16-09-2004 г. Скубането на живо на гъските е процес, който може да доведе стадото до стресово състояние и заболявания, предупреждава специалистът Ангел Рангелов. Например при заразени с холера стада след проскубването холерата се проявява след няколко дни, поради което такива гъски не бива да се скубят. За да се предотврати появата на стрес, 2-3 дни преди и 2-3 дни след скубането стадото се третира с витаминни препарати, като тривитаминол (А, Д3, Е), витазол и с антибиотици - хлорамфеникол, окситетрациклин в доза 1-1,5 г на 10 л вода (като единствена вода за пиене). Със скубането гъските загубват значително количество белтъчини и много сяросъдържащи аминокиселини, поради което в продължение на няколко дни изглеждат много уморени. За бързото им възстановяване и поникване на нови пера в продължение на 7-8 дни им се дава комбиниран фураж с високо съдържание на суров протеин или смеска от 50 на сто комбиниран и 50 на сто зърнен, като дневната дажба може да достигне 250-350 г на гъска. От 7-ия до 10-ия ден с преход от 3-4 дни се преминава към нормалното за сезона хранене. При наличие на добро пасище или при възможности за доставяне на птиците на зелен фураж над 600 г, концентрираният фураж може да се намали на 200 г. На оскубаните гъски нощем и през хладните дни трябва да се осигурява топло помещение в продължение на 7 дни, а през много хладните нощи и при целогодишно скубане - отопляване на помещението в продължение на 14 дни. На 1 кв. м от подовата площ се настаняват по 3 оскубани гъски.