Начало » Новини » Страната
11.11.2013 г.

Комбайни за сезон 2014

Подобренията и нововъведенията в съществуващите машини са доста повече отколкото изцяло новите модели. Този факт характеризира развитието при комбайните, които ще бъдат налични за сезон 2014. Списание Farmers Weekly прави обзор на новостите, от които ще могат да се възползват фермерите за следващата жътвена кампания

[B%]JOHN DEERE[%B]
Новите комбайни от серия „S” са окомплектовани с повече функции, които подобряват експлоатационните качества и повишават производителността. Новата просторна кабина Premium осигурява информираност на оператора, удобство и ефективност на работата, независимо от това колко е дълга или тежка. Височината и наклонът и колоната за управление може да бъдат регулирани за секунди. Всички контролери са логични, ергономични и лесно разбираеми. Сензорните превключватели улесняват настройката на производителността на комбайна. Първокачествената седалка с пневматично окачване се регулира по четири начина. Регулирането в областта на кръста осигурява нужната поддръжка на гърба. Има вградена опора за краката и нагреваеми възглавници (опция).Обновена система за кондициониране помага операторите да останат на хладно, дори когато навън е горещо като използва само 25% от мощността си.
През тонираното противоударно стъкло на кабината има пълен обзор към предната и страничните части на машината. Благодарение на засенчването, заслепяването, умората и грешките са сведени до минимум. Външната камера с монитор в кабината може да бъде поставена на задната част на комбайна, в бункера за зърно или на шнека за разтоварване. Осигурява отлична, подлежаща на настройка видимост.
С подлакътника CommandTouch, с дисплея CommandCenter на подлакътника и дигиталния дисплей на ъглова стойка, комбайните от серия „S” осигуряват контрол без усилия върху всички операции. Конзолата CommandArm опростява достигането на висока производителност. Контролерите са просто разбираеми и бързо се откриват. Всички често използвани функции имат „горещи бутони” на нея за просто и лесно регулиране на машината.
Поставеният на ъглова стойка дисплей осигурява бърз преглед на цялата важна информация за машината като скорост на движение напред, обороти на двигателя, загуби, предупреждения. Цялата тази информация постоянно се намира на дисплея, като така се избягват объркването и нуждата от навигация през различни менюта.
Като допълнение е прибавен и датчик на мощността, който показва процента на използваната част от номиналната мощност на двигателя. Тази информация е необходима за постоянното повишаване на производителността на машината.
Машините от новата „S” серия представят най-доброто и от двете области: изпитан еднопалцов сепаратор и нов високопроизводителен ротор, който е конструиран специално за високодобивни култури и условията, свързани с тях.
Новият ротор Variable Stream - по-големият и още по-заострен преден конус увеличава значително производителността, както и площта за обработка на реколтата. Заедно със заострения заден разтоварител, той също така повишава и качеството на сламата.
Системата от сита на новите комбайни от серия „S” значително увеличава производителността в сравнение с предишната конструкция. Това се дължи на увеличените размери и на новата предна част на ситото, която насочва въздуха от вентилатора. Новата конструкция осигурява по-голяма производителност и става стандарт за всички модели от „S” серията.
В новата система е предвидено цяла решетка за плява и по-голямо сито.
Новите комбайни от „S” серията са снабдени с шест цилиндрови двигатели John Deere PowerTech PSX с двойни турбокомпресори.
Новият модел S685i, поставен в S-серията между роторните и сламотръсните комбайни запълва мощностния клас от 500 к.с. при жътва и 570 к.с.при разтоварване по време на движение. Той е оборудван с новата почистваща система EvenMax, както и новата система за мониторинг за загубите на зърно.
[B%]MASSEY FERGUSON[%B]
Интерес предизвиква новата система PLI, с която през следващия сезон ще бъде оборудван модела BETA 7360. Тази система осигурява самонивелиране на целия комбайн при жътва по наклонени терени, като позволява да бъде компенсиран 20% напречен наклон, 30% надлъжен при изкачване и 10% надлъжен при спускане. По този начин жътвата в хълмисти местности става достъпна и безпроблемна за нашите потребители.
В горният сегмент на мощност Massey Ferguson представя обновените модели CENTORA с мощност 379 к.с. и 404 к.с, както и най-високопроизводителната хибридна машина DELTA с мощност от 496 к.с. Двата модела са с изцяло нов дизайн и панорамна кабина Skyline. Тя предлага на оператора комфорт, шумоизолация и отлична видимост.
Управлението на комбайна се осъществява от нов ергономичен подлакътник, на който са разположени многофункционален джойстик за управление и новият тъчскрйн терминал Tech Touch, през който могат да се наблюдават и настройват множество функции.
Усъвършенствани са и овършаващата, сепарираща и почистваща система, за да се постигне висока производителност при първокласно качество на крайния продукт. За да бъдат захранени с достатъчно маса, тези високопроизводителни комбайни са оборудвани с изцяло нов 10,70-метров хедер от нова генерация Power Flow. По цялата дължина на хедера са разположени 3 ленти за принудително подаване, всяка, от които с верижно задвижване, а прибиращият шнек е с впечатляващ диаметър от 70 см.
[B%]FENDT[%B]
Комбайните на Fendt от сериите Х и Р са първите на пазара, които могат да се закупят с двигатели, отговарящи на нормите за отработените газове Tier 4 Final. Това е постигнато с използването на система SCR. Оборудваните с 6- и 7-цилиндрови двигатели AGCO POWER и четириклапанна технология зърноприбиращи комбайни имат максимална мощност от 379 к.с. (8380 P/AL), 404 к.с. (8410 P/AL) и 496 к.с. (9490 X/AL). Бункерите за зърното са с вместимост от 10 500 до 12 500 литра.
Машините са оборудвани с хедер Fendt PowerFlow с работна ширина до 10,7 м, който осигурява висока производителност.
Голямото разстояние между ножовата греда и захранващия шнек, комбинирано с лентите PowerFlow гарантира равномерен приток и щадяща обработка на материала. Хедерът използва ножовата система Schuhmacher, която е най-добрата в бранша. С 1220 движения в минута тя осигурява винаги чиста работа. Системата се самопочиства и остава винаги остра. Двустранното задвижване на ножовете гарантира максимална надеждност в сравнение с едностранното задвижване.
Условията на работа са другият акцент при новите комбайни. Кабината FENDT Skyline предлага много място и пространство. Чрез дизайна на кабината се постига видимост към най-важните компоненти като разтоварващия шнек и хедера. Освен това много добра видимост има и назад посредством огледалата за задно виждане или посредством серийната камера за задно виждане във Vario-терминала. В новите комбайни са вградени много екстри за спокойна и удобна работа – климатроник с отопление, седалка с въздушно окачване, допълнителна седалка с хладилно отделение, електрически огледала, звукоизолирана кабина и др.
Vario-терминалът на FENDT полага нови стандарти и при жътвената техника. Всичко е в един терминал. Всички функции, които са необходими за безпроблемна жътва са на едно място, в едно подредено и лесно за управление меню. Със сензорния дисплей може бързо и лесно да се видят и коригират настройките на комбайна. Терминалът позволява също така да бъдат запаметени настройки за различните видове култури. Само с едно натискане и всичко е настроено, включително вършачния барабан и положението на контрата. Vario -терминалът с големина 10.4‘‘ позволява разделението на екрана на до 4 секции и всичко е пред очите на механизатора.
Вършачните и сепариращи системи като неповторимата 8-сламотръсна технология на серия P или хибридната технология HyPerforma на серия Х се отличават с изключително качество при висока производителност.
Сламотръсната система използва 600мм вършачен барабан с висока инерционна маса. Барабанът е с подсилени бойни шини, които повишават теглото на външната страна и така създават ефект на инерция. За да се отговори на търсенето на висока производителност на машините, контрите на FENDT разполагат със стабилна първична бойна шина, при която стартира вършеенето. Така още с достигането на масата до контрата вършеенето започва. Контрата може да се отвори до 40мм, за да се справи с големи количества маса. Особено при рапица широкото отваряне на контрата улеснява вършеенето и до бункера достига чисто зърно. При жътва на пшеница се избягва твърде интензивното вършеене и се повишава сепарирането на зърното. Контрата разполага с различни разстояния между теловете.
Серия Х на FENDT използва доказалите се вършачни барабани от сламотръсните машини. По-голямата производителност на хибридния комбайн в сравнение със сламотръсните произлиза от по-високата сепарираща способност на роторите и по-голямата мощност на двигателите. Роторният битер е третият барабан във вършачната система и той подава масата равномерно и внимателно към двата сепариращи ротора. Големият диаметър и постоянната скорост на роторния битер създават центробежна сила, която транспортира зърното през сепариращите контри. Тази сила разделя масата на два потока към роторите. Серията разполага с голяма сепарираща площ – 5,44 кв. м.
Размерът на бункера от 12 500 литра е предвиден за високата производителност на комбайните. Това гарантира по-дълго времe на вършеене, т.е. и по-дълга жътва. Два индикатора информират водача за нивото на зърното в бункера. При затваряне на бункера шнекът се прибира, а капакът уплътнява сигурно бункера. Със 120л/сек зърното се претоварва бързо без прекъсване.
При жътвени условия, за които е необходимо верижно задвижване, FENDT предлага системата ATRAK. Положително предаване на силата, автоматично обтягане на лентите и малко уплътняване особено при влажни условия, са само някои от предимствата на тази система. Четирите активно окачени ролки позволяват равномерно разпределение на теглото и минимален натиск върху почвата. Освен това машината се движи спокойно и при високи скорости, което осигурява висок комфорт на работа и точно водене на хедера. От решаващо значение е външната ширина на комбайните FENDT от 3,5 м с 660 мм вериги. Освен това FENDT предлага за серии Р и Х много възможности от гуми. Най-вече с технологията Ultraflex се постига голяма площ при ниско налягане на гумите. Така се намалява опасността от утъпкване.
[B%]DEUTZ-FAHR[%B]
За сезон 2014 компанията DEUTZ-FAHR представя нова серия зърнокомбайни. Серията C9000 с новите си технически иновации е проектирана така, че да достигне нови висоти на ефикасност и комфорт за операторите. Стилът на новите машини е напълно обновен в духа на последните модели трактори на DEUTZ-FAHR и е създаден съвместно с дизайнерското студио Giugiaro Design.
Новата серия се състои от четири модела: C9205 TS и C9206 TS с 5 и 6 сламотръса, както и C9205 TSB и C9206 TSB, предназначени за работа по наклонени терени със система за компенсация на наклона Balance (20% страничен и 6% надлъжен наклон). Комбайните за работа по наклонени терени са също така оборудвани с нова регулируема задна ос и система за теглене 4х4, и със система за предпазване от подхлъзване Anti-Skid за максимална производителност при работа върху всякакви почви.
Зърнокомбайните C9205 и C9206 притежават двигатели DEUTZ (7,8-литрови двигатели TCD L6, отговарящи на стандарта за емисии T4i) с мощност съответно 334 к.с. и 395 к.с. за оптимална ефективност при работа в полски условия. Разходът на гориво е нисък за тази категория мощност, като това се дължи на вградената система за селективна каталитична редукция и модерния технически дизайн на машините, който използва трансмисии, разположени от всички страни на двигателя.
Всички модели са оборудвани с високопроизводителни режещи греди, които понастоящем се предлагат във вариант с дължина 9 метра. Монолитната конструкция, балансиращото устройство Autocontrol и режещата система Schumacher Easy Cut II гарантират безопасна и ефикасна работа при всякакви условия с равномерно косене и минимално износване.
В допълнение към новата, усъвършенствана вършачна система Maxi-Crop и свод с регулируеми секции, инженерите на Deutz-Fahr обновиха дизайна на хидравличната инверсионна система на канала, по който преминава растителната маса и захранващата система Extra Feeding (както и на някои други устройства).
Специалната нова електрохидравлична система за управление на лагерите на хедера е само една от новаторските разработки на този тип комбайни, която обезпечава непрекъснато и равномерно подаване на растителната маса към вършачната система.
Отделянето на зърната от стъблата и производителността им са оптимизирани с помощта на системата Maxi-Crop и дългите сламотръси. За очистването на житните растения и запазването на целостта им отговаря друг набор от системи от DEUTZ-FAHR с доказано качество, в това число зърненото сито с двуходови подвижни секции, турбовентилаторът, широките сита и уловителната система DGR (Double Grain Return), разположена от всички страни на машината.
Част от новия дизайн е и кабината с голяма видимост, снабдена с внушителен брой светлини и огледала с двойни отражатели и електронно регулиране. Меките и уютни шофьорска и пътническа седалки са с вграден термоохладител с вместимост 21 литра за максимален комфорт и удобство през дългите работни дни. Меките покривала против събиране на прах отговарят на нуждите на най-взискателните оператори. Воланът и кормилната колона са също така с напълно обновен дизайн и в резултат предлагат оптимална ергономичност и безопасно шофиране в полеви условия и по пътни настилки.
Зърнокомбайните от серия C9000 имат лесен и бърз достъп до двигателя, трансмисиите и други ключови участъци.
[B%]NEW HOLLAND[%B]
Комбайните CX7000 и CX8000 са от нова генерация и притежават впечатляващ дизайн. Системата Opti-Clean™ осигурява до 20% по-ефективно почистване, а новаторската сламотръсна система Opti-Speed™ гарантира до 10% по-висока производителност. Големите бункери за зърно осигуряват необходимото удобство за по-бързо разтоварване на продукцията. Гумените вериги на комбайните допълнително намаляват уплътняването и подобряват сцеплението.
За малко повече от десетилетие са били произведени над 10 000 комбайни от серията CX, което е доказателство за огромната им популярност сред професионалистите в индустрията по целия свят.
„Серията CX стартира през 2001 г. и днес все още е най-мощната, с най-голям капацитет конвенционални комбайни в света“, обяви Хедли Купър, директор на Combine Harvester Product Management в New Holland. По думите му въвеждането на Opti-Fan™ и Opti-Clean™ технологията ще подобри качеството на почистване на зърното с до 20% и ще подобри рентабилността на всички земеделски производители.
Посредством Opti-Fan™ технологията най-новото поколение конвенционални комбайни CX7000 и CX8000 Elevation на New Holland са маневрени и стабилни при изкачване и спускане на склонове. Тази ефективна система осигурява по-добра проба на зърното и намалява загубите на земеделските производители.
New Holland акцентира и върху изцяло обновения TC5000 комбайн. Harvest Suite™ Comfort кабината е ергономична и осигурява впечатляващ комфорт за оператора. InfoView™ II Monitor позволява подробен и ценен анализ и поглед при прибиране на реколтата. SmartSieve™ технологията увеличава капацитета на почистване на пистите с до 30%.
„Новият TC5000 е кулминацията на много години на непрекъснато развитие от 1992 г. насам. 50 000-ият TC, произведен през 2013 г., е свидетелство за нашия успех“, споделя Хедли Купър. Специфичното при двигателите на тези комбайни е, че намаляват разхода на гориво с до 10%.
[B%]CLAAS[%B]
Avero – Новият модел 240 има двигател Perkins от серия 1200 и нова система за охлаждане.
Tucano – Моделът 420 се присъединява към серията. Той е с пет сламотръса и вместимост на бункера за зърното от 7 500 литра. Има овършаваща система APS с широчина 1,32 метра. Машината има цветен контролен терминал Cebis и система за телематика, картиране на полето, лазерна или GPS навигационна система.
Lexion - Моделът Lexion 740 е снабден с двигател Caterpillar с номинална мощност 400 к.с. И максимална – 449 к.с..
Централната система за контрол на налягането в задните гуми е налична за комбайните Lexion 700 TerraTrac. Тя позволява налягането да бъде оптимизирано по време на работа на полето преди да бъде автоматично възстановено за движение по пътя.
[B%]CASE IH[%B]
Комбайните Axial-Flow са с обновена кабина с нови контролни възможности. Новият хедер с работна ширина 12, 2 метра е много удобен за фермерите, които практикуват Controlled Traffic Farming./[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/item/1954-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD-2014.html]fermera.bg[/url]

Комбайни за сезон 2014
12745
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини