Начало » Новини » Интервю
09.12.2013 г.

Ваня Горчева: Търсенето на фунгициди расте

По време на третата среща-семинар на асоциацията на зърнопроизводителите, проведена в Пловдив, Ваня Горчева - мениджърът на BASF за България в отдел Растителна защита, заедно с колегите си представи най-новите продукти на компанията. Дистрибуторите използваха атрактивен начин за презентация, включвайки и представителите на бизнеса. Под формата на викторина-игра бяха изтъкнати свойствата на едни от най-търсените препарати.

Пред читателите на Farmer.bg Горчева представя тенденциите на пазара на препаратите за растителна защита.

Г-жо Горчева, как се развиват продажбите на компанията през последната година?

- За четвърта поредна година успяваме да поддържаме лидерството на пазара. За нас това означава, че все повече български земеделци избират нашите продукти. Веднъж изпитали тези препарати на собствените си полета, те се убеждават в тяхното качество и ефективност и вероятно ги препоръчват и на техни колеги. Така продажбите ни постепенно растат. Ние поддържаме добре развито комплексно портфолио във всички култури. Знаете, че представляваме две фирми на българкия пазар – BASF и Dow Agro Sciences. Там, където с BASF няма достатъчно силни продукти, успяваме да затворим кръга с препаратите на Dow Chemical, която също е една от най-големите химически компании в света.

Как оценявате цялостното развитие на сектора?

- Това, че нашият бизнес се развива добре, е свързано и с развитието на земеделието в страната. От съществено значение според мен е това, че зърнопроизводството се утвърди като водещ сектор в българското селско стопанство и е конкурентно. То обаче не може да се развива без средствата за растителна защита, които намират широко приложение. В това отношение употребата на фунгициди започват да заемат все по-голямо място. Хербицидите успешно се справят с плевелите. Това, което се предлага в България е добро, защото запазва културите почти изцяло от вредните плевели. Въпросът обаче е какво се случва с болестите по културите, които трудно се разпознават с просто око и за които са необходими фунгицидите. Дори за специалистите става все по-трудно разпознаваемо да определят вида на бактерия или гъбичка примерно без микроскоп. До не говорим, че превантивното третиране с фунгициди срещу болестите е от изключителна важност. Веднъж появила се, една болест трудно се изкоренява, затова и превенцията става изключително необходима. То е като при хората – едно е да се излекуваш преди да те събори болестта, друго е - ако вече те е свалила. Трябва тепърва да се подлагаш на лечение, което изисква и повече време, и повече лекарства.

Може ли да кажете преди години как са се ползвали фунгицидите и сега какво е търсенето?

- Преди пет години 7% от площите се третираха с фунгициди – и то само в семепроизводните участъци. Към днешна дата – 80% от житните култури се опазват с фунгициди. Като 20%-30% от тях дори се третират по два-три пъти. Това показва, че голяма част от средствата отиват за предпазване на културите от болести. В същото време хербицидшти заемат много малка част от средствата за растителна защита. Затова съветваме стопаните да планират добре правилния избор на фунгицид. И когато си заделил определени средства, да прецениш как ще се възвърнат тези средства. Не да се върви с пакети и промоции. Да, човек пести от промоциите, но нека те се използват според собствените ти планове.

Наблюдава ли се раздвижване при средствата за растителна защита в овощарството?

- За съжаление, при трайните насаждения нещата не стоят така добре, както при индустриалните култури. Стагнацията на пазара продължава. Така че на този етап по-скоро няма раздвижване. Продуктите на компанията се оказват добре познати от българските стопани.

Как подхождате към отделните клиенти?

- При представянето на препаратите за следващата година се спряхме на новите видове фунгициди, подходящи за потенциала на българските полета. Не е необходимо производителите на всяко поле да използват най-иновативните продукти. Нито пък най-скъпата растителна защита е решението за добри добиви. Препаратите зависят от потенциала на самото поле, както и от хербицидите, които са подбрали, както и използваните торове. Добрият агроном успешно може да подбере необходимия фунгицид от нашата листа, който да бъде подходящ за всеки отделен случай.

Ако трябва да представите един от най-новите фунгициди [B%]„Диамант”, [%B]как ще бихте го отличили сред досегашните фунгициди?

- Той е от линията „Акселънс” на БАСФ и ще се предлага от следващата година. Освен него в секцията за житни култури ще бъде предлаган и фунгицидът „Алегро”. „Диамант” е нова генерация активно вещество. Разликата е в стрибиурините. Те са с 50% по-висока ефективност, отколкото чистите азоли и поради тази причина ще бъде по-ефективен.

Известно е, че БАСФ не прави чист вариант на азоли, а комбинация от азол и вещество от друга химична група. По-подробна информация за „Диаманта” ще предоставим в началото на следващата година. Със сигурност той ще бъде нишов продукт, който ще се ползва от малка част от българските земеделци – тези, които вече са работили с останалите фунгидици, надградили са и вече имат условия и потенциала за използването на този продукт.

Масовите продукти от наша листа са „Дует ултра” и „Танго супер”. И двата са изключително добри, оценени са от производителите заради широкия аспект на действие срещу съвременните болести.

„Каопало”-то също е много интересно и се предпочита от по-напредналите земеделци, които са работили дълго време с „Танго супер”. Той отново е подходящ за фаза братене.

Ако пък се търсят препаратите срещу стреса от внезапните климатични промени, тогава стопаните биха намерили добър вариант в „Алегро”-то и в „Диамант”-а.

Ваня Горчева: Търсенето на фунгициди расте
22538
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини