20-09-2004 г. Цената на полските и оранжерийни домати се увеличи почти двойно през последната седмица. Покачването бе прогнозирано от производителите през миналата седмица. Само преди дни червеният зеленчук по кооперативните пазари поскъпна с от 50 стотинки до 1 лв. Така градинските домати на вътрешния пазар от рекордните цени за началото на септември 0,80 до 1,30 лв., вече се продават за 1.50 до 2.40 лв. килограма, съобщи AGRO.BG. За сравнение през 2003 г. хубавите домати се предлагаха по 40-50 ст. за кг. Най-скъпи остават доматите в столицата. Най-евтино се предлагат подходящите за консервиране сортове. Тяхната средна цена е 0,70 лв. Градинските домати пък се търгуват от 1.50 лв. до 2.40 лв. Основните причини за поскъпването са лошите климатични условия, които понижиха качеството и количеството на реколтата. Използване на препарати за растителна защита, чиято цена се калкулира в крайната стойност също е фактор за поскъпването на доматите. Настъпването на сезона на консервите е сред най-сериозните причини за спекулативното покачване на цените на доматите на дребно.. В края на лятото и началото на есента цените на зеленчука се стабилизираха и успяха да достигнат нива от 0,20 лв. за килограм. Този период на предлагане на стоката на ниски цени обаче се задържа едва около седмица, след което те отново плавно започваха да се покачват. Така в началото на септември най-ниската стойност на червените домати бе 0,30-0,36 лв. за кг. Две седмици по-късно тя се покачи до 0.60 лв. до 1.45 лв. за кг, а през последните седем дена се стабилизира на нива около 1.30 лв. Общо поскъпване на червените зеленчуци се забелязва по всички тържища в страната. На софийската борса "Слатина-Булгарплод" доматите се продаваха по 0.38 лв. преди 15 дни, а сега сделки се сключват на нива от 0.60 до 1.50 лв. за килограм. Най-евтино е в Кърджали, където търговците продават доматите между 0,90 лв. и 1,60 лв. В Плевен от 10 дни стойността на зеленчука се е покачила с повече от 20 на сто и се движи в широката граница между 0.50 лв. и 2.50 за кг. Единствено в Шумен цените на червените домати са се понижили от началото на септември, там средна цена е 0.65 лв. за кг. Във Варна обаче доматите се търгуват за около 1.30 - 1.50 лв. за кг. Търговците в Стара Загора повишиха цените и на чушките. Зеленчукът се предлага за левче, а по-едрите сортове се търгуват дори по 1,50 лв. за килограм. Краставици Краставици се продават на кооперативните пазари в страната на цени от 0,80 до 2 лв. за кг. Рекордни стойности от 1,20 до 2 лв. за кг са регистрирани в Бургас, Варна и София. Корнишоните пък се движат от 1 лв. до 1,20 лв. за кг. В Кюстендил и Сливен цената на килограм краставици е между 1 лев до 1,60 лв.. Запазват се и цените дребно в Стара Загора и Хасково, където зеленчукът се продава между 1,00 и 1,40 лв. за кг. Кромид лук Пазарът на дребно на кромид лук е балансиран и спокоен, съобщиха от Системата за агропазарна информация (САПИ). И при тази култура се наблюдава тенденция за рязко повишаване на цените спрямо миналата година. На пазарите вече масово се предлага български лук, което ще понижи цената му, прогнозират експертите. Чесън По кооперативните пазари в страната чесънът се търгува по-евтино от миналата година, като средната стойност за килограм се движи между 1.50 лв. и 2 лв. Продукцията екстра и първо качество се продава по 2 лв., средните по големина главички са по 1.80 лв., а дребния чесън струва 1.50 лв. Миналата година цените на чесновия лук бяха между 2 лв. и 2,50 лв. Сега чесънът е по-евтин,защото реколтата е добра и стопаните изкараха средно по 500-600 кг. продукция от декар, коментират фермери. Изкупната цена обаче е много ниска. Тя се движи между лев и 40 ст. Картофи Картофите се предлагат на дребно за 0,40 лв. до 0,70 лв. за кг. Най-скъпи са в Благоевград и Монтана, където се продават между 0,50 лв. и 0,80 лв. Единствено при картофите средните седмични цени през тази година са по-ниски спрямо предходната. Понижаването на цените се дължи на голямото предлагане. Месо Цените на свинското месо и колбасите продължават да се повишават. В търговската мрежа свинското се търгува при средна цена от 7 лв., а само до преди десет дни средната му стойност беше 6,50 лв. Причина за поскъпването е липсата на достатъчно суровина за месопреработвателната промишленост у нас, каза за "Новинар" председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Костадин Чорбаджийски. Поради недостиг на суровина, цените на трупното месо непрекъснато се покачват, а това води до повишаване на цените на крайните продукти, обясни Чорбаджийски. Цената на свинското трупно месо в страните от ЕС е в границите на 1.20 - 1.45 евро за килограм, а в България се плащат 2,5 евро за килограм, каза още Чорбаджийски. От асоциацията настояват да бъде премахнато митото за внос на замразено свинско месо.