Farmer.bg
След като правителството въведе обратното начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) в търговията със зърно, следващата стъпка срещу сивия сектор трябва да бъде намаляването на ставката на ДДС на храните.
Това съобщи за Farmer.bg председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева по повод исканията на бизнеса за въвеждане на нови мерки срещу спада в потреблението и кризата в сектора.
Предложението на фирмите от хранителната индустрия ще бъде поставено при предстоящата среща с премиера Пламен Орешарски, насрочена за 11 февруари.
Националният форум „Правителство-бизнес” ще се проведе в Националния дворец на културата, като целта е представителите от реалния сектор директно да поставят становищата си по икономическата политика на управляващите.
За последните пет години хората от бранша неколкократно настояваха за данъчни преференции в търговията с храни. Мотивът за по-ниската ставка за ДДС върху хляба и основните храни беше, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, в която ДДС е 20%.
От началото на тази година още четири европейски държави въведоха по-ниски ставки, така че да насърчат вътрешното потребление, поясниха експерти.
Така от първи януари 2014 г. ДДС за храните във Франция става 5,5% при 20% за останалите стоки. Хърватска също от тази година сваля ДДС на 5%. Италия въвежда 4% и 10%, а Кипър – 5% и 18%, сочат разчетите.
Българският бизнес настоява от следващата година ДДС върху хляба и още 9 основни храни също да стане 5%.
Според предприемачите това ще извади много фирми на светло, което означава приходи в бюджета, поясни още Кукушева.