрепи приемането на специфични мерки за планинските райони чрез използване на новата програма за селските райони, посочи още Абазов.

 

Държавите-членки изразиха опасение, че от нарастването на производството в ЕС може да засили нестабилността на цените и да доведе до възникване на кризи.

 

По тази причина беше подчертана необходимостта от изграждане на „Обсерватория на пазара” като ефективен механизъм за прилагане на мерки за предотвратяване на кризи.

 

Група държави членки поискаха да се редуцира налога при надвишаване на квотите и произведените количества се намалят чрез коефициента на масленост.

 

Друга група държави предложиха въвеждане на механизъм за ограничаване на производството след отпадане на квотите. Дебатът по темата ще бъде продължен в рамките на специализирания комитет по селско стопанство и на следващите заседания на Съвета на министрите на земеделието.Farmer.bg

Опасения от ценови кризи след отпадането на млечните квоти в ЕС
7442
 

Последни материали
Виж
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Свързани материали
Виж
Люксембург
Агроминистрите от ЕС не приеха предложение за реформа в млечния сектор
Фонд
Млечни квоти ще бъдат купени от 53-ма фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини