Начало » Новини » Страната
15.02.2014 г.

За 10 години с 40% са се вдигнали разходите за засаждане на нови лозя

Земеделските производители трудно могат да инвестират във винарни

За десет години разходите за засаждане на нови лозя са поскъпнали с близо 40%, затова и фермерите трудно намират средства за обновяване на масивите. Ако през 2003 г. декар ново лозе е струвал като покупка на земя и лозов разсад около 2 200 лева, то сега производителят трябва да осигури поне 3 хил. лева за декар.

Така фермерът Емил Бончев от Сухиндол накратко разказва за трудностите, с които ще се сблъскат предприемачите, възнамеряващи да развиват земеделие в страната.

Заедно със своя съдружник Бончев е започнал да инвестира в насаждения след 2000 г. Преди това е трупал опит като технолог във сухиндолската винарна „Ловико”.

Отказва се от винопроизводството през 2003 г. и се захваща с лозарството, като първоначално започва с 10 декара собствени лозя. Днес двамата съдружници стопанисват 150 декара с разнообразни сортове – от мерло и каберне до мускат и шардоне.

Вчера, на Трифон Зарезан лозарите от Сухиндол за 151-и път отбелязаха традиционния за региона празник. При зарязването на лозите присъстваха министърът на земеделието Димитър Греков, великотърновският митрополит Григорий, официални лица, бизнесмени и гости на Сухиндол.

Лозарският регион е известен в страната с традиционното си производство, датиращо от векове. Днес лозовите масиви в общината се намират върху 4500-те декара, от които 3 500 се поддържат и дават качествено грозде, поясни за Farmer.bg кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Миналогодишната реколта се отчита от лозарите като една от най-успешните.  „От декар набрахме 2020 килограма, което не се беше случвало от години”, обясни Емил Бончев.

Годишно от 150-те декара лозя производителите получават между 100 и 200 тона грозде, в зависимост от реколтата. „Знаете, че това е фабрика под небето и невинаги може да се разчита на добри добиви”, обяснява Емил Бончев.

Производителите преработват продукцията си в никополския винпром „Дионисий”, като виното се продава основно в страната. Преди 5 години са изнасяли за САЩ, но след възникнали проблеми с търговския посредник, износът е спрян.

На този етап стопаните нямат намерение да инвестират във винарна, тъй като минималната инвестиция е почти 1 млн. евро, което е непосилно. Нямат амбиции и да разширяват семейния бизнес, защото земеделското производство е рисково и е трудно да се инвестира.

Добрата новина е, че като повечето си колеги от останалите краища на страната и в Сухиндол хората се опитват да съхранят традициите, които поддържат духа във все по-обезлюдяващите селски региони. Защото лозарството освен бизнес е наука, традиция и история, които тярбва да се предават на поколенията, философски заключи местен сухиндолчанин, дошъл от другия край на страната да отпразнува със земляците си на 14 февруари празника на лозарите.  

Екатерина Стоилова

За 10 години с 40% са се вдигнали разходите за засаждане на нови лозя
14100
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Инвестиции с бъдеще
До хиляда евро за декар са спазарени пасища край Сухиндол, където ще изникне соларен парк
Субсидии
Край Сухиндол ще се прокара екопътека, финансирана по програма за селските райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини