[B%]Farmer.bg[%B]
Европейската комисия предлага промени в регламента от 2011 г. за предоставане на информация за съдържанието на храните, която да бъде в полза на потребителите.
При етикетирането на храните производителите и търговците са длъжни да информират потребителите за вредни или опасни въздействия от употребата на продуктите.
В приложение към регламента е посочен списък с храни, чието използване може да предизвика алергии. Известно е, че зърнените култури, които съдържат глутен, за някои хора също са опасни алергени, които трябва да се избягват.
Затова и при продажба на продукти, съдържащи глутен, потребителите трябва са информирани, за да е осигурена пълна защита за тяхпното здраве, поясниха експерти.
Досега в списъка на зърнените продукти фигурираха освен пшеницата, ечемика, ръжта и овеса, също и хибридни сортове.
С промените се предлага в този списък да бъдат включени още два вида пшеница – камут и шпелта.
Камутът е търговското наименование на сорт пшеница, който се продава в около 40 държави. Шпелтата също е вид пшеница, се посочва в регламента.
Промените включват и задължително указание за хранителни продукти, в окито има добавени съставки на фитостероли, фитостеролови естери, фитостаноли и фитостанолови естери.
Върху етикетите на подобни храни се изисква предупреждение, че те са предназначени основно за хора, които искат да намалят теглото си.