Британски бактериолози стигнаха до извода, че най-опасни за здравето са продуктите, който може да намерите на рафтовете в супермаркетите, като измити салати, опаковани в индивидуални пакети. Бактериите размножаващи се по листата на марулята, не могат да бъдат унищожени без топлинна обработка, а салатите се ядат сурови. В САЩ, салатите предизвикаха скандал - компанията Dole бе принудена да изтегли от пазара в десетки щати салатата American Blend, в която беше установена бактерията листерия (Listeria) – причинител на опасна чревна инфекция.
Във Великобритания през май 2012 г., около 300 души се разболяха от чревна инфекция след консумация на спанак купен от супермаркети. Причинителите на инфекциите попадат по листата на салатата директно от почвата. Те могат да бъдат салмонела, листерия или криптоспоридиоза – паразити, които причиняват заболявания на стомашно-чревния тракт. Модата за здравословно хранене прави популярни някой продукти, но с това значително увеличава риска от инфекции за потребителите. Експертите смятат, че единственото решение е щателно измиване на продуктите от магазина, дори когато се продават като измити./Internews
[url=https://www.fermera.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/item/442-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5,-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82.html]От fermera.bg[/url]